• Bērni būs sajūsmā! Burkāni dobē, sniegavīri un citi pārsteidzoši našķi bērnu ballītei

    Ballītes
    Laura Ikauniece
    11. janvāris, 2019
    3 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Matīss Markovskis
    Matīss Markovskis
    Neviena no šīm uzkodām neprasa paklausīgu sēdēšanu pie galda, turot rokā dakšiņu un nazi. Viens veselīgs kumosiņš mutē, un aiziet – ballējamies! Receptes piedāvā restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Ladigs.

    Kā pagatavot cienastu, ko bērni novērtēs?

    Vienu brīdi bērns ēd visu, ko viņam piedāvā, bet ap četriem pieciem gadiem viss mainās. Tāpēc, gatavojot cienastu bērnu ballītei, no savas pieredzes šefpavārs Ingmārs Ladigs iesaka pieturēties pie šiem četriem pamatprincipiem:

    • Nemaisīt kopā daudzus produktus. Labāk pasniegt atsevišķi novārītu kartupeli un gaļas gabaliņus, nevis vienu rasolu.
    • Lai gan visiem skaidrs, ka fast food našķi nav tie veselīgākie, vērts papētīt, kāpēc bērni labprāt tos izvēlas, un aizņemties ātro uzkodu restorānu nekaitīgākās idejas, piemēram, pasniegt ēdienu mazos daudzumos, skaisti iesaiņotu, saliktu nelielos trauciņos vai kastītēs.
    • Nelikt uz galda pārāk lielu ēdiena klāstu. Askētismu bērni novērtēs daudz augstāk.
    • Izvēlēties bioloģiski audzētus pašmāju produktus. Tas vecākiem dos gandarījumu, ka līdz ar uzkodām bērns ir apēdis patiešām ko vērtīgu.

     

    Ķirbis šokolādē

    Vajadzēs:

    • bioloģiski audzētu ķirbi
    • piena šokolādi
    • ūdeni, citronskābi un cukuru sīrupam

     

    Kas jādara?

    Sagriež ķirbi vienādos kubiņos. Katlā lej ūdeni, pēc garšas pievieno cukuru un citronskābi, uzvāra un pāris minūtes sīrupā novāra ķirbja gabaliņus (taču nedrīkst pārvārīt, lai ķirbji nebūtu pārāk mīksti!). Ūdens peldē izkausē šokolādi. Ķirbi atdzesē, tad katru gabaliņu uzdur uz koka irbulīša, iemērc šokolādē. Uzkodas kārto glāzē, kur iebērtas žāvētas ogas vai augļi (lai koka irbulīši noturētos glāzē).

    Baltās šokolādes pogas

    Vajadzēs:

    • sauju auzu pārslu
    • piciņu sviesta
    • nedaudz cukura
    • kanēli
    • balto šokolādi

    Kas jādara?

    Sviestā uz pannas apcep auzu pārslas, pievieno cukuru, kanēli. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi, tajā iemaisa apceptās auzu pārslas, masu ar karoti lej silikona formiņās (kas paredzētas ledus sasaldēšanai) un sastindzina. Šokolādītes uzdur uz zobu bakstāmajiem, ko sasprauž uz pusi pārgrieztā apelsīnā vai citā auglī.

    Ābolu saldā pica

    Vajadzēs:

    • ābolu
    • vārītu kondensēto pienu
    • sasmalcinātus riekstus
    • dažādas sēkliņas

    Kas jādara?

    Ābolu nomizo, sagriež kvadrātos, iesprauž katrā uzkodu irbulīti un pārsmērē ar vārītu kondensēto pienu jeb gotiņu. Izkārto uzkodas traukā un pārkaisa ar riekstiem vai sēkliņām.

    Graužamburkāni saldajā zemē

    Vajadzēs:

    • mazos burkāniņus
    • gabaliņu brokoļa
    • rupjmaizes rīvmaizi
    • cukuru
    • kanēli
    • saldu sīrupu

     

    Kas jādara?

    Burkānus sadala vienādās daļās. Vienā pusē iegriež ķīli un iestiprina tur gabaliņu brokoļa (tie būs burkānu laksti). Pagatavo saldo zemi – samaisa rīvmaizi ar cukuru, kanēli un pievieno mazliet sīrupa, lai zeme nav pārāk sausa. Servējamā traukā ieber zemi, kurā iestāda burkānus.

    Vīnogu tārpiņi

    Vajadzēs:

    • labas kvalitātes vīnogas
    • upeņu sukādes
    • apelsīnu miziņu
    • bezē cepumu
    • vafeles (iesakām izmantot saldējumam paredzētās vafeļu glāzītes, kas salauztas uz pusēm)

    Kas jādara?

    Pa trīs četrām vīnogām saver uz koka irbulīša. No upeņu sukādēm tārpiņiem izveido acis, no apelsīnu miziņām – ūsas; uzliek bezē cepuma cepurīti un izkārto tārpiņus vafeļu lapās.

    Siera sniegavīri

    Vajadzēs:

    • kazas sieru
    • burkānu
    • diļļu kātus

     

     

    Kas jādara?

    Mīksto kazas sieru saveļ lielākās un mazākās bumbās, tās ar koka irbulīšiem sastiķē kopā. No burkāna gala izgriež cepuri un degunu, no diļļu kāta – acis, un izveido sniegavīru.

    Vismazākie biezpiena plācenīši

    Vajadzēs:

    • 200 g biezpiena
    • 2 olas dzeltenumus
    • ēdamkaroti cukura
    • 2 ēdamkarotes miltu
    • ēdamkaroti mannas
    • vaniļas cukuru
    • olu un rīvmaizi panēšanai

     

    Kas jādara?

    Sajauc biezpienu, miltus, mannu, olas, cukuru un vaniļas cukuru, visu samīca, izrullē garā desā, ko pēc tam sagriež ripiņās. Katrā ripā no sāna iesprauž koka irbulīti, katru plācenīti uzmanīgi apviļā sakultā olā, tad rīvmaizē un cep uz pannas no abām pusēm. Dekorē ar bezē cepumiem.

    Peles krēmsierā

    Vajadzēs:

    • svaigu gurķi
    • redīsu
    • krēmsieru
    • vistas fileju
    • olu un rīvmaizi panēšanai

     

    Kas jādara?

    Gurķi gareniski pārgriež uz pusēm, mazliet izgrebj viduci. Krēmsieram pievieno pavisam nedaudz cukura, samaisa un iesmērē gurķī. Vistas fileju cep uz pannas gatavu, pēc tam no tās ar formiņu izspiež mazākus gabaliņus. Katru gaļas gabaliņu vispirms apviļā olā, tad rīvmaizē un viegli apcep uz pannas no abām pusēm. No redīsa izgriež peles ausis, asti. Virs siera kārto vistas filejas.

    Dārzeņu un siera kuģis

    Vajadzēs:

    • ķirštomātiņus
    • gurķi
    • sieru

    Kas jādara?

    No siera izgriež trijstūrus, kopā ar tomātiem sprauž uz koka irbulīšiem un iestiprina no gurķa izgrieztā pamatnē.

    Gurķmaizītes

    Vajadzēs:

    • ķimeņu maizīti
    • gurķi
    • tomātu

    Kas jādara?

    Sviestmaizei pa vidu ir gurķa šķēlīte, bet no abām pusēm – tomāts. Lai maizīte glīti turētos kopā, to sasprauž ar koka irbulīti.

    3 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē