• Iecienītākā tradīcija – dzimšanas dienas svinības

    Bērns
    6. maijs, 2016
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Neskaitot gada svarīgākos svētkus kā Ziemassvētki, Līgo un Lieldienas, iecienītākais notikums ģimenēs ir dzimšanas dienu svinēšana, ko par savas ģimenes tradīciju uzskata 38% iedzīvotāju, bet vārda dienas kā īpašu notikumu atzīmē 9% respondentu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktā aptauja.

    Desmitā daļa Latvijas ģimeņu regulāri rīko dažādas tematiskās ballītes, piemēram, dārza svētku sezonas atklāšanu pavasarī, 1. maija svinības, zemeņu balli jūnijā, ražas svētkus rudenī un citus, kamēr 9% ģimeņu ierasta lieta ir regulāra došanās ceļojumos pa Latviju vai uz ārzemēm un pārgājieni. Ģimenēs, kurās cilvēki jūtas laimīgi, netiek aizmirsts arī par pāra attiecībām. 8% ģimeņu ik gadu tiek svinēti dzīvesbiedru attiecību svētki, kā iepazīšanās vai kāzu diena.

    Nozīmīgs laimes sajūtas stiprinātājs ir pašas ģimenes izdomātas tradīcijas. Šajā ziņā Latvijas ģimenes ir visnotaļ radošas. 8% ģimeņu ir kāda tradīcija, kas saistās ar ēšanu, piemēram, satikšanās pie vakariņu galda, kopīga pankūku cepšanas svētdienas rītos vai došanās uz picēriju pusdienās. Savukārt 6% ģimeņu cenšas izbrīvēt laiku, ko veltīt tikai saviem mīļajiem. Svētdienas vakari bez interneta palīdz atbrīvoties no uzmanības novērsējiem, nedēļas nogales laukos mudina vairāk kustēties svaigā gaisā, bet ģimenes dienasgrāmatas rakstīšana ļauj uzzināt vienam otra vēlmes.

    Neparastāko tradīciju vidū ir dārza svētki maijā un oktobrī neatkarīgi no laika apstākļiem, Melnā runča ierašanās ar dāvanām 13. datumā, lielu dzimtas pasākumu organizēšana neparastās vietās, ikgadēja labdarības tirdziņa sarīkošana, kompozīcijas veidošana no savā dārzā savāktiem izkaltētiem ziediem, kā arī bērnu liecību saņemšanas un vecāku algas dienas nosvinēšana.

    No aptaujas izriet, ka ļoti daudzās ģimenēs vecāki pārmantojuši tradīcijas, kas godātas viņu pašu ģimenē. Piemēram, dzimšanas dienu svinēšanas paradumus pārņēmušas divas trešdaļas respondentu. Tas ļauj secināt, ka arī bērni pēc savas ģimenes nodibināšanas atvasēm mācīs to, ko apguvuši no mammas un tēta. Līdz ar to ir svarīgi bērnus jau no mazotnes radināt pie paražām, kas vairos laimes sajūtu viņu nākamajās ģimenēs.

    Starp aptaujāto vecāku pašu izdomātajām un ieviestajām tradīcijām dominē slēpošana, slidošana, velobraukšana un baseina apmeklējums, un dažādas radošās nodarbības. Vairāk nekā 60% ģimeņu šāda kopīga laika pavadīšana iepriekšējās paaudzēs nav bijusi. Salīdzinoši jaunas tradīcijas ir arī spēļu vakaru organizēšana, kultūras pasākumu apmeklēšana ar bērniem, ceļošana un pārgājieni.

    Tāpat noskaidrots, ka cilvēki jūtas laimīgāki tajās ģimenēs, kurās tiek īstenotas dažādas paražas un vairāk laika pavadīts kopīgās aktivitātēs. Tas ne vien uzlabo attiecības ģimenē, bet arī palīdz bērniem izaugt laimīgākiem un pašiem audzināt laimīgāku jauno paaudzi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē