• Mamma: Kad es beidzot varēšu izgulēties?

    Bērns
    Laura Ikauniece
    15. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kāds ir iemesls nemierīgam nakts miegam, un kādā vecumā bērni var izgulēt nakti bez pamošanās? Uz vecāku jautājumiem atbild miega speciālists, RSU Stomatoloģijas institūta Anestezioloģijas nodaļas un Miega laboratorijas vadītājs Juris Svaža.

    Naktī mostas, jo grib ēst!

    Meitai jau 1,5 gads, bet naktīs viņai aizvien ir nemierīgs miegs, meitiņa mostas, grib ēst. Gudroju, vai tas varētu būt mantojums no grūtniecības laika, jo pēdējā trimestrī arī mani mocīja bezmiegs un bērns vēderā vienmēr aktīvāks kļuva tieši nakts stundās.

    Vairumam sieviešu grūtniecības laikā pēdējā trimestrī ir vērojami miega traucējumi, bet grūtniece, kuru moka bezmiegs, naktī, miera stāvoklī labāk sajūt mazuļa kustības. Dažkārt bērniem šai vecumā mēdz būt gremošanas problēmas vai kāda cita veselības problēma, kas ir iemesls miega traucējumiem.

    Tikai tad, ja tiek izslēgta varbūtība par citiem veselības sarežģījumiem, var sākt domāt, ka tie, iespējams, ir miega traucējumi.

    Kaut gan, ja bērns šajā vecumā mostas 4–6 reizes naktī, arī tas vēl nav nekas traks. Daudz būtiskāks ir jautājums – vai pēc tam mazais spēj pats atkal iemigt? Varbūt negulēšanas iemesls ir tā saucamie ar iemigšanas asociācijām saistītie traucējumi.

    Proti, ja bērns pieradis iemigt tikai tad, ja vecāki viņam dzied šūpuļdziesmu, šūpo rokās, viņš nemaz citādāk vairs nespēj iemigt. Bērnu barot pēc 6 mēnešu vecuma naktīs fizioloģiski vairs nav nepieciešams. Ja viņš to pieprasa, to sauc par ieraduma badu – mazais pieradis pie nakts maltītēm, tāpēc mostas un brēc. Tādēļ lielā mērā tas, vai bērns guļ visu nakti, ir audzināšanas jautājums.

    Pārāk ilga diendusa?

    Dēls (1,3 gads) pa dienu guļ divas reizes. Naktī vairs nemostas, bet nemitīgi grozās, ir nemierīgs. Varbūt diendusas ir par daudz? 

    Šajā vecumā bērnam ir vajadzīgas divas diendusas, un tas nav iemesls, kādēļ naktsmiegs ir nemierīgs. Varbūt gulēt traucē gremošanas problēmas, ieteicams aiziet uz konsultāciju pie neirologa, gastroenterologa. Protams, tas, cik reižu pa dienu bērnam būtu jāguļ, katram ir individuāli.

    Ap divu gadu vecumu bērnam pilnībā pietiek ar vienu diendusas reizi dienā.

    Ja vecākiem tomēr šķiet, ka pie nemierīgā nakts miega vainīgas divas diendusas dienā, to viegli pārbaudīt – pusdienlaikā bērnu liek gulēt tikai vienreiz un tā nedēļu. Tad vēro, vai naktī mazais gulējis salīdzinoši mierīgāk. Ja tomēr ne, tātad nemierīga miega iemesls ir kas cits. Visu nakti bērnam būtu jāsāk gulēt no 9 mēnešu vecuma, bet, pat ja tas nenotiek, neiesaku meklēt homeopātijas vai kādus citus preparātus, kas miegu uzlabotu. To visu var panākt vien ar pareizām audzināšanas metodēm.

    Svarīgi, ko dara pirms došanās gulēt

    Sakiet, vai vispār ir zināms, kādēļ daži bērni guļ naktīs bez pamošanās jau kopš dzimšanas, bet citi sāk gulēt 3–4 gadu vecumā?

    Miega kvalitāti ietekmē neskaitāmi faktori, tai skaitā bērna vispārējais veselības stāvoklis, apkārtējās vides apstākļi un pašu vecāku attieksme gan pret mazuļa iemidzināšanu, gan gulētiešanas rituāla veidošanu jau agrīnā vecumā.

    Pirms gulētiešanas nevajadzētu bērnu barot ar trekniem, smagiem produktiem, ar kuriem naktī vēderam grūti tikt galā.

    Kamēr mazuli baro ar krūti, bērniņš naktī mostas biežāk, un tas ir saprotams, jo mātes pienu zīdaiņa organisms pārstrādā ātrāk. Pēc pusgada vecuma naktīs drīkst izlaist vienu barošanas reizi, kas nozīmē – starp divām zīdīšanām drīkst būt 6 stundas ilgs pārtraukums, kurā bērnam vajadzētu gulēt. Ja sāk piebarot ar piena maisījumu, kas ir treknāks, mazuļi sāk gulēt naktī labāk. Gadu vecam bērnam vajadzētu naktī gulēt vidēji12 stundas, bet pa dienu vēl vienu divas diendusas. Taču arī tas katram ir individuāli.

    Zināji?

    Pitsburgas zinātnieki atklājuši, ka mazuļi virs trīs mēnešu vecuma, kuri iet gulēt pirms pulksten 21.00, kopumā guļ ievērojami ilgāk nekā tie, kas iet gulēt vēlāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē