Kā vieglāk atslaukt pienu

Kristiāna Kalniņa
Kristiāna Kalniņa
7. septembris, 2018
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Pixabay
Mammas piens ir vislabākais – to zina katrs zīdainis! Taču ko darīt, ja mammai uz kādu stundiņu vai divām jāizskrien? Pieniņu var atslaukt, bet kā labāk – ar rokām vai pumpīti? Konsultē Sandra Lase, starptautiski sertificēta zīdīšanas konsultante.

Lieki atslaukt nevajag

Mammas piena atslaukšana un mazuļa barošana ar pudelīti var būt nepieciešamība priekšlaikus dzimušiem bērniem vai zīdainīšiem ar kādu slimību, kuras dēļ mazulim pašam vēl nav pietiekami daudz spēka zīst. Taču, ja bērniņš un mamma ir veseli, piens jāatslauc tikai tik daudz, lai nodrošinātu pienu mammas prombūtnes laikā. Vissvarīgāk tas ir tieši pirmo sešu mēnešu laikā, jo pēc tam mazo parasti sāk piebarot un ar piebarojumu var aizstāt kādu zīdīšanas reizi. Nekādā gadījumā nevajag atslaukt pienu, ja šķiet, ka krūtīs tā ir par daudz! Vēloties atvieglot smaguma sajūtu krūtīs, patiesībā tiek panākts pilnīgi pretējs efekts – jo vairāk atslauc, jo vairāk piena veidojas, un tā drīzāk var provocēt piena sastrēgumus. «Dažreiz situāciju, kad piena par daudz, ir grūtāk atrisināt, nekā ja piena ir par maz. Vislabāk ļaut mammas organismam pašam noregulēt pienu krūtīs tik daudz, cik bērnam vajadzīgs,» pieredzē dalās zīdīšanas konsultante Sandra Lase. Nav arī jēgas pienu uzkrāt, lai vēlāk izmantotu, piemēram, putras gatavošanā bērnam, jo tad zūd vērtīgās vielas, kas ir pienā.

Labāk atslaukt ar rokām

Efektīvākais un krūtīm saudzīgākais atslaukšanas veids – pašai savām rokām, īpaši sākumā, kad pieniņš, iespējams, tek tikai pa pilītei. Jāmēģina un jāeksperimentē, kādas roku kustības, satvēriens un poza tieši tev ir vispiemērotākais. Ir normāli, ja sākumā, kamēr krūtis vēl nav pie atslaukšanas pieradušas, atslauktā piena var būt maz – tikai viena vai divas ēdamkarotes.

Kad noder elektriskais pumpis

Ja mamma atsāk strādāt vai studēt, kad mazajam ir tikai daži mēneši, tad atslaukšana ir svarīga ne tikai tāpēc, lai mazajam nodrošinātu savu pienu, bet arī lai piens krūtīs neapsīktu. Ilgstošas prombūtnes laikā piens jāatslauc vairākas reizes dienā, un tad piemērotākais gan tehniski, gan laika ietaupījuma ziņā būs elektriskais piena pumpis. Ir pat pumpīši, kas var atslaukt pienu no abām krūtīm vienlaikus! Jo dārgāks elektriskais pumpis, jo labāks tas būs, atzīst zīdīšanas konsultante. Dārgākiem modeļiem ir vairāki sūknēšanas režīmi, piemēram, sākumā pumpis imitē zīšanu, pēc tam tikai atslauc – darbojas vienā ritmā. «Arī bērns krūti nezīž vienmērīgi. Bērns sākumā var krūti zīst aktīvi, tad drusciņ apstāties, tad atkal ātrāk – zīšanu no krūts nevar salīdzināt ar šķidruma sūkšanu caur kokteiļa salmiņu. Tāpat jo vairāk piena pumpis atdarina bērna darbību pie krūts, jo tas būs labāks. Lai gan nenoliedzami, vislabāk piena izplūšanu no krūts veicina pats zīdainis – zīšana stimulē hormona oksitocīna veidošanos, kas savukārt palīdz izdalīties pienam jeb izraisa tādas kā pienvadu kontrakcijas – līdzīgas kā dzemdībās –, un krūts pati pienu stumj ārā.

Mehāniskais pumpis svētdienas atslaukšanai

Ja mamma atslauc pienu tikai dažreiz, tad var izmēģināt mehānisko pumpīti, kas, protams, būs arī lētāks. Taču ir sievietes, kam vieglāk un ātrāk atslaukt ar mehānisko pumpīti, bet ir arī tādas, kuras pamēģina vienu, otru un saprot, ka vislabāk tomēr atslaukt pienu ar rokām. Katrā ziņā Sandra Lase neiesaka pumpīšus ar gumijas pūslīšiem. Tas ir diezgan neefektīvs un var noderēt mammai, kurai piens no krūtīm līst ārā pats. Par ergonomiskāko var uzskatīt mehānisko pumpi ar rokturīti – gandrīz visiem šāda veida pumpīšiem ir līdzīga konstrukcija un tie vienlīdz labi atsūc pienu, kā arī cenas ziņā ir līdzīgi – 30–40 eiro. Bet jārēķinās, ka lētāki mehāniskie pumpīši var būt mazāk efektīvi, tādēļ eksperte neiesaka iegādāties tādus sūknīšus, kas maksā mazāk par 20–25 eiro.

Ja neizdodas atslaukt

Tomēr jāatceras, ka katra mamma ir atšķirīga – viena teiks, ka piens pats līst no krūtīm, tiklīdz pieskaras, bet citai var būt ar atslaukšanu izdodas iegūt vien pārdesmit gramu. Risinājums būs regulāra piena atslaukšana, jo krūtis pie pumpīša ar laiku pierod, – ja atslauc sistemātiski, tad krūtis arī kļūst atsaucīgākas.

Uzglabāšana piena bankā

Ja pienu vajadzēs tuvāko piecu stundu laikā – to var nelikt ledusskapī un pirms lietošanas pat nesasildīt – aptuveni tik ilgi piens var glabāties istabas temperatūrā (22–24 grādos). Ja piens jāuzglabā līdz piecām dienām, tad aizvākotu trauku var turēt ledusskapja nodalījumā, kur temperatūra ir stabilāka, nevis durvīs, kas bieži tiek virinātas un tādēļ temperatūra ir mainīga. Ja piens jāglabā ilgāk par piecām dienām, to liek saldētavā, kur pienu var glabāt līdz pat gadam.

Kur sasaldēt?

Pienu var sasaldēt jebkādos trauciņos, pats svarīgākais – lai trauciņš ir tīrs un nav no stikla, jo tas krasās temperatūras maiņās var saplīst. Veikalos nopērkami piena uzglabāšanas konteineri ar vāciņiem, dažiem ražotājiem šos konteinerus pat var pievienot knupim, caur kuru bērns pēc tam sūc pienu. Taču ir arī ļoti ērti piena sasaldēšanas maisiņi – tiem parasti ir dubults aizdares klipsis un ir klāt zīmīte, uz kuras var uzrakstīt datumu, kad piens atslaukts, kā arī uz maisiņa var redzēt, cik mililitru piena tajā ir. Maisiņus saldētavā var sarindot horizontāli vienu virs otra kā šokolādes tāfelītes, un tā tie aizņem maz vietas, kā arī šādu pienu ir ērtāk atkausēt nekā no glāzītes. Pienu saldētavā ieteicams kārtot tā, lai pirmo izmantotu to pienu, kas ir vecāks. Iespējami arī citi risinājumi. «Zinu strādājošu mammu, kurai piena vajadzēja daudz un laika bija maz, viņa izmantoja vienreizlietojamās glāzītes piena atslaukšanai un sasaldēšanai, bet, kad piens sasala, sabēra gabaliņus kopējā maisā un glabāja. Pēc tam tos ņēma pa vienam ārā, atkausēja un lietoja. Arī tā var darīt, ja nav citu iespēju,» pieredzē dalās Sandra Lase.

Piena uzsildīšana

Ja izmantojat nesasaldētu pienu no ledusskapja, piens jāsilda ūdens peldē aptuveni 38 grādu temperatūrā. Ūdens var būt arī mazliet siltāks, taču noteikti ne verdošs, jo tā pienu var uzkarsēt bīstami karstu mazulim, kā arī karstums iznīcina daudz vērtīgo vielu pienā. Ja piens ir sasaldēts, tas jāatkausē. Var iepriekšējā dienā izņemt pienu no saldētavas un ielikt ledusskapī, lai tas pa nakti atkūst, un pirms došanas bērnam to uzsilda siltā ūdens peldē. Ja laika atkausēt visu nakti nav, tad vienkārši jāsilda ūdens peldē, kamēr piens ir vēlamajā temperatūrā.
  • Svarīgi! Pienu nedrīkst nedz atkausēt, nedz sildīt mikroviļņu krāsnī vai uz plīts – tad uzsildīšana ir nevienmērīga, un tas bērnam var būt pat bīstami! Karsējot, protams, pazūd arī daudz vērtīgo vielu no mammas piena.
  • Noderīgi! Var iegādāties speciālu piena sildītāju, kurā ūdens siltums tiek regulēts automātiski, tomēr, ja bērns ar atslaukto pienu tiek barots tikai reizēm, nevis ikdienā, tad bez tā var arī iztikt.
  • Atceries! Ja piens ir atkausēts un sasildīts, bet bērns tomēr neēd, to uz laiku var pat ielikt atpakaļ ledusskapī (bet ne saldētavā!). Tomēr, ja bērns kaut mazliet paēdis pienu, bet nav to izēdis līdz galam, tad tas jālej ārā, jo piens saskāries ar bērna siekalām un tāpēc ātri sabojāsies.

Kāpēc smaržo pēc ziepēm?

Ja piens ilgāku laiku stāv ledusskapī, tajā var notikt fermentācija – arī mammas pienā ir fermenti, kas pienu pārstrādā, tādēļ pienam var parādīties tāda kā ziepju smaka. Tomēr tas nenozīmē, ka piens ir sabojājies, to var turpināt lietot. Dažreiz, ja bērnam šāds piens nepatīk, tad vienkārši jāpavēro, cik dienu tas stāvējis ledusskapī – iespējams, jūsu bērnam jādod piens, kas ledusskapī stāvējis tikai trīs četras vai mazāk dienu. Šādos gadījumos, protams, pienu var pasterizēt pirms atdzesēšanas, tomēr atkal jāatceras, ka jebkura termiskā apstrāde samazina vērtīgo vielu daudzumu pienā.  

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+