• Latvijā bērni norijuši pildspalvas galu, piespraužamo adatu, auskaru…

    Slimības
    18. septembris, 2014
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pēdējo nedēļu laikā būtiski pieaudzis to pacientu skaits, kuri ieelpojuši vai norijuši svešķermeņus. Ja vidēji līdz Bērnu slimnīcas Endoskopiju dienesta speciālistiem svešķermeņa iespējamai evakuācijai nonāk viens pacients nedēļā, tad šo trīs nedēļu laikā tie bijuši jau desmit bērni. Turklāt visi šie svešķermeņi ir definējami kā īpaši bīstami, proti, tāfeles piespraužamās adatas un pildspalvas gals elpceļos, auskars, ass kulons barības vadā, bet magnēti un baterija zarnu traktā.

    Atkārtoti aicinām vecākiem:
    -    neatstājat bērnus bez uzraudzības! (īpaši uzmanīgi esat bērniem neierastā vidē, piemēram, ciemos pie draugiem, kuriem nav mazi bērni)
    -    atkārtoti pārbaudiet, vai rotaļlietas, ar kurām spēlējas bērni, ir viņa vecumam atbilstošas, vai tās nesatur viegli noņemamas mazās detaļas, baterijas vai magnētiņus. Arī zīmuļu, flomāsteru un pildspalvu drošai lietošanai ir savs ierobežojošs vecums!
    -    pievērsiet īpašu uzmanību, vai bērns saņem savam vecumam atbilstošu ēdienu, kuru viņš var viegli sakost un norīt. Vienlaikus svarīgi ir pievērst uzmanību ēšanas paradumiem (vai bērns ēd, sēžot pie galda, nevis skrienot, rāpojot vai spēlējoties)

    Endoskopijas dienesta vadītāja Ilze Briuka saka: ”Vairumā gadījumu tie ir bijuši mazi bērni vecumā no 11 mēnešiem līdz 3 gadiem, taču ar tāfeles adatām un pildspalvām šoreiz neuzmanīgi bija rīkojušies tieši skolas vecuma – no 12 līdz 14 gadus veci bērni. Lai evakuētu no elpceļiem vai gremošanas trakta svešķermeņus, pacientam ir jāveic augsta riska endoskopisks izmeklējums vispārējā anestēzijā, un pacientu aprūpē jāiesaistās lielai mediķu komandai, ieskaitot anesteziologus, endoskopistus, bērnu ķirurgus, bērnu māsas u.c. Vēlos uzsvērt, ja ir redzēta aizrīšanās epizode vai tikai aizdomas par ieelpotu vai norītu svešķermeni, bērns obligāti un nekavējoši jāatrāda ārstam”.

    Uzziņai
    Katru gadu BKUS nonāk aptuveni 70 bērni ar svešķermeņiem gremošanas traktā, vidēji 40 bērni ar svešķermeņiem elpceļos, un ap 10 gadījumu, kad svešķermenis nonācis acīs vai ausīs, no visiem gadījumiem 2 % svešķermeņu ir tieši baterijas. Šī gada aprīlī, norijot podziņbateriju, bojā gāja 1,8 gadus vecs bērns.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē