• Ja pusaudzim ir pumpas, tas jāuztver nopietni

    Pusaudzis
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Gan meitenes gan puišus tīņu vecumā bieži nomoka pumpas. Ko ar tām darīt un ko – noteikti nedarīt, skaidro dermatoveneroloģe Veselības centra 4 skaistuma klīnikā 4. Dimensija Dr. LAUMA VALEINE.

    Hormonatkarīgie tauku dziedzerīši

    Kamēr bērns vēl nav sasniedzis pusaudža vecumu, viņam āda ir vairāk sausa, tas – normāli. Taču pubertātes laikā ādā attīstās un sāk darboties tauku dziedzerīši. Vairākās ķermeņa daļās (tā dēvētajās seborejiskajās zonās) tie ir lielāki un aktīvāki nekā citviet. Kritiskās vietas ir uz pieres, deguna, zoda, arī uz vaigiem, galvas matainajā daļā, krūšu kaula rajonā un uz muguras.

    Tauku dziedzeri ir hormonatkarīgi. Proti, uz katra dziedzerīša atrodas receptori – tādas kā ķepiņas, kas reaģē uz asinīs cirkulējošo vīrišķo dzimumhormonu svārstībām (tie tiek ražoti gan puišiem, gan meitenēm). Ja vīrišķo hormonu daudzums ir ļoti liels, ķepiņas, saņemot signālu, liek tauku dziedzeriem pastiprināti veidot tauku sekrētu jeb sebumu. Receptoru daudzums ir iedzimts, un ādas tipu bērns manto no vecākiem. Tātad piņņu sākumiemesli ir ģenētiski un hormonāli.

    Pusaudžu pinnes biežāk rodas meitenēm, kurām ir kombinēta un taukaina āda, un – puišiem.

    Tieši kā rodas pinnes?

    Pamatā ir vairāki iemesli. Pirmais – keratoze jeb ādas atmirušās raga kārtas sabiezēšana. Normāli ādas atmirušās šūnas nolobās, taču, ja ir taukainas vai kombinētas ādas tips, it īpaši seborejiskajās zonās veidojas sabiezējumi. Otrs iemesls – hiperseboreja jeb tauku dziedzerīši pastiprināti ražo sekrētu. Tas nonāk virsādā, bet tur priekšā ir atmirušo, pārragoto ādas šūnu korķis, un tauki netiek ārā! Un ja šajā sastrēgumā iekļūst vēl kāda baktērija, rodas iekaisums un apsārtušas, strutainas pūtītes, kuras dažkārt dzīstot veido pat neglītas rētas.

    Visbiežāk tauku dziedzera paplašinātā kanāla sekrētā novērojama baktērijas Propionibacterium acnes savairošanās, un no tā arī cēlies slimības nosaukums – akne. Atkarībā no atmirušo šūnu pārragošanās, tauku dziedzerīšu aktivitātes un iekaisuma, piņņu izskats un smaguma pakāpe atšķiras. Akne var izpausties gan tikai kā poru aizsprostojums, melni punktiņi ādā vai baltas pūtītes, gan kā iekaisuši, apsārtuši, ar strutām pildīti veidojumi, gan kā mezgliņveida izsitumi vai pat strutainas cistas.

    Kautiņā mesties uzreiz!

    Jā, rīkoties vajadzētu uzreiz, tiklīdz parādās pirmās pūtītes.

    • Pirmais darbiņš – un bieži vien ar to arī ir gana –  pusaudzim vajadzētu regulāri attīrīt un mazgāt ādu. Pa dienu uz ādas sakrājas atmirušās šūnas, baktērijas, netīrumi, tauku dziedzeru saražotais sekrēts. Ja visu šo nenomazgā, iekaisums var tikai padziļināties. Bet – āda jātīra saudzīgi, bez niknas berzēšanas un antibakteriālu, agresīvu mazgājamo līdzekļu lietošanas. Noteikti NĒ sausinošiem losjoniem vai salicilskābes spirta šķīdumam, jo tā no viena grāvja var iebraukt otrā, padarot ādu sausu un jutīgu.
    • Vienu, divas reizes nedēļā jāizmanto kāds nolobošais līdzeklis – derēs visparastākais skrubis sejas ādai.
    • Nākamais ieteikums – lietot vienkāršus, iekaisumu mazinošus vai pārragoto ādas šūnu korķus šķīdinošus līdzekļus. Tos bez receptes var iegādāties aptiekā. Tomēr, ja izsitumi iekaist, pildās ar strutām un dzīstot veidojas rētas, jāmeklē dermatologa palīdzība. Dakteris ieteiks ārīgi lietojamus līdzekļus – salicilskābi, benzoilperoksīdu, retinoīdu grupas vai antibiotikas saturošus. Reizēm antibiotikas var nākties lietot arī iekšķīgi. Smagas aknes gadījumā ar pašārstēšanos nevajadzētu nodarboties. Neraugoties uz to, ka mūsdienās netrūkst tehnoloģiju rētu, pēciekaisuma pigmentācijas un apsārtuma likvidēšanai, tas viss ir dārgi un sāpīgi. Tāpēc pats svarīgākais – uzsākt ārstēšanos laikus.

    Ja līdz 20–25 gadiem nepāriet…

    Līdz šim vecumam pusaudžu pumpas parasti beidzas – tātad tad, kad noregulējas dzimumhormonu darbība. Tomēr tiem, kam ir kombinēta un taukaina āda, jārēķinās, ka izsitumu risks būs augstāks visa mūža garumā – līdz pat brīdim, kad samazināsies hormonu aktivitāte. Sievietēm pumpu parādīšanās saistīta ar mēnešreižu ciklu, vīriešiem vairāk ar diētu – ar rūgstošiem, dzirkstošiem dzērieniem, saldumiem, alkoholu.

    Rūpīgai ādas kopšanai, lietojot attīrošus, pretiekaisuma, viegli mitrinošus līdzekļus, jākļūst par ikdienu jau kopš pusaudža gadiem.

    NEspiest, NEaizmālēt, NEžāvēt!

    Ir vairākas raksturīgas kļūdas, ko tīņi pieļauj, likvidējot savas pumpas.

    • Viņi cenšas pinnes izspiest. Ādas bojājums no šādas eksekūcijas būtu mazākā bēda, bet – ja līdz ar pūtītes saturu asinsritē nonāk un izplatās infekcija, var iedzīvoties pat meningītā, smadzeņu apvalka iekaisumā.
    • Meitenes cenšas maskēt pinnes ar biezu kārtu pūderkrēma. Bet kosmētikas slānis uz iekaisušas ādas situāciju labāku nepadarīs. Tiesa, nav arī tā, ka nesmukumu būtu jāpārcieš stoiskā mierā – tonālo krēmu drīkst izmantot. Taču tad jāizvēlas īpaši taukainai un problemātiskai, piņņu skartai ādai paredzētie līdzekļi ar antibakteriālu iedarbību, kurus var iegādāties aptiekā bez receptes. Tie gan maskēs, gan ārstēs. Nekādā gadījumā nevajag izmantot treknus, eļļainus līdzekļus!
    • Ārstējot pumpas, nereti apmeklē solāriju. Taču tā nedrīkst darīt, jo sauļošanās ne vien nerisina problēmu, bet vēl papildus rada citas tālākā nākotnē. Solārija lampas pumpas izžāvē uz ādā esošā ūdens rēķina. Rezultātā āda kļūst sausāka un slimāka. Tikai dabiskai saulei un kalnu saulītei jeb kvarcam piemīt ārstnieciskas un dezinficējošas īpašības, bet arī šīs procedūras ieteicams dozēt.

    Pinnes un diēta

    Izsitumu veidošanos veicina arī pārāk ciets tauku dziedzeru saturs, kuru tādu padara pārmērīgs piesātināto taukskābju daudzums, savukārt tas tiešā veidā saistīts ar uzturu. NĒ! ēdieniem, kas lielā vairumā satur dzīvnieku izcelsmes taukus. Trekna gaļa, siers, sviests, taukains piens patiks pumpām, bet ne tīņa ādai. JĀ! augu taukiem. Piemēram, olīvu, rapšu, kaņepju, linsēklu, arī zivju eļļai, kas satur vērtīgās nepiesātinātās omega 3, omega 6 un omega 9 taukskābes.

    Bieži palīdz cinka tabletes, tām ir pretiekaisuma darbība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē