• Kādu kaitējumu jauniešu redzei var nodarīt viedierīču izstarotā zilā gaisma

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zināšanu apgūšanu skolas solā, kur viedierīces ir bijušas teju kā bieds, ir nomainījušas attālinātās mācības un tieši tās ir neatņemama sastāvdaļa, lai nodrošinātu mācību procesa turpināšanu. Mācībās tiek izmantots gan dators, gan viedtālrunis vai cita veida viedierīce, taču, jauniešiem nonākot intensīvā saskarsmē ar zilo gaismu, viņu acīm ir radīta liela slodze. Par zilās gaismas kaitīgumu un to, ko vecākiem iespējams darīt, lai rūpētos par savu bērnu redzes veselību, skaidro Vision Express galvenā optometriste Jeļena Stūriška.

    Zilās gaismas ietekme uz redzi

    Pati par sevi zilā gaisma acīm nav kaitīga, samērīgās devās tā ir redzei pat nepieciešama, taču par kaitīgu tiek atzīta ļoti intensīva zilā gaisma. Ekrāni izstaro ļoti intensīvu zilo gaismu, kas daudzu gadu garumā, pārmērīgā daudzumā nonākot līdz acs tīklenei, var veicināt nopietnu acu saslimšanu attīstību.

    Bērnu un jauniešu redzes sistēmai lielāko kaitējumu nodara nevis zilā gaisma, bet gan izteiktā tuvuma slodze, kas rada redzes sasprindzinājumu, skatoties ekrānos. Pētījumi apstiprina, ka zilā gaisma bloķē miega hormona izdalīšanos un līdz ar to traucē normālu miega ciklu.

    Vismaz divas stundas pirms miega ekrānos skatīties nevajadzētu, citādi bērniem un jauniešiem var būt grūtības aizmigt.

    Mācības attālināti, izmantojot viedierīces

    Bērniem un jauniešiem vecumā no 5 līdz 16 gadiem ieteicams pie ekrāniem pavadīt ne vairāk kā 2 stundas dienā. Būtisks nosacījums ir regulāru pārtraukumu ievērošana ik pēc katrām 20 minūtēm, kas pavadītas pie ekrāna.

    Lai arī veselības organizāciju izstrādātie kritēriji šķiet diezgan bargi, tiem ir ļoti būtiska loma, lai pasargātu bērnus no tuvredzības attīstības.

    Ikdienā mācību process pie viedierīcēm ir vismaz piecas stundas dienā, taču visiem par atvieglojumu gan jāmin, ka šie ierobežojumi neattiecas uz televizoru, līdz ar to, iesakām mācību procesam nepieciešamo saturu pārraidīt uz to. Turklāt mūsdienu televizoru izšķirtspēja nodrošina detalizētu attēlu, ar pielāgotu telpai atbilstošu ekrāna spilgtumu, kas nodrošinās mazāku nogurumu acīm. Izmantojot televizoru, būtiskākais būtu ievērot vismaz 2 metru attālumu no ekrāna, un ievērot principu – jo lielāks ekrāns, jo tālāk jāatrodas.

    Ko darīt, lai nepakļautu jauniešu redzi riskam?

    Vecākiem ir jāierobežo pie ekrāniem pavadītais laiks un, darbojoties pie tiem, ir jāievēro regulāri pārtraukumi, kuros ieteicams paskatīties tālumā, piemēram, ārā pa logu. Nedrīkst turēt ekrānu pārāk tuvu acīm, turklāt turot telefonu vai planšeti rokās, elkonim jābūt saliektam vismaz 90 grādu leņķī.

    Ja iespējams, labāk izmantot datoru vai televizoru, kas atrodas tālāk no acīm, nevis skatīties mazajā viedtālruņa ekrānā. Pašas ierīces uzstādījumos var samazināt zilās gaismas intensitāti.

    Savukārt, briļļu lietotāji var pasūtīt brilles ar zilās gaismas bloķējošo pārklājumu, kas samazinās zilās gaismas intensitāti.

    Mūsdienās daudzi apmācību un mācību servisi ir bāzēti izteikti WEB interfeisā, kam nepieciešams labs interneta pieslēgums un atbilstoša ierīce ar pārlūku – mūsdienu televizoriem piemīt visas šīs īpašības. 

    Nekādā gadījumā ekrānos nedrīkst skatīties tumšā telpā. Ne mazāk svarīgi – bērniem vismaz stundu dienā ir jāpavada ārā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē