• Mamma slima. Kā būs ar bēbīti?

    Slimības
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    25. septembris, 2008
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Kā rīkoties, ja mamma ir saslimusi, bet bēbītis vēl pavisam mazs. Vai mamma var barot ar krūti? Un kā pasargāt mazo un sevi no vīrusiem? Konsultē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe SILVA STUĶĒNA.

    Jaundzimušā imunitāte

    Bērniņš piedzimst ar tādu imunitāti, kādu māmiņa viņam spējusi dot grūtniecības laikā. Ja viņa šajā laikā bijusi vesela, bērna imunitātes līmenis dzimšanas brīdī parasti ir normas robežās. Ja māmiņa grūtniecības laikā slimojusi, piemēram, ar vīrusu infekciju, bijis iekaisums urīnceļos u.c., bērniņš var piedzimt ar pazeminātu imunitāti.

    Arī priekšlaikus dzimušu bērniņu imunitātes līmenis ir zemāks, jo imūnvielas no mammas bērniņš sāk saņemt tikai grūtniecības beigās. Jo agrāk pirms laika mazulis piedzimst, jo zemāks ir viņa imunitātes līmenis.

    Arī tad, ja mazulis piedzimis laikus, pirmos divus mēnešus zīdainis ir ļoti neaizsargāts pret dažādām ārējām ietekmēm. Šajā periodā viņa organisms pats neražo imūnvielas, bet iztiek ar rezervēm, ko saņēmis mammas vēderā. Šīs rezerves lēnām beidzas, un apmēram divu mēnešu vecumā mazuļa imunitātes līmenis ir viszemākais. Pēc tam viņa organisms imūnvielas sāk ražot pats.

    Imūnvielu rezerves papildināt var, vien ēdinot mazo ar krūti. Jo imūnvielas, kādas vajadzīgas mazulim, ir tikai mammas pienā.

    Lai mamma nesaslimst

    Nav vēlams, ka radi jaundzimušo apciemo pirmajās viņa dzīves stundās. Pret vīrusiem ir uzņēmīgs gan bēbītis, gan mamma. Laikā, kad bērns ir jo īpaši neaizsargāts, ikdienā viņam būtu vēlams kontaktēties vien ar mammu un tēti, brāļiem un māsām. Raudzības var rīkot, kad mazulis kļuvis divus mēnešus vecs.

    Pirmajos mēnešos arī nevajadzētu doties kopā ar mazuli uz vietām, kur apgrozās daudz cilvēku, jo jaunās māmiņas organismam ir pārāk liela slodze – daudz nevajag, lai viņa saslimtu. Īpaši tas jāievēro vīrusu un gripas laikā. Šajā laikā ciemiņus nevajadzētu uzņemt.

    Mājās telpām jābūt tīrām, tās bieži jāvēdina. Svarīgi, lai gaiss nebūtu pārāk sauss, jo tas sausina gļotādu un vīrusiem vieglāk ieperināties organismā. Noderēs gaisa mitrinātāji. Var rīkoties arī ar vienkāršākām metodēm, piemēram, uzliekot uz radiatoriem trauciņus ar ūdeni vai uzklājot mitrus dvieļus. Lai sasniegtu vēlamo efektu, šādas darbības jāveic regulāri. Mājiniekiem un ciemiņiem regulāri jāmazgā rokas.

    Mamma tomēr saslimusi

    Pirmie mēneši ir laiks, kad mammas un zīdainīša savienība ir ļoti cieša un mammu no mazuļa norobežot nedrīkst. Būtiskākais – nepārtraukt zīdīt mazuli. Mammas pienu vīrusi nebojā. Tikai ar savu pienu mamma var nodot bērnam tik nepieciešamās imūnvielas, kā arī antivielas pret konkrēto vīrusu, kas viņas organismā izveidojas slimības laikā. Arī tad, ja māmiņai ir augsta temperatūra un viņa nespēj paēdināt bērnu, jācenšas pieniņu atslaukt un iedot mazajam. Ja māmiņa lieto zāles, pat antibiotikas, zīdīšana (ar ļoti retiem izņēmumiem, kurus zina ārsts) nav jāpārtrauc!

    Ja mazo ēdina mākslīgi, mammas antivielas pret šo slimību viņš nesaņem, tāpēc iespēja, ka bērns saslims, ir krietni lielāka.

    Jebkurā gadījumā biežāk, nekā ierasts, vajadzētu vēdināt telpas. Mammai nevajadzētu bučot mazuli, elpot viņam virsū. Un viņai biežāk jāmazgā rokas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē