• Bērnam augsta temperatūra un krampji! Cik tas ir bīstami?

    Slimības
    Zane Kazāka
    18. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sociālajos tīklos māmiņas dalās pieredzē, ka bērniem augstas temperatūras laikā ir sākušies krampji. Tas šķiet biedējoši un rada vecākos satraukumu. Kāpēc krampji rodas, vai tie ir bīstami, un kā bērnam palīdzēt? Konsultē BKUS pediatre Zane Līkopa.

     

    Pediatre Zane Līkopa skaidro, ka drudzis bērniem ir sastopams ļoti bieži un tas ir izplatītākais iemesls, kādēļ vecāki vēršas pie ārsta pēc padoma. Paaugstinātu ķermeņa temperatūru lielākajā daļā gadījumu rada dažādas vīrusu vai baktēriju izraisītas infekcijas, retāk temperatūra vērojama pirmajās dienās pēc vakcinācijas.

    Vīrusu ir ļoti daudz, un tikai retos gadījumos ir vērts noteikt, kurš tieši ir izraisījis saslimšanu. Turklāt precizēšana vairāk ir domāta nevis tāpēc, ka, uzzinot vīrusa veidu, tas mainīs ārstēšanas taktiku, bet lai ārstam būtu skaidrākas prognozes par to, kā varētu noritēt saslimšana. Jāņem arī vērā, ka vīrusu slimību gadījumā ārstēšana tikai mazina simptomus – lietojot medikamentus pret sāpēm, paaugstinātu temperatūru un nodrošinot pietiekamu šķidruma daudzumu, lai novērstu organisma atūdeņošanos.

    Vai var būt temperatūra bez iemesla?

    Temperatūra pati par sevi nav slimība, bet gan pazīme, ka organisms cīnās ar kādu infekciju, tomēr ne vienmēr jau pirmajās saslimšanas dienās vecāki var pamanīt kādu citu infekcijas izpausmi (iesnas, klepu vai sāpošu kaklu). Šīs pazīmes dažreiz var parādīties tikai vairākas dienas pēc pirmajiem temperatūras pacēlumiem.

    Ja bērniņs pirmajās saslimšanas dienās ir aktīvs, omulīgs, labi uzņem šķidrumu un temperatūru var pazemināt, lietojot temperatūru mazinošus medikamentus, kādas dienas bērnu var novērot mājās un uzreiz pie ārsta nedoties.

    Ja ir viegla vīrusu saslimšana, var gadīties, ka temperatūras pacēlumi saglabājas 2–3 dienas un citi simptomi tā arī nav manāmi. Ja paaugstināta temperatūra saglabājas, vajadzētu doties pie ārsta uz apskati, jo nereti ārsts var konstatēt auss iekaisuma pazīmes, kakla iekaisumu vai kādu citu saslimšanas iemeslu, ko vecākiem pamanīt ir grūtāk. Ja vairākas dienas zīdainim saglabājas paaugstināta temperatūra, to nevajadzētu novelt tikai uz zobu šķilšanos, ko vecāki bieži uzskata par temperatūras cēloni. Jāatceras arī par urīnceļu infekcijām, it īpaši meitenēm. Tieši urīnceļu infekcijām ir raksturīgi strauji temperatūras pacēlumi, ko bieži pavada drudzis, drebuļi, bet citas pazīmes nav novērojamas.

    Uzmanību! Ja paaugstināta temperatūra ir zīdaiņiem līdz triju mēnešu vecumam, nekavējoties jāsazinās ar ārstu!

    Augsta temperatūra un krampji

    Ir gadījumi, kad augstas ķermeņa temperatūras laikā bērnam sākas krampji.

    Tos sauc par febrilajiem krampjiem, un parasti tie raksturīgi tieši maziem bērniem – no viena līdz triju gadu vecumam, bet var būt arī līdz pat sešu gadu vecumam.

    Krampji visbiežāk rodas tāpēc, ka bērna nervu sistēma vēl nav tik nobriedusi, lai tiktu galā ar straujajām temperatūras izmaiņām ķermenī. Nereti iemesls ir arī kādi ģenētiski faktori – vecāki stāsta, ka arī viņiem pašiem, vecvecākiem vai citiem tuviem radiniekiem bērnībā šādas febrilo krampju epizodes ir bijušas.

    Vai krampji ir bīstami?

    Krampji, kas rodas augstas temperatūras laikā, tipiskās situācijās bērnam nekādu kaitējumu nerada. Ja sākas febrilie krampji, bērniņš ir jānogulda uz sāna, lai novērstu aizrīšanās risku. Kad bērns ir noguldīts, ir jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Kamēr mediķi ir ceļā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, izzinot situācijas apstākļus, vecākiem telefoniski var sniegt papildu norādes rīcībai. Ja jūt, ka bērniņš ir ļoti karsts un mājās ir paracetamola svecītes, kamēr brauc mediķi, var rektāli (tūplī) ievadīt svecīti, lai mazinātu temperatūru.

    Visbiežāk krampji ir pašlimitējoši jeb beidzas paši no sevis, un bieži vien līdz brīdim, kad ātrā palīdzība ir ieradusies, tie jau ir beigušies. Tad nekādi papildu medikamenti, izņemot prettemperatūras līdzekļi, vairs nav nepieciešami.

    Ir retāki gadījumi, kad krampji var ieilgt (ilgāk nekā piecas minūtes), tad ārsts bērnam ievada pretkrampju medikamentus. Ja bērniņam jau iepriekš ir bijuši ieilguši febrilie krampji, ģimenes ārsts var izrakstīt pretkrampju medikamentus, lai tie drošībai jau ir pieejami mājas aptieciņā atkārtotai vajadzībai.

    Ievēro! Vienas un tās pašas saslimšanas laikā febrilie krampji atkārtojas reti, bet tie noteikti var atkārtoties nākamajās saslimšanas reizēs. Īpaši pirmajās dienās, kad temperatūras kāpums ir visstraujākais.

    Kā izskatās bērns ar febrilajiem krampjiem?

    Krampju gadījumā bērns izskatās kā sastindzis. Viņam var aizgriezties acis, tās var būt vērstas uz augšu. Bērns nav sasaucams, un šos krampjus vecāki, ar mazo runājoties, nekādi nevar pārtraukt. Var novērot trīci rokās un kājās, tādu kā raustīšanos.

    Vienīgais, ko šajā brīdī var darīt, – noguldīt bērnu uz sāna, kā minēts iepriekš, un saglabāt mieru.

    Kad krampji ir beigušies, bērns atgūstas, sāk komunicēt, var neizrādīt diskomfortu. Protams, viņš var būt nedaudz saguris un miegains, bet līdz ar temperatūras krišanos mazais atgriežas savā ikdienas aktivitāšu līmenī. Ja pēc krampju epizodes bērns negrib celties un komunicēt, noteikti ir jākonsultējas ar ārstu.

    Uzmanību! Febrilos krampjus viegli var sajaukt ar drebuļiem, ko arī var novērot augstas temperatūras laikā. Bērnam ir aukstas rokas un kājas, un viņš var trīcēt. Bet drebuļu gadījumā bērns atrodas pie apziņas un ir sasaucams. Cieši satverot un apskaujot bērnu, trīce mazinās.

    Piesardzības pasākumi

    Mājās vienmēr ir jābūt paracetamolu vai ibuprofēnu saturošiem medikamentiem, ar kuriem mazināt paaugstinātu temperatūru saslimšanas gadījumā. Febrilie krampji var sākties, ja bērna ķermeņa temperatūra pārsniedz 38–39 grādus. Bērniem, kam febrilie krampji nekad nav bijuši, ja ir temperatūra, kas pārsniedz 38 grādus, temperatūru pazeminoši līdzekļi nav jādod uzreiz. Bērns ir jāpavēro – ja viņš ir aktīvs, priecīgs, varbūt pat vēl labāk dzer, ar medikamentiem var nogaidīt. Bet ar bērniņiem, kam iepriekš bijuši febrilie krampji, ir jābūt piesardzīgākiem. Ja temperatūra ceļas virs 38 grādiem, temperatūru mazinoši līdzekļi jādod laikus.

    Bērna stāvokli drudža gadījumā var atvieglot, arī uzliekot vēsumu uz pieres vai vēdera. Tomēr sekojiet līdzi, vai bērnam tas nesagādā diskomfortu un lieku pārdzīvojumu. Temperatūrai ceļoties, bērnam ir izteikta aukstuma sajūta un papildu atvēsināšanas nemaz neprasās. Tikai tad, kad temperatūra sasniedz kulmināciju, parādās vēlme atdzesēties, jo ir karsti.

    Ievēro! Temperatūras mazināšanai bērnu nevajag ierīvēt ar spirtu. Bērna āda ir jutīga un absorbējoša, tādēļ alkoholu saturošus šķīdumus smērēt neiesaka.

    Drudža sarkanā karoga simptomi

    Drudža gadījumā pie ārsta pēc palīdzības ir jāvēršas tad, ja bērniņš ir izteikti saguris, miegains, grūti pamodināms un nekļūst aktīvāks arī pēc temperatūras pacēluma mazināšanās. Vai otrādi – ja bērns saslimšanas dēļ ir par daudz uzbudināts, neierasti skaļi kliedz vai raud, tas varētu liecināt par iespējamām sāpēm vai diskomfortu. Ārsts nepieciešams arī tad, ja bērns ļoti strauji elpo, sten, vaid. Īpaša uzmanība jāvelta uzņemtajam šķidruma daudzumam, atūdeņošanās ir viena no biežākajām pazīmēm, ar ko bērni ar drudzi nonāk slimnīcas uzņemšanas nodaļā, it īpaši, ja bērniņam ir vemšana vai caureja. Par nepietiekami uzņemtu šķidrumu varētu liecināt sausas gļotādas, balti aplikta mēle, tas, ka bērns kļūst apātisks, miegains, reti čurā. Vēl vajadzētu novērtēt bērna ādu, vai neparādās kādi neparasti izsitumi, līdzīgi asinsizplūdumiem, var būt arī sīki punktiņi, uz kuriem uzspiežot tie no ādas nepazūd. Tad nekavējoties ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē