• Bērns — bailīgs? Nebailīgs?

    Psiholoģija
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    17. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bailes ir dabiskas un vajadzīgas, tās lielākā vai mazākā mērā piedzīvo katrs bērns. Labās bailes, piemēram, attur cilvēku no ielas šķērsošanas intensīvas satiksmes apstākļos vai neļauj tuvoties odzei. Savukārt sliktās bailes rada nepamatotu nemieru un bažas, kas neļauj justies brīvi un nepiespiesti, kas traucē dzīvot un reizēm pat smacē. Lielākoties ar bailēm bērns nepiedzimst, bažīgumu un nemieru bērns iemācās dzīves laikā. Konsultē IVETA PĻAVIŅA, psihoterapeite

    Kā atšķirt bailīgu bērnu no nebailīga, ja kaut kādas bailītes piemīt abiem? Ja mazais ir bailīgs, bailes figurē visu laiku, viņam visu laiku ir no kaut kā bail. Mazais par bailēm runā, arī vecāki redz, ka bērns baidās no visa – negrib palikt bez vecākiem, baidās spēlēties, raud, varbūt pat kļūst histērisks. Vēl daļa bērnu uztraucas un ir nedroši, taču nespēj skaidri pateikt, kāpēc tā jūtas un no kā baidās.

    Ja bērns nav bailīgs, bailes parādās un pazūd, un viņš uz tām nekoncentrējas. Bailes neieilgst un nevelkas bērnam visur līdzi.

    Ja bērns ir satraukts un nedrošs, ar viņu noteikti vajadzētu izrunāties un mēģināt izdibināt, kas mazo īsti nodarbina. Ja bailes ilgst vairākus mēnešus, tās nepāries, bet augs un mainīsies, un radīs arvien jaunas bailes. Tās var ietekmēt bērnu tik ļoti, ka pāriet hroniskā slimībā, piemēram, mazajam var parādīties tiki, runas traucējumi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē