• Kādas pazīmes liecina, ka ar bērnu jādodas uz slimnīcu?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Padomus sniedz Bērnu slimību klīnikas vadītāja profesore Dace Gardovska.

    Daudzos akūtu slimību gadījumos līdz ārsta konsultācijai bērna stāvokļa uzlabošanos var panāk mājas apstākļos ar rūpīgu kopšanu, papildus dzirdināšanu un saprātīgu īslaicīgu zāļu lietošanu, kas samazina temperatūra.

    • Ja ir viegla elpceļu saslimšana, pie kuras bērns ēd un pietiekoši daudz dzer, vecāki, rūpīgi novērojot slimības gaitu, var tikt galā ar saviem spēkiem un pie ārsta doties, ja situācija neuzlabojas.
    • Paaugstinātas temperatūras gadījumā (biežāk virs 38C), ja bērna vispārējais stāvoklis (kontaktējas ar vecākiem, ēd, dzer u.c.) nesatrauc vecākus, var ieteikt lietot temperatūru samazinošas zāles, nepārsniedzot vecumam atbilstošas devas. Tomēr, ja paaugstināta temperatūra pieturas ilgāk par 24 stundām, labāk konsultēties ar ārstu.
    • Jo jaunāks ir bērns, jo lielāks risks nopietnai slimībai. Īpaši tas attiecas uz jaundzimušajiem un zīdaiņiem pirmajos dzīves mēnešos, tādēļ vecākiem rūpīgi jāvēro bērna pašsajūta. Ja bērns ir ļoti saguris, miegains vai apātisks, slikti kontaktē ar tuviniekiem, nedzer un neēd vai vāji zīž, pukst, sten vai monotoni raud, novērojami elpošanas vai sirdsdarbības traucējumi, rodas neparasti izsitumi, ārsta konsultācija ir neatliekama.

    • Bīstamība ir caureja un/vai vemšana, kas ir ilgāka par 24 stundām, jo bērns zaudē daudz šķidrumu un pastāv iespēja, ka organisms var atūdeņoties. Iesaku konsultēties ar ārstu.
    • Pirms doties uz slimnīcu, sazinieties ar savu vai dežūrējošo ģimenes ārstu. Aicinu vecākus savlaicīgi pārrunāt ar savu ģimenes ārstu, kur zvanīt krīzes situācijā.
    • Iesakām samērīgi lietot gan svētku našķus (mandarīnus, konfektes, riekstus u.c.), gan ēdienu, kas nereti bērniem rada alerģijas un gremošanas traucējumus, proti, svarīgi ir sekot līdzi ne tikai regulārai ēšanai, bet arī regulārai vēdera izejai.
    • Vienlaikus atgādinām, ka Bērnu slimnīca nav vienīgā iestāde, kur saņemt medicīnisko palīdzību. Tādēļ aicinām vecākus vērsties pēc palīdzības arī pie dežūrārstiem Rīgā (deviņās ārstniecības iestādēs) un citās lielākajās pilsētās, kur tiek sniegta palīdzība visiem bērniem, neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts. Vairāk informācijas par dežūrārstu darba grafiku www.vmnvd.gov.lv.kā, ka arī situācijās, kad nepieciešama mediķa konsultācija, iespējams zvanīt arī uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē