• Jaunās māmiņas diēta

    Uzturs
    16. aprīlis, 2008
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Saņemot speciālistu norādes par ēšanu, ne viena vien jaunā māmiņa apjūk, jo slikto produktu sarakstā ir arī labas un, mūsuprāt, vērtīgas lietas. Kāpēc tā? Konsultē DIĀNA ZANDE, zīdīšanas speciāliste

    Visām jaunajām māmiņām dzemdību iestādē speciālisti paskaidro, kādus produktus māmiņa drīkst ēst un kādus nebūtu ieteicams. Un neieteicamo pārtikas produktu saraksts izveidojas garš. Šajā sarakstā ir ne vien neveselīgā pārtika (čipši, hamburgeri, šokolādes, bulciņas, gazētie dzērieni, bet arī daudzi produkti no tā saucamās veselīgās pārtikas grupas, piemēram, piens, sulas, jogurti, tomāti, gurķi, siers. Jaunās māmiņas nereti apjūk, ko lai vispār ēd? 

    Māmiņai, kas ēdina bērniņu ar krūti, izvēloties, kādus produktus iekļaut savā ēdienkartē, vajadzētu būt ļoti piesardzīgai.

     Kāpēc jaunā māmiņa nedrīkst ēst tik daudzus produktus?

    Pirmie trīs mēneši ir pārbaudes laiks gan māmiņai, gan mazulim. Māmiņa iemācās izprast jaundzimušā vajadzības, savukārt, mazulis - pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Tāpat arī māmiņas uzturam pirmajos trīs mēnešos jāpievērš lielāka uzmanība, rūpīgi izvēloties, ko un cik daudz ēst. Bet nevajadzētu aizmirst par veselīgu un pilnvērtīgu pārtiku arī pēc šī pārbaudes laika. Lielākoties alerģiskas reakcijas bērniem parādās pirmajos dzīves mēnešos, tomēr nav izslēgts, ka tā var parādīties arī vēlāk. Tādēļ būtu nepieciešams rūpīgi sekot līdzi gan māmiņas ēdienkartei, gan mazuļa attīstībai un reakcijai uz katru no pārtikas produktiem arī turpmāk.

    Māmiņai, kas ēdina bērniņu no krūts, izvēloties, kādus produktus iekļaut savā ēdienkartē, vajadzētu būt ļoti piesardzīgai. Jaundzimušajam gremošanas sistēma vēl nav nobriedusi, tāpēc bērniņš var jūtīgāk reaģēt uz dažādiem produktiem, ko māmiņa ēdusi. Nereti mazuļiem pūšas vēderiņš. Tāpat arī daudzi pārtikas produkti bieži izraisa alerģiskas reakcijas, tāpēc arī šos produktus nevajadzētu māmiņai lietot uzturā.

     Ko ēst un ko nē?

    Tomēr jaunajai māmiņai pēc bērna piedzimšanas nevajadzētu krasi mainīt ēdienkarti. Māmiņai vajadzētu ēst veselīgi, savu ēdienkarti veidojot līdzīgu kā bija bērniņa gaidīšanas laikā. Ja bērniņš piedzimis vesels, kā arī ģimenē līdz šim nevienam nav novērotas alerģiskas reakcijas uz kādu no pārtikas produktiem, jaunā māmiņa var ēst gandrīz visu, tikai nelielos daudzumos.  Tāpat arī ļoti svarīgi, lai māmiņas ēdienkarte būtu daudzveidīga.

    Māmiņai vajadzētu ēst veselīgi, savu ēdienkarti veidojot līdzīgu, kā bija bērniņa gaidīšanas laikā.

    Jaunajai māmiņai nevajadzētu lietot govs pienu, jo tas ir viens no produktiem, kas visbiežāk mēdz izraisīt alerģiskas reakcijas. Tai pat laikā māmiņa var lietot skābpiena produktus, no piedāvājuma izvēloties ar mazāku tauku saturu un bez E vielām. Tāpat arī viena siera šķēlīte uz pilngraudu maizes neko sliktu nenodarīs. Laiku pa laikam var apēst arī saldējumu, vislabāk parasto plombīra.

    Māmiņai, kas bērniņu ēdina ar krūti, ir nepieciešams savā uzturā iekļaut gaļu. Arī to vajadzētu izvēlēties pēc iespējas liesāku, bet nevajadzētu lietot uzturā žāvējumus, desas, cīsiņus, pastētes, kurās ir ļoti daudz tauku, bet maz vērtīgo vielu. Gaļu labāk vārīt, apcept vai tvaicēt, nevis cept eļļā. Ja māmiņa ir veģitāriete, vajadzētu ēdienkartē vairāk iekļaut spinātus, dilles vai lēcu ēdienus, kuru sastāvā ir dzelzs.

    Pie riska grupas produktiem var pieskaitīt aknas, ko uztura lietot var, bet labāk tad, ja ir zināma tās izcelsmes vieta, nevis tirgū iegādātās. Vienu reizi nedēļā vajadzētu lietot arī zivis. Ieteicamākas ir treknās zivis, piemēram, lasis, jo tās satur vairāk vērtīgās omega taukskābes, kas veicina smadzeņu attīstību.

    Māmiņai, kas ēdina ar krūti, savā ēdienkartē jaunus produktus vajadzētu iekļaut pakāpeniski

    Pirmajās dienās pēc dzemdībām var ēst sautētus vai tvaicētus dārzeņus, jo tie palīdz normalizēt zarnu trakta darbību. Tikai svarīgi ēdienu kārtīgi sakošļāt. Tāpat arī jaunā māmiņa var lietot uzturā svaigos dārzeņus un augļus, bet nelielos daudzumos. No augļiem visbiežāk citrusi mēdz izraisīt alerģiskas reakcijas, tāpēc tos jaunajām māmiņam neiesaka lietot. Savukārt vīnogas, arbūzi, melones satur cukurus, kurus nenobriedušajai mazuļa gremošanas sistēmai ir grūti sašķelt.

    Māmiņai, kas ēdina ar krūti, savā ēdienkartē jaunus produktus vajadzētu iekļaut pakāpeniski, tāpat kā vēlāk viņa to darīs, dodot bērniņam papildēdienu, nelielā daudzumā pamēģina kādu produktu un vēro, vai mazulim neparādās alerģiskas reakcijas. Ja viss ir kārtībā, šo produktu var lietot atkal, bet nelielām porcijām. Svētku reizēs māmiņa var apēst arī kādu našķi, tomēr labāk izvēlēties pēc iespējas liesāku un mazāk saldu.  

    Piemēram, māmiņai šķiet, ka viņa grib alu (kas nemaz nav retums), tātad viņai trūkst B grupas vitamīni un jāpadomā, kā tos vislabāk būtu uzņemt.

    Bieži vien māmiņas organisms pats pasaka priekšā, kas ir vajadzīgs gan viņai, gan mazulim. Nevajadzētu noniecināt savas sajūtas. Piemēram, māmiņai šķiet, ka viņa grib alu (kas nemaz nav retums), tātad viņai trūkst B grupas vitamīni un jāpadomā, kā tos vislabāk būtu uzņemt. Tāpat arī, ja grūtniecības laikā māmiņa ir ēdusi ķiplokus, sīpolus vai čilli piparus, viņa visticamāk to darīs arī pēc dzemdībām, un mazajam no tā nekāds ļaunums nebūs, jo bērniņš jau grūtniecības laikā šo aso garšu būs saņēmis no māmiņas caur placentu.

     

    2 komentāri

    MiaBella
    Bieži vien vedergraizes nemaz nav atkarigas no maminu edienkartem, jo ari pudelbebjiem ši problema ir!rnVienigi sava uztura nevajadzetu est parmerigi daudz neieteicamos produktus. Visu ar meru, un tad bus labi!rnJa tu dzivosi bada, jo baidisies kaut ko est, no ta labuma nebus ne tev, ne mazajam!rnte jau visadi produkti apskatiti, izvelc sev, kas garšo un sastadi dienas edienkarti! ja man pateiktu,ka pusdienas jaed brokoli, tad šo edien reizi izlaistu, jo man vini negaršo..Katram jau tas viss ir individuali, galvenais ir est veseligi un ar meru!
    ievuskins
    Dzīvot badā vai piedomāt, ko ēst, lai nepūšās pašai un bebim vēderiņš, manuprāt ir divas dažādas lietas. Manam puikam vēdergraižu nebija NEKĀDU. Nezināju, kas ir kolikas, līdz piedzima meitiņa. Meitiņa ir krūts bērns, puiku baroju gan ar savu pienu, gan maisījumu. Viennozīmīgas atbildes, manuprāt, nav. Ir bērni, kuriem būs kolikas, neatkarīgi no tā, ko mamma ēd/ neēd. Citam mazulim nebūs. Taču, uzskatu, ja iespējams, izvairīties, kāpēc ne. Nav jābadojās, jāievēro kaut kādas drastiskās diētas, taču ir pārtikas produkti, ēdieni un dzērieni, no, kuriem, manuprāt, vajag atteikties. Vismaz pašā sākumā, kad mazulītis ir piedzimis tam ir liela nozīme. Bērnam augot lielākam, pa drusciņai var sākt ēst visu, vērojot bērna reakciju. Principā apmēram pirmo pus gadu piedomāju, ko ēdu. Tiklīdz bērniem sākās piebarojums, arī pati atļāvos ēst daudz vairāk dažādus ēdienus.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē