• Pētījums: Vecāki lieto atstarotājus uz bērnu ratiem, bet nezina, kā to darīt pareizi

    Bērna drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gandrīz visi jaunie vecāki izmanto atstarotājus pie bērnu ratiem, rūpējoties par drošību uz ceļa diennakts tumšajā laikā un sliktas redzamības apstākļos, taču vairāk nekā puse nezina, kā to darīt pareizi, liecina pētījums.

    Pētījums parāda, ka nozīmīgi lielākai daļai vecāku, proti, 99% ir svarīgi izmantot atstarojošus elementus arī uz bērnu ratiņiem, un 91% no aptaujātajiem to arī dara. Vien 25% no pētījuma dalībniekiem atzīst, ka ratu iegādes brīdī ir pievērsuši uzmanību tam, vai bērnu ratiņi ir aprīkoti ar atstarojošiem elementiem. Gandrīz puse jeb 47% no aptaujas dalībniekiem paši ir aprīkojuši ratus, lai justos droši atrodoties uz ceļa.

    Pētījums arī atklāja, ka 57% aptaujāto nezina, kurā vietā uz ratiņiem būtu jāpiestiprina atstarojošus elementus, lai tie būtu vislabāk pamanāmi.

    Savukārt 61%  jauno vecāku nav informācijas, kurš no atstarotājiem ir vislabāk pamanāmais un kurus ir nepieciešams piestiprināt savu bērnu ratiņiem.

    Lai noskaidrotu, kāda veida atstarotājus vislabāk pamana automašīnu vadītāji un kurā vietā uz ratiem tos novietot, lai tie būtu vislabāk pamanāmi, tika veikts eksperiments, kurā pārbaudīja dažādus atstarojošus elementus – magnētiskos klipšus, atstarojošas uzlīmes, atstarojošās aproces jeb lentas. Eksperimentu kopīgi veica Neste un TV raidījums Auto ziņas.

    Secinājumi pēc eksperimenta:

    • Zīdaiņu ratiņi jeb ratiņi ar kulbu salīdzinājumā ar sporta ratiem (sēžamie rati) ir daudz piemērotāki atstarotāju izvietošanai.
    • Pārvietojoties pa gājēju ietvi vai ceļa nomali, savas drošības labad obligāti ir nepieciešams vismaz viens atstarotājs, kas piestiprināts ratu priekšpusē un otrs – aizmugurē.
    • Atstarojošas uzlīmes nenodrošina pietiekamu drošību – tās slikti turas un nav sevišķi labi pamanāmas. Turklāt uz sporta ratiem praktiski nav vietas, uz kurām uzlīmētās uzlīmes pildītu savu funkciju.
    • Labāku efektu no pamanāmības un līdz ar to drošības aspekta sniedz magnētiskie klipši, jo tie ir ērti pārvietojami – gan uz ratiem, gan uz apģērba.
    • Atstarojošo elementu izvietojuma augstumam nav izšķirošas nozīmes – galvenais, lai atstarotājs ir kvalitatīvs un pilda savu funkciju. Lai gājējs ar bērna ratiem būtu maksimāli redzams, atstarotāju vēlams piestiprināt jostas vietas augstumā. Ja atstarotāji ir divi, tad otru ieteicams aplikt ap gājēja kāju nevis roku.
    • Vislabāk var pamanīt baltu, nevis zaļu vai dzeltenu atstarotāju.
    • Pamanāmāks ir lentveida nevis apaļš atstarotājs, jo tam ir lielāks atstarojošais laukums un līdz ar to plašāks saskatāmības diapazons. Atstarojošās aproces pluss ir tas, ka to automobiļa vadītājs redzēs no visām pusēm.
    • Ne tikai bērnu ratiem jābūt aprīkotiem ar atstarojošiem elementiem, bet noteikti arī personai, kas ratiņus stumj.

    “Ikvienam, kurš rūpējas par savu un bērnu drošību atrodoties uz ceļa diennakts tumšajā laikā vai sliktas redzamības apstākļos, ir pieejami dažāda veida atstarotāji, taču jāņem vērā konkrētā atstarotāja lielums, tā novietojums un atstarojošā materiāla kvalitāte. Pareizi pielikts atstarotājs uz bērna ratiem savlaicīgi brīdina auto vadītāju par gājēju atrašanos uz ietves, gājēju pārejas vai uz ceļa braucamās daļas. Pat tad, ja vadītājs nav pārliecināts, vai tumsā spīdošais objekts ir cilvēks, viņš centīsies no tā izvairīties. Jāņem vērā tas, ka atstarojošajiem elementiem ir jābūt ne vien uz bērna ratiem, bet arī uz paša gājēja. Ja drošības elementi būs pamanāmi no pietiekami liela attāluma, auto vadītājs spēs attiecīgi reaģēt,” saka Armands Beiziķis, Neste Latvija valdes priekšsēdētājs.

    Neste veica aptauju 2020. gada februārī un tajā piedalījās 1796 dalībnieki no visas Latvijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē