• Kūlas dedzināšanai- NĒ!

    Slimības
    12. maijs, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kūlu dedzina pat tagad, maijā, kad viss plaukst un zied, un dzīvās radības šiverē pa zāli. 
     Kūlas dedzinātāji var būt gan gados vecāki cilvēki, kuri nav spējīgi apstrādāt savus laukus, tādēļ par ātrāko, tomēr visbīstamāko veidu, izvēlās pērnā gada zāles dedzināšanu. Savukārt, pavisam jauni cilvēki kūlas dedzināšanu uztver kā jautru atrakciju, neapzinoties iespējamās traģiskās sekas.

    Kādēļ nedrīkst dedzināt kūlu?

    Bērniem jau kopš mazām dienām tiek mācīts, ka ar uguni nedrīkst spēlēties. Tomēr iestājoties pavasarim, daudzi šīs pamācības aizmirst. Uguns nav kontrolējams, tas dosies tajā virzienā, kurā uzpūtīs vējš. Bieži vien cilvēki, kas aizdedzina kūlu uzskata, ka viņi varēs šo ugunsgrēku arī apstādināt, tomēr ļoti bieži notiek pretējais, un uguns tiešā ceļā dodas uz apdzīvotām mājām, kūtīm, šķūņiem, cauri ganāmpulkiem, aiz sevis atstājot vien melnu zemi. Kūlas dedzināšana var atņemt cilvēkiem mājas un pat dzīvības.

    Nodedzinot veco zāli, cilvēks nodedzina arī daudz citas dzīvības, kas līdz šīm ir dzīvojušas šajā zālē. Tie ir kukaiņi, grauzēji, kuru alas atrodas zemē, daži putni, kas savas ligzdas vij uz zemes. Nodedzinot kūlu, mēs atņemam viņiem dzīvības un mājas.

    Kā bērniem skaidrot, par ļaunumu, ko nodara kūlas dedzināšana?

    Bērniem ir jāstāsta, ka uguns cilvēkam ir vajadzīga un noderīga, taču tā var kļūt ļoti bīstama un nāvējoša, tādēļ pret to ir jāizturas ļoti uzmanīgi, piesardzīgi un ar apdomu.

    Bērni vairāk skatās uz vecāku darbiem, tomēr svarīgi ir arī izrunāties ar bērnu, lai viņš saprastu, kādēļ nedrīkst dedzināt kūlu. Kūlas dedzināšana ir tas pats ugunsgrēks, atstāj tādu pašu postu. Kūlas ugunsgrēks padara pļavas mirušas uz vairākiem gadiem (tiek grauta ekosistēma)- zāle zels, bet ziedi neziedēs un trūks dzīvības, kura zemi padara auglīgu.

    Dedzinot kūlu, jārēķinās ar to, ka tā savā ceļā var nodarīt neatgriezenisku kaitējumu cilvēkam, atņemot dzīvību un mājas. Skaidrojot bērnam, šīs situācijas var attiecināt uz saviem radiniekiem, kas dzīvo laukos, liekot bērnam iedomāties, kā viņš justos, ja kāds cits aizdedzinātu kūlu pie vecmāmiņas vai vectētiņa, tantes vai onkuļa mājām? Šādas situācijas bērnam liks daudz vairāk apdomāties, pirms viņš ķersies pie sērkociņa. Taču vissvarīgākais, ir iemācīt, ka, ja tā notiek, tad ir uzreiz jāmeklē palīdzība.

    Kādēļ bērni un jaunieši iesaistās kūlas dedzināšanā?

    „Šeit nostrādā „bara instinkts”, tādēļ svarīgi ir iemācīt bērnam teikt- NĒ!” uzskata Baiba Irbe. Īpaši pusaudži varētu baidīties, ka viņus uzskatīs par gļēvuļiem un nodevējiem, ja viņi neiesaistīsies, taču svarīgi ir iemācīt personīgo atbildību- ja iesaisties aizliegtās lietās, tad par to būs jāsaņem taisns sods! Katru gadu šīs kūlas dedzināšanas dēļ ir gan cilvēku upuri, gan nodedzināti īpašumi. Kūlas dedzināšana pēc likuma ir sodāma.

    Kā sodīt mazos kūlas dedzinātājus?

    Bērnam svarīgi ir izskaidrot, cik tas bija bīstami! Vienmēr dariet zināmu, ka galvenās bažas jums ir par bērnu, par to, ka varēja ciest paši un sekas varēja būt neatgriezeniskas. Svarīgi to izrunāt abpusēji, lai rastos pārliecība, ka bērns ir apdomājis un izdarījis secinājumus un turpmāk apzināsies bīstamību..

    Konsultē Praktiskā psiholoģe un ģimenes psihoterapeite- Baiba Irbe

    Teksts Diāna Rozentāle

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē