• Kā nopirkt piemērotus sporta apavus?

    23. janvāris, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Soli pa solim

    1. Kur klase sportos?

    Lai velti netērētu laiku un nesamulstu lielās izvēles priekšā, pirms doties uz veikalu, jānoskaidro, kur notiks sporta stundas – sporta laukumā; sporta zālē; gan sporta laukumā, gan sporta zālē; vai varbūt... skolas gaitenī (tā tiešām mēdz būt!).

    Ja nodarbības notiek gan sporta laukumā, gan zālē, piemērotākie ir universālie sporta apavi (unicross). Tikai ar universālajiem sporta apaviem vienlīdz labi var skriet pa meža takām, sportot laukumā, spēlēt tautas bumbu un basketbolu zālē, jo šo apavu zole ir piemērota saskarei ar dažādām virsmām. Ja rocība atļauj, vislabāk gan būtu iegādāties divus sporta apavu pārus. Sportazālei vispiemērotākie ir basketbola, futbola, vingrošanas (ja zināms, ka meitenēm sporta stundās būs aerobikas elementi) vai universālie apavi.Bet nodarbībām sporta laukumā vispiemērotākie ir skriešanai paredzētie apavi. Brīvā laika apavi nav piemēroti sporta stundām, jo tie nav domāti intensīvai sportošanai. Skolotāju pieredze liecina, ka zēni par maiņas apaviem klasē bieži vien izmanto brīvā laika sporta apavus, taču ar tiem pašiem uz sporta stundām doties nebūtu vēlams.

    Ja tiks izvēlēti nodarbībām nepiemēroti apavi, bērns ātri tos novalkās.

    Ja bērns trenējas kādā sporta veidā, ieteicams iegādāties šim sporta veidam paredzētus, pieaugušajiem domātus apavus. Pieaugušo sporta apaviem ir dažādas ekstras, kas bērnu apaviem netiek piedāvātas, lai tos nesadārdzinātu. Lai nav jāpērk vairāki apavi, šie, visticamāk, noderēs arī sporta stundās.

    2. Izmērs

    Lai sporta apavi atbilstu bērna kājas lielumam, starp kāju pirkstgaliem un apavu purngalu pirkšanas brīdī jābūt ne mazāk kā ½ cm rezervei. Bērna kāja aug, tāpēc jāseko līdzi, lai otrajā pusgadā sporta apavi nebūtu par mazu. Bet! Sportam domātie apavi nedrīkst būt vienu vai vairākus izmērus par lielu, citādi skrienot, lecot u.c. bērns var gūt traumas. Tie arī nedrīkst būt par mazu, jo augošā pēda var sākt deformēties.

    Skolas vecuma bērnam pēda vairs neaug tik strauji, tāpēc parasti visam mācību gadam pietiek ar vienu pāri, ja apavi pirkšanas brīdī ir pusizmēru par lielu. Dažu firmu ražotajiem bērnu sporta apaviem uz zoles ir uzzīmēta pēdiņa. Pieliekot pie tās bērna pēdu, var labi redzēt, vai der vai ne. Ražotājs ir ierēķinājis arī rezervi.

    Jāraugās, lai apavi atbilstu ne vien bērna pēdas garumam, bet arī platumam. Kape nedrīkst būt mīksta, tai jāapņem papēdis. Starp papēdi un kapi nedrīkst būt brīva vieta. Basketbola apaviem ir paaugstināta papēža daļa, kas stabilizē arī potītes locītavu.

    3. Lokanība

    Aktīvi sportojot, sporta apavu priekšējā daļa lokās vairākus simtus, pat tūkstošu reižu. Tādu slodzi iztur tikai labākie materiāli, taču tie ir ievērojami dārgāki.

    Pērkot apavus par vidēju cenu, jāraugās, lai tos var salocīt vismaz 30 grādu leņķī. Apavu lokanība ir atkarīga ne vien no zoles, bet arī no virspuses materiāla.

    4. Izmantotie materiāli

    Sporta stundās pēdas sasvīst – citam vairāk, citam mazāk. Jaunākās ražošanas tehnoloģijas dod iespēju pēdām «elpot» arī tad, ja tās ir apavos, kas izgatavotas no sintētiskiem materiāliem. Ja paredzēts, ka sporta stundas notiks ārā, jārēķinās, ka dažreiz uz celiņa vai laukuma būs peļķes, tāpēc svarīgi, lai sporta apavi nelaiž cauri mitrumu.

    5. Amortizācija

    Skrienot un lecot pēdām jāiztur liela slodze. Uz mīkstas virsmas pēdai ir vieglāk, bet, sportojot uz asfalta vai betona, svarīgi gan pēdas, gan visu ķermeni (īpaši ceļgalus un mugurkaulu) pasaudzēt no lieliem triecieniem. Lai tos mazinātu, sporta apaviem jābūt ar amortizējošām īpašībām, proti, zolei jābūt elastīgai un pacēlumam papēža daļā vismaz 1,5–2 cm augstam. Jo biezāka zole, jo labāka amortizācija. Amortizāciju nodrošina arī zolīte, kas atrodas apavu iekšpusē – arī tai jābūt elastīgai.

    Sporta apavu zole nedrīkstētu būt no gumijas, jo tas ir samērā neelastīgs materiāls. Tāpēc nebūtu ieteicams sporta stundām izmantot tik populārās un smukās kediņas.

    Bērniem domātajiem sporta apaviem ir jābūt ar pacēlumu – tā dēvēto supinatoru, kas atrodas pēdas vidusdaļā. Tas nodrošina labāku amortizāciju.

    6. Iekšpuse

    Pirms dot apavus bērnam uzlaikot, pieaugušajam jāiebāž tajos roka un jāpārliecinās, ka iekšpusē nav asu šuvju, nelīdzenu līmējuma un salaiduma vietu. Ja bērns jaunajos apavos noberž kāju vienā un tajā pašā vietā, tai jāpievērš īpaša uzmanība. Iekšpuses polsterējums var nebūt ļoti mīksts, svarīgi, lai tas apņem pēdu no visām pusēm.

    Ja bērnam ir plakanā pēda, paaugstināta pēdas velve vai kāda cita problēma, sporta apavos var ielikt īpaši izgatavotas zolītes. Ja bērnam ir liels svars, supinatoriem jābūt lielākiem un stingrākiem, lai labāk balstītu bērna pēdas.

    Sporta apavu liestei ir jāatbilst pēdas izliekumam. Citādi kāja nejutīsies ērti. Lai to noskaidrotu, apavi veikalā noteikti jāpielaiko pašam valkātājam. Ja mazais skolēns atzīst, ka nejūtas ērti, jāmeklē cits modelis.

    7. Aizdare

    Kājai sporta apavos jābūt stingri fiksētai, un vislabāk to nodrošina aizdare ar auklām. Tām nevajadzētu būt pārāk garām, proti, sasietām gali nedrīkst vilkties pa zemi, jo, tiem uzkāpjot, bērns var nokrist un gūt traumas. Sporta apavu aizdare var būt arī ar klipšiem. Pirmklasniekam tos ir vieglāk un ātrāk aizvērt un atvērt. Taču klipšiem jābūt stingriem – pēdas saliecot, tie nedrīkst vērties vaļā.

    Konsultē DACE AUGSTKALNE, sporta ārste, Sporta medicīnas valsts aģentūras Sporta medicīnas nodaļas vadītāja, un OSKARS SIJĀTS, SIA «Sportland» vecākais pārdevējs.

    Teksts: Edīte Valtere

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē