• Foto: Kā izskatās bērnistaba, kas iekārtota pēc valdorfpedagoģijas principiem?

    Bērns
    Kristiāna Kalniņa
    Kristiāna Kalniņa
    1. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dace Segliņa-Grīnblate ar vīru Kasparu saviem bērniem Lībai (8), Gustavam (6) un Laimai (2) istabu iekārtojuši saskaņā ar valdorfpedagoģijas principiem. Izrādās, tas nav nedz sarežģīti, nedz dārgi.

    Valdorfpedagoģijas metodi 20. gadsimta sākumā izveidoja vācu pedagogs Rūdolfs Šteiners. Vides iekārtojumam raksturīgi dabiski materiāli, siltas krāsas, daudz gaismas, koka mēbeles ar noapaļotām malām. Arī sienu krāsai ir nozīme, piemēram, pirmsskolas vecuma bērnu istabā sienām jābūt sārtām.

    Bērniem tiek nodrošināta vide, lai viņi varētu rotaļāties bez pieaugušo iejaukšanās. Bērni atdarina pieaugušos, izspēlē dažādas lomas, un rotaļlietas viņiem palīdz to paveikt. Piemēram, viņi veic dažādus mājas darbus (gatavo ēst, tīra, kārto), apgūst amatus (darbojas ar koku, celtniecību, rokdarbiem), izspēlē ģimenes dzīvi (spēlējas ar lellēm, iekārto mājokli), arī dažādas citas dzīves situācijas (skolu, kafejnīcu, banku, pastu u. c.), kā arī iejūtas pasaku varoņu lomās (princeses, bruņinieki, cīņa ar pūķi, fantāzijas tēli).

    Iekārtojot istabu pēc valdorfpedagoģijas principiem, izmaksas nav lielas, jo lietas galvenokārt ir pašu gatavotas.

    Rotaļlietas tiek šūtas, adītas, tamborētas, izgatavotas no koka.  Turklāt tās top pamazām – gadu no gada tiek papildinātas, uzlabotas. 

    Istaba tiek rotāta ar pašu gatavotiem rotājumiem, piemēram, saules ķērājiem logos – zīdpapīra zvaigznēm, kristāliem. Saules stari, kas spīd cauri kristāliem un krāsainam papīram, piepilda telpu ar krāsām un mirdzumu. Un bērniem tas šķiet tik brīnumaini!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē