• Vasaras režīms mazuļa ādai

    Mazuļa āda
    Ilze Saltā
    5. jūnijs, 2019
    5 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Karstā laikā pats svarīgākais ir nodrošināt tīrību!

    Vannā ik dienu

    Gada karstajā laikā bērniņu ieteicams vannot katru dienu, kaut otrajā dzīves pusgadā to varētu darīt arī retāk – katru otro dienu. Bērnu ziepes nevajadzētu lietot biežāk kā pāris reižu nedēļā, jo tās sausina ādu. Arī kumelīšu tēja vai vājš zilo graudiņu šķīdums sausina ādu, tāpēc tos vannai pievieno tikai pirmajā dzīves mēnesī, kamēr sadzīst nabas brūcīte.

    Pēc vannošanas bērna ādu rūpīgi nosusina, īpašu uzmanību pievēršot visām jutīgākajām vietām. Ja ādiņa ir ļoti sausa, var lietot mitrinošu krēmu.

    Ar pliku dupsi

    Vasarā autiņbiksītes vajadzētu mainīt ne retāk kā ik pēc trim stundām; ja ārā ir ļoti karsts laiks – pat biežāk. Katras autiņbiksīšu maiņas reizē mazuļa dibentiņu nomazgā ar siltu tekošu ūdeni, lai noskalotu sīkos urīna kristāliņus. Ja autiņbiksītēs ir kaka, dibentiņu nomazgā ar ziepēm un kārtīgi noskalo. Dupsi mazgā virzienā no priekšpuses uz mugurpusi – meitenēm tas ir īpaši svarīgi, lai dzimumorgānos neiekļūtu infekcijas izraisītāji. Dzimumorgānus ziepēt nevajag, tie īpaši jāmazgā tikai tad, ja tur sakrājušies izdalījumi vai iekļuvušas izkārnījumu paliekas. Mitrās salvetes ieteicams izmantot tikai ceļojumos vai tad, kad nav pieejams ūdens. Pēc dibentiņa apmazgāšanas āda var būt nedaudz apsārtusi, – tas pāries, ja bērnam ļaus kādu laiku padzīvoties ar pliku dibenu. Gaisa peldes ieteicams baudīt vismaz 10–15 minūtes; ja māmiņai ir laiks un pacietība, – arī ilgāk.

    Lai āda varētu labi elpot, svarīgi mazuli ikdienā ģērbt vieglās kokvilnas drēbītēs – karstākā laikā plānākās, vēsākā – biezākās. Apģērbam vajadzētu būt brīvam, nevis ciešam. Siltā vasaras dienā mazuli var ieģērbt tikai kokvilnas zeķītēs, pārsegt ar plānu paladziņu un ļaut gulēt ārā.

    Viegls apsārtums

    Ja mazuļa dibentiņš viegli apsārtis un apsārtums neizzūd, arī 10–15 minūtes dzīvojoties bez autiņbiksītēm, tas jau ir viegls iekaisums. Apsārtušo vietiņu notīra ar siltu vārītu ūdeni vai kumelīšu tēju, pēc tam uzklāj bepantēna ziedi (Bepanthen). Bepantēns satur dziedējošās vielas un taukvielas, kuras rada aizsargkārtiņu, kas atgrūž mitrumu. Var izmantot arī cinka ziedi.

    Dažkārt pastiprinātu izsitumu parādīšanos var izraisīt ziedputekšņu alerģija. Ja kādam ģimenes loceklim ir alerģija, mazuļa ādu nevajadzētu kopt ar līdzekļiem, kas satur kumelīšu, ceļmallapu, kliņģerīšu vai kādu citu augu ziedputekšņus.

    5 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē