• Uzmanību – ĒRCES!

    Slimības
    9. jūnijs, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

     


    Šogad ērču aktivitāte sākās jau martā, un parasti tā turpinās līdz pirmajam salam.aĒrces ir bīstamas, jo pārnēsā ērču encefalīta vīrusu un boreliozi jeb Laima slimību.



    Kas ir ērce?

    Ērce ir zirnekļveidīgs parazīts, kas barojas ar zīdītāju asinīm.

    Ērces mostas, kad gaisa temperatūra sasniedz +5o (aptuveni- martā), un ir aktīvas līdz pirmajam salam, parasti līdz oktobrim/novembrim.

    Ērces pārnēsā encefalīta vīrusu un boreliozi jeb Laima slimību, kurām var būt ļoti nopietnas sekas.


    Kur un kā ērce var inficēt?

    Lai dabūtu ērci, nav obligāti jāstaigā pa mežiem un brikšņiem! Ērces var atrasties arī pilsētas parkos un piemājas dārzos! Tās parasti uzturas līdz metra augstumam, tādēļ arī pastaiga zālē var beigties ar ērces kodienu. Ērces var dabūt arī no puķēm, kas atnestas mājās no pļavas.

    Cilvēks ar ērču encefalītu var saslimt, izdzerot inficētas kazas pienu, retāk ar govs pienu.

    Ar ērču encefalītu var saslimt gan no ērču mātītes, gan tēviņa, gan ērču kāpura. Ērču kāpurs ir tik maziņš, ka var tikt nepamanīts. Ar ērču encefalītu var saslimt arī tādā gadījumā, ja ērce ir tikai pārrāpojusi pāri bojātai ādas struktūrai (skrāpējumu, griezumi, pušumi).

    Savukārt, lai saslimtu ar boreliozi jeb tautā saukto- Laima slimību, ērcei ir kārtīgi un ilgākā laika periodā jāpiesūcas.

    Ērces pārnēsā abus šo vīrusu ierosinātājus, tādēļ cilvēkam pastāv risks saslimt ar abām šīm slimībām.


    Kas ir ērču encefalīts?

    Ērču encefalīts ir vīruss, kas atrodas ērču siekalu dziedzeros un siekalās. „Saslimstot ar ērču encefalītu, cilvēkam trīs nedēļu laikā var parādīties gripai līdzīgi simptomi: nespēks un nogurums, slikta pašsajūta, paaugstināta temperatūra, lauž kaulus utt.” uzskaita Latvijas Infektoloģijas Centra profesore Baiba Rozentāle. Visbiežāk nedēļas laikā seko izveseļošanās, ja nē, pāriet nākamā stadijā ar nopietnākiem simptomiem- nelaba dūša, vemšana, grūti skatīties uz gaismu, uzturēties trokšņainā vidē. Diagnozi apstiprina ar specifisku antivielu noteikšanu asinīs un punkciju (spinālo šķidrumu). Cilvēks, kas pārslimo ērču encefalītu, iegūst imunitāti visai dzīvei, tomēr drošākā un efektīvākā aizsardzība ir vakcinācija.


    Laima jeb boreliozes slimība

    Laimas boreliozi izraisa spirohetas borēlijas, kas galvenokārt lokalizētas ērces zarnu traktā.

    „Boreliozes raksturīgākie simptomi ir ādas apsārtums, no 2 santīmu monētas līdz plaukstas lielumam.” stāsta Baiba Rozentāle.

    Apsārtums parādās ērces koduma vietā vai citur uz ķermeņa pēc 1- 4 nedēļām un pēc kāda laika pazūd.

    Retāk parādās simptomi, kas liecina, ka skarta nervu sistēma (nogurums, galvassāpes, nelabums, sāp roku un kāju locītavās, arī mugura, pieaugušiem cilvēkiem var būt arī sejas paralīze); locītavas (periodiskas sāpju lēkmes un pietūkums); un, atsevišķos gadījumos, arī sirds.

    Laimas boreliozes diagnoze tiek noteikta pēc tās pazīmēm un laboratoriski veicot asins un spinālā šķidruma analīzi. Agrīno boreliozes stadiju ārstē ar antibiotikām.

    Ja pēc ērces piesūkšanās parādījies ādas apsārtums vai citi neskaidri simptomi, jākonsultējas ar ārstu.

    Pēc pārslimotas boreliozes neiestājas imunitāte un iespējama atkārtota inficēšanās.


    Statistika

    Kā liecina Latvijas Infektoloģijas Centra profesore Baiba Rozentāle, līdz 4. jūnijam Infektoloģijas centrā izmeklētas 970, no kurām 56 bija inficētas (5,7%).


    Līdz 4. jūnijam, Latvijas Infektoloģijas Centrā tika noņemtas 427 ērces (ērču noņemšana ir bezmaksas). 338 cilvēki nebija vakcinējušies, 79- vakcinējušies un 10 nezināja.



    Konsultē Latvijas Infektoloģijas Centra profesore Baiba Rozentāle

    Teksts Diāna Rozentāle

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē