• Dot vai nedot mazulim māneklīti?

    Bērns
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šo jautājumu droši vien sev uzdevis ikviens vecāks. Bērniņam ir dabas dots zīšanas reflekss, ko vislabāk apmierināt, zīžot mammas krūti. Taču ir gadījumi, kad mazajam knupītis tomēr noder. Konsultē starptautiski sertificēta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

    Zīšana palīdz augt

    Zīšanas reflekss bērnam ir dots ne tikai, lai paēstu. Zīžot izstrādājas laimes hormoni jeb endorfīni, mazulis nomierinās, un samazinās stresa hormonu daudzums organismā. Tas ir ļoti būtiski, jo stresa hormoni bloķē augšanas hormonus. Tātad – jo vairāk mazulis zīdīs, jo ātrāk tiks galā ar stresu un labāk pieņemsies svarā, augs un attīstīsies arī bērniņa smadzenes un visi dzīvībai svarīgie orgāni. Tātad zīšana vistiešākajā veidā veicina bērna attīstību. «Ja jaundzimušajam ir kāds diskomforts, kaut kas sāp, ir par karstu vai aukstu, mazais ir nobijies, ir grūti pačurāt vai pakakāt, sāp puncītis, gribas ēst – ikvienā no šiem gadījumiem mazais gribēs zīst. Saņemot endorfīnus, bērnam kļūst labāk. Zīšanas refleksu mazajam būtu jāapmierina pie mammas krūts – bērniņš tā gan paēd, gan sajūt mammas siltumu, dzird mammas sirdspukstus, elpošanu, tas harmonizē arī mazuļa iekšējos ritmus. Zīdīšana nav tikai bērna pabarošana, tas ir kā izdzīvošanas process un veicina bērna veselību un attīstību,» skaidro zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

    Dot vai nedot knupīti?

    Ja bērnu ēdina mākslīgi, tad pudeli ar piena maisījumu dot reizi trijās stundās un konkrētu piena daudzumu, lai bērns netiktu pārbarots. Ja mazajam nedos knupīti, bet viņš gribēs zīst, bēbītis bāzīs mutē rociņu, pirkstiņu, segas stūri, visu, ko atradīs. «Neesmu pret vai par knupja lietošanu, bet ir situācijas, kad mazajam knupis ir vajadzīgs un arī kad bez tā var iztikt. Nepiekrītu tam, ka knupis nepieciešams ikvienam bērnam!

    Knupis nedara neko tādu, ko nevarētu izdarīt mammas krūts. Bet, ja bērnu ēdina ar piena maisījumu, tad knupītis ir vajadzīgs.

    Jāpatur prātā, ka, arī ēdinot no pudelītes, mammai mazulim daudz jādod savs tuvums, siltums, biežāk jāņem bērniņš rokās, jānēsā, jāglauda un, ja mazais ir paēdis, bet tomēr nemierīgs, var iedot knupīti.» Ja bērns tiek regulāri likts pie krūts, ēd mammas pienu pēc pieprasījuma un pilnībā jūtas ar to apmierināts, tad bez knupīša var iztikt. Ir mazuļi, kas neņem pretī nekādus gumijas izstrādājumus – ne māneklīti, ne pudeli – un grib zīst tikai mammas krūti. Zīdīšanas konsultante Sandra Lase skaidro: «Ja mazais knupi neņem, nevajag pie tā īpaši piestrādāt, piemēram, apsmērēt māneklīti ar medu, lai būtu garšīgāks (medus ir alerģisks, tādēļ tā rīkoties neieteiktu!). Protams, ja mammai agri jāatgriežas darbā, bērniņam mammas prombūtnes laikā kaut kas ir jādod zīst. Tad knupis būs nepieciešams, jo bērnam ir jāapmierina zīšanas reflekss.

    Knupis ir kā nomierinātājs, ja mazo liek gulēt tētis vai kāds cits, kas pieskata mazuli.

    Iemiegot zīšana bērnam palīdz pārslēgties uz miega režīmu. Ja mazais aizmieg ar knupīti mutē, pēc aizmigšanas knupis jāizņem! Knupi mazajam var iedot uz iemigšanu, ja ir stress, satraukums, ja bērniņš nokrīt, sasitas, ir apslimis.» Speciāliste arī skaidro, ka zīšanas reflekss bērnam izzudīs pats no sevis apmēram divarpus līdz trīsarpus gadu vecumā. Tas gan nenozīmē, ka līdz divu, triju gadu vecumam bērnam visu laiku jāstaigā ar knupi mutē! Vecākiem šo procesu vajag kontrolēt.

    Pirmajās nedēļās – tikai mammas krūts!

    Pasaules Veselības organizācija iesaka – ja mamma mazo ēdina ar krūti, pirmās četras nedēļas pēc piedzimšanas mazajam vajadzētu zīst tikai krūti. «Kad bērniņš piedzimst, viņam ir jāiemācās zīst mammas krūti un pareizi to satvert, lai varētu tikt pie piena. No pareiza krūts satvēriena atkarīgs tas, cik labi mazais ēdīs, vai mammai neplaisās krūtis.

    Pareizs krūts satvēriens nav reflekss, bet iemaņa, kas bērnam jāapgūst.

    Piedzimstot neviens bērns nezina, kādas būs mammas krūtis – lielas, mazas, kāda būs krūtsgala forma utt. Bērns tam ir gatavs un pielāgojas. Bet, ja mazais saņem vairākus zīšanas objektus – krūti, knupīti, pudelīti (katrs no tiem ir citāds un zīžot darbojas pilnīgi citas muskuļu grupas!) –, bieži vien sāk izvēlēties kaut ko vienu, un parasti tā nav krūts. Lai krūti noturētu mutē, pie tā ir jāpiestrādā, bet knupi ieliec mazajam mutē, un tas ārā neslīd. Bet pēc tam ir risks, ka arī krūti bērns sāks ņem nepareizi!» skaidro Sandra Lase. Ja krūts stimulāciju aizvieto ar knupja zīšanu, tiek traucēta piena sekrēcija. «Krūts mazajam jādod pēc pieprasījuma, nevis, skatoties pulkstenī. Tāpēc pirmajās nedēļās knupi neiesaka dot, tālāk viss ir pēc mammas ieskatiem – ja bērns ir paēdis, piena netrūkst, ar krūtīm viss ir kārtībā, tad kaut kādā brīdī knupi var iedot,» uzsver speciāliste.

    Kurš māneklītis labāks?

    Veikalos ir nopērkami dažādu formu, izmēru un materiālu knupji. No medicīnas viedokļa piemērotāki ir ortodontiskie jeb asimetriskas formas knupīši, kas netraucē veidoties pareizam sakodienam. Silikona māneklīši ir caurspīdīgi un plānāki, lateksa – brūnganā krāsā un mīkstāki. No kāda materiāla knupis izgatavots, nav izšķirošas nozīmes. Bērns pats izvēlēsies, kurš knupītis viņam patiks labāk.

    Jāņem arī vērā, ka ir mazuļi, kuri atzīst tikai konkrēta materiāla un formas māneklīti un citu nemaz negribēs ņemt.

    «Lateksa knupji, kas izgatavoti no viena gabala, varētu būt ērtāki gulētiešanas laikā. Ja mazais ar knupi aizmieg, tas nevar nospiest mazuļa vaidziņu, jo ir mīkstāks, bez cieta plastmasas vairodziņa. Ja knupis nedaudz aizsedz bērna deguntiņu, nevajag satraukties, jo arī zīžot mammas krūts ir nedaudz priekšā mazuļa degunam. Jebkurā gadījumā māneklīša izmēram jābūt atbilstošam bērna vecumam,» skaidro Sandra Lase. Jāņem arī vērā, ka knupis ar laiku izstaipās, kļūst mīkstāks, var noplīst kāds gabaliņš. Tādēļ tas regulāri jāmaina – reizi mēnesī, divos mēnešos (atkarīgs no tā, cik daudz tiek lietots!). Māneklītim vienmēr jābūt tīram. Sākot lietot, tas jāsterilizē, pēc tam var noskalot ar vārošu ūdeni no tējkannas. «Gribu vēlreiz atgādināt, ka mamma nedrīkst knupi nolaizīt, ja tas nokritis zemē, jo visas baktērijas (arī kariesa baktērijas) no mammas mutes nokļūst bērna mutītē! Labāk, lai rezervei ir vairāki tīri knupji vai knupi noskalo ar ūdeni no pudeles (ja nav pieejams krāna ūdens),» iesaka speciāliste.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē