• Vasarā mammai tievēt ir vieglāk

    Uzturs un diētas
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasara ir piemērots laiks, lai zaudētu svaru, saka dietoloģe Lolita Neimane. „Vasara ir pateicīgs laiks, lai atbrīvotos no visa liekā – karstā laikā gluži dabiski mazāk gribas ēst, bet vairāk – veldzēt slāpes ar gardu, vēsu ūdeni. Tāpēc šis nu ir īstais brīdis, lai burtiskā nozīmē „aizskalotu” prom to, kā ir par daudz."

    Dietoloģe gan norāda, ka svara zaudēšana nav triecienakcija, bet gan veselīgs dzīvesveids ik dienu.

    "Karstā laikā apetīte samazinās, gribas ko svaigu un vieglu, nevis tauku un smagu. Termoregulācija darbojas citādi nekā ziemā, sviedri izdalās vairāk, tādēļ arī šķidrums jāuzņem vairāk. Tādēļ šis, nevis pavasaris, kad organismam nav spēka un tas vēlas uzņemt enerģiju (arī pārtikas veidā), ir labākais brīdis, kad viegli un bez milzu piepūles pamazītēm vien atbrīvoties no liekajiem kilogramiem,” aicina diētas ārste Lolita Neimane.

    Viņa novērojusi, ka lielākā problēma, arī vasarā, ir krietna saēšanās vakaros (kad vēsāks), brīvdienās (grila pasākumi!); ēšana ātri un par daudz. Tad nereti seko zināma vainas sajūta un doma – nu labi, tad no pirmdienas…

    Apņemšanās mijas ar pārēšanos, un sākas riņķa dancis.

    „Pats galvenais ir nomierināt gan sevi, gan savu apetīti, un te nu palīdzēs glāze ūdens,” stāsta dietoloģe. Viņa iesaka metodi, kas sevi pierādījusi daudzu gadu garumā – pirms ēšanas izdzert apmēram 600 ml ūdens. Kuņģim tas par ļaunu nekādi nenāks, jo tie, kam kuņģa sulas skābums ir pazemināts, parasti ir kalsnā tipa cilvēki, savukārt apaļīgajiem, tieši otrādi, kuņģa sulas skābums mēdz būt salīdzinoši augstāks, tādēļ krūze ūdens neko nekaitēs.

    „Daudzo gadu garumā nav bijis nevienas sūdzības par šo jautājumu,” uzsver dietoloģe, piebilstot – visi ārsti gan ir vienisprātis citā jautājumā – nav ieteicams ēdot uzdzert šķidrumu katram kumosam – tad barība netiek kārtīgi sakošļāta un var sākties dažādas problēmas: vēdera pūšanās u.c.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē