• Aptauja: 24% vecāku vismaz reizi nedēļā ir neziņā par bērna atrašanās vietu

    Bērns
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Teju ceturtā daļa jeb 24% vecāku Latvijā vismaz reizi nedēļā vai biežāk piedzīvo situāciju, kad viņu bērns, kuram ir mobilais telefons, nav sazvanāms, tādējādi nezinot, kur atvase atrodas vai ar ko nodarbojas.

    Vienlaikus aptaujātie atzīst, ka visbiežāk bērna mobilajam telefonam alternatīvi tehnoloģiski risinājumi, kas ļautu noteikta viņa atrašanās vietu attālināti, ir nepieciešami, kad atvase viena pati mēro ceļu uz skolu vai ārpusskolas nodarbībām, kā arī dodas pavadīt laiku kopā ar draugiem.

    Bērnu un pusaudžu psiholoģe Inese Elsiņa norāda, ka ir vecāki, kuri apdraudējumu bērnam saskata ik uz soļa. Piemēram, skolas kontekstā to var novērot gadījumos, kad vecāki līdz pat mācību iestādes durvīm pavada bērnu pusaudža vecumā, kurš tur varētu nokļūt jau patstāvīgi. Ir arī vecāki, kuri mēdz pārsteigties, domājot, ka sešus gadus vecs bērns var patstāvīgi atnākt no skolas, pats izpildīt mājas darbus, pagatavot sev ēst utml.

    “Lai veicinātu līdzsvaru, vecākiem, pirmkārt, būtu jāizzina, kas ir noteiktam vecumposmam atbilstošas bērnu prasmes. Otrkārt, vecākiem jāuzdod pašiem sev jautājums – vai apdraudējums ir reāls vai iedomāts. Piemēram, ja ar bērnu ir atrunāta kārtība, kādā viņš sazinās ar vecākiem pēc mācību stundām par iešanu mājās vai došanos uz pulciņu, tad vispirms ir jāsagaida šī rīcība no bērna, nezvanot viņam un nepārbaudot viņa atrašanās vietu.

    Ja atvase nerīkojas atbilstoši norunātajam, protams, vecākiem ir jāsāk interesēties, kas atgadījies, bet vēlāk – vēlreiz ar bērnu jāpārrunā savstarpējās saziņas kārtība konkrētajos gadījumos.

    Tātad, ir svarīgi ne tikai vienoties ar bērnu par rīcību konkrētās situācijās, atbilstoši viņa vecumposmam, un izrunāt drošības jautājumus, bet arī paša vecāka  drošības izjūtas līmeni, trauksmes, bažu un baiļu aspektus, emociju apzināšanos un pašregulāciju,” saka Inese Elsiņa.

    Viņa papildina, ka mūsdienās veselīgās vecāku – bērnu attiecībās runa ir nevis par kontroli, pārbaudīšanu, bet gan tā dēvēto mentoringu, kad vecāks ir klātesošs, izrāda interesi, veicina bērnos patstāvību u.tml. Arī drošības jautājumos šis ir svarīgs aspekts.

    Kā liecina aptaujas rezultāti, 55% respondentu uzskata, ka alternatīvi tehnoloģiski risinājumi, kas ļauj noteikt atrašanās vietu attālināti, piemēram, bērnu drošības pulkstenis, būtu noderīgi situācijās, kad bērns pats mēro ceļu uz skolu vai ārpusskolas nodarbībām, jo vecākus uztrauc, vai bērns ir veiksmīgi nokļuvis galamērķī. Teju katrs ceturtais jeb 26% norāda, ka tie visvairāk būtu nepieciešami gadījumos, kad bērns pēc skolas dodas pavadīt laiku kopā ar draugiem, jo vecākiem ir bažas, ka viņš var aizmirst norunāto laiku, cikos jābūt mājās vai nepaziņot, pie kura skolasbiedra ir devies ciemos. Turpretim 15% atbildējuši, ka šādi alternatīvi risinājumi būtu visvairāk nepieciešami bērnam, kuram bieži gadās pazaudēt mobilo telefonu.

    *Aptauju 2019. gada novembrī veica pētījumu aģentūra Norstat Latvija un mobilo sakaru operatori BITE. Tajā piedalījās teju 400 Latvijas iedzīvotāji vecumā līdz 65 gadiem, kuriem ir viens vai vairāki bērni vecumā līdz 18 gadiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē