• Baudām kultūru kopā ar bērnu. Ejam uz teātri, muzeju, koncertu!

    Atpūta
    Zane Strūberga
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    16. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Ja vecāki ir gana aktīvi dažādu kultūras pasākumu un vietu apmeklētāji, likumsakarīgi ir jautājumi, vai ņemt mazo līdzi un kad to var sākt darīt. Vai kopā ar mazo var iet uz pieaugušo izstādēm, koncertiem un izrādēm vai arī labāk apmeklēt tikai tos pasākumus, kas paredzēti īpaši ģimenēm un bērniem?

    Ar bērnu pieaugušo pasākumā

    Vai kopīga kultūras pasākumu baudīšana izdosies un visiem sniegs prieku, lielā mērā atkarīgs no tā, vai pasākuma mērķauditorija ir bērni vai pieaugušie, kā arī no tā, cik brīva ir pasākuma gaisotne.

    Bērnu pasākumā tā apmeklētāji rēķinās, ka mazie mēdz uzvesties dažādi – kāds ir aktīvs, kāds raud, kāds skaļi komentē notiekošo. Citādi, ja tas ir pieaugušo pasākums.

    Tur var saskarties ar neērtībām un dažādu attieksmi, jo daļa sabiedrības uzskata, ka maziem bērniem nav vietas kultūras pasākumos, kas paredzēti pieaugušajiem. Tādēļ, pirms kopā ar mazu bērnu dodies uz pasākumu, kurš paredzēts pieaugušajiem, būtu vērtīgi atbildēt uz dažiem jautājumiem, lai šī pieredze nebeigtos ar vilšanos un mielēm.

    • Vai būs pieņemami, ja pasākuma laikā bērns mazliet izkustēsies, paskraidīs? Jāņem vērā, ka reti kurš bērns pirmsskolas vecumā spēj ilgstoši nosēdēt uz vietas klusējot, neskraidot, uzvedoties «kārtīgi». Piemēram, diez vai būs atbilstoši un saprātīgi ņemt bērnu līdzi uz klasiskās mūzikas koncertu, kas notiek baznīcā.
    • Vai būsiet ar mieru izklaidēt bērnu, ja viņam kļūs garlaicīgi, un vai tas maz būs iespējams? Ko par pasākuma atbilstību bērniem saka tā organizatori?
    • Kāds ir jūsu bērns? Kā viņš parasti jūtas un uzvedas, ja apkārt ir daudz cilvēku, – ir drošs un priecīgs vai ieraujas sevī un prasās mammai padusē? Kā bērns jutīsies šajā pasākumā?
    • Cik svarīgi bērnam ir ievērot dienas režīmu? Kā viņš uzvedas un jūtas reizēs, kad notiek kāda atkāpe no ierastās kārtības, – pielāgojas notiekošajam vai kļūst nemierīgs, dusmīgs, raudulīgs?
    • Vai no plānotā pasākuma būs iespējams aiziet jebkurā brīdī, netraucējot tā norisi un citus apmeklētājus?

    UZ TEĀTRI no 2–3 gadiem

    Beidzamajos gados visu Latvijas teātru repertuāros redzam arvien vairāk izrāžu bērniem un pusaudžiem. Brīnišķīgas bērnu izrādes veido arī neatkarīgie teātri uz mazākām skatuvēm un dažādās nestandarta lokācijās. Apmeklējot bērnu izrādi, svarīgi saprast, kādam vecumam tā piemērota. Vairākums izrāžu būs piemērotas skolēniem vai pēdējo klašu bērnudārzu audzēkņiem.

    Izņēmums ir Latvijas Leļļu teātris, kas veido izrādes arī bērniem jau no divu gadu vecuma. Tas gan nenozīmē, ka visi divgadnieki ir gatavi apmeklēt teātri.

    Rūta Petrauska no Latvijas Leļļu teātra atzīst, ka nokavēt neko nevar un pirmo teātra apmeklējumu labāk ieplānot mazliet vēlāk nekā par agru, jo, ja pirmajā reizē mazo kaut kas nobiedēs, kādu laiku viņš var negribēt teātrī atgriezties. Arī operas un baleta mājā apskatāmas dažas izrādes, kas patiks pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Pirms šo izrāžu apmeklējuma ir vērts iepazīties ar izrādes saturu, kas aprakstīts operas mājaslapā, ja nu mazajam rodas kāda neskaidrība vai jautājums par to, kas notiek uz skatuves.

    UZ MUZEJU no 4–5 gadiem

    Tas, cik ļoti mazais izbaudīs muzeja apmeklējumu, atkarīgs gan no tā tematikas, gan tā, cik interaktīvs tas ir un vai ir īpaši padomāts, kā izklaidēt mazākos apmeklētājus. Ja muzeja eksponāti apskatāmi tikai pa gabalu, caur stiklu vai aiz lentes, bērnam, visticamāk, būs garlaicīgi. Vairāk interesantā muzejā atradīs skolas vecuma bērni, tomēr ir muzeji, uz kuriem var doties kopā arī ar jaunākiem bērniem – no četru piecu gadu vecuma. Daudzi muzeji rīko īpašas nodarbības tieši bērniem, kuras apmeklējot var interesantā veidā iepazīties ar muzeja ekspozīciju un labi pavadīt laiku citu bērnu kompānijā. Daudzviet piedāvā muzejā sarīkot bērna dzimšanas dienas ballīti.

    Pašiem mazākajiem draudzīgi muzeji

    • Latvijas Dabas muzejs, daudz interaktīvu eksponātu, bērniem interesanta tematika, iespēja rīkot dzimšanas dienas ballītes un regulāras tematiskas nodarbības ģimenēm ar bērniem. Plašāk: dabasmuzejs.gov.lv.
    • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, programmas, nodarbības un aktivitātes dažādu vecumu bērniem, kas ļauj muzeja apmeklējumu padarīt par aizraujošu piedzīvojumu. Plašāk: lnmm.lv.
    • Rīgas Motormuzejs, interaktīvi objekti, iespēja rīkot dzimšanas dienas ballītes, ekskursijas īpaši bērniem. Plašāk: motormuzejs.lv.
    • Šokolādes muzejs Laima – interaktīvs muzejs par šokolādes vēsturi, meistarklases, iespēja rīkot tematiskas ballītes. Plašāk: laimasokoladesmuzejs.lv.
    • Šokolādes muzejs Pūre – ekskursija šokolādes vēsturē un meistarklases, kurās pats var izgatavot kaut ko no šokolādes, iespēja rīkot tematiskas ballītes.
    • Plašāk: purechocolate.lv.
    • Ekskursijas maizes ceptuvē Lāči – ekskursijas laikā var apskatīt maizes ceptuvi un to, kā cep maizi īstās maizes krāsnīs, kā arī paši uzcept savu maizes kukulīti. Plašāk: laci.lv.
    • Dzelzceļa muzejs – bērniem interesanta tematika, iespēja rīkot svētku ballītes. Plašāk: railwaymuseum.lv.

    UZ KONCERTIEM no 4–5 gadiem

    Vai ņemt mazo līdzi uz pieaugušo koncertiem, ir jāvērtē pēc situācijas. Visbiežāk pieaugušo koncerti nav piemēroti bērniem. Vai nu tie ir pārāk skaļi, vai arī tajos jāspēj nosēdēt klusītēm, izbaudot mūziku un netraucējot apkārtējos. Kopā ar mazajiem var apmeklēt kādas bērnu popgrupas koncertus vai īpaši mazākajiem klausītājiem veltītus koncertciklus.

    Mūzikas pasākumi mazākajiem

    • LeNeSOna koncertu cikls bērniem no piecu līdz desmit gadu vecumam notiek jau vairākus gadus pēc kārtas Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra paspārnē, un katrs koncerts veltīts noteiktai tematikai, tomēr galvenais mērķis ir atraktīvā veidā iepazīstināt mazos klausītājus ar klasisko mūziku. Biļetes: bilesuparadize.lv.
    • Koncertu cikls Patiešām maziņiem, ko rīko Latvijas Koncerti. Ciklā ir četri koncerti, uz kuriem tiek aicināti pirmsskolas vecuma bērni. Koncertos piedalās instrumentālisti, dziedātāji, dejotāji un aktieri. Pusstundu pirms koncerta un pēc tā bērni var darboties radošajās darbnīcās. Biļetes: bilesuparadize.lv.

    Labas uzvedības ABC teātrī, koncertā un muzejā

    1. Teātrī vai koncertā ierodieties laikus, īpaši, ja tā ir pirmā reize. Svarīgi ieplānot laiku garderobes apmeklēšanai, apavu pārvilkšanai, labierīcībām. Ja mazais šādā pasākumā ir pirmo reizi, viņam vajag laiku, lai saprastu, kur viņš ir atnācis. 
    2. Svarīgi bērnam skaidrot, ka izrādes vai koncerta laikā nedrīkst trokšņot – dauzīt kājas, skaļi klaigāt vai komentēt notiekošo, skraidīt pa zāli vai kāpt uz skatuves, ja vien tā nav paredzēts. Mammas vai tēta telefonam tiek izslēgta skaņa, un tas tiek novietots somā līdz pat izrādes beigām.
    3. Ja mazais sāk raudāt, vislabāk ir iziet no zāles un nomierināties ārpusē, lai netraucētu nedz skatuves māksliniekiem, nedz citiem skatītājiem.
    4. Bērniņam jāmāca, ka pēc izrādes vai koncerta ir jāizrāda cieņa tiem, kas uzstājās, un jāaplaudē, nevis jālec kājās un jāskrien ārā no zāles. Var paņemt līdzi puķes un mudināt mazo pasniegt tās skatuves māksliniekam, kurš paticis vislabāk. 
    5. Dodoties uz muzeju, svarīgi pastāstīt bērnam par to, kā netraucēt citus muzeja apmeklētājus, – skaļi neklaigāt, neskraidīt vietās, kas nav tam piemērotas.
    6. Jāmāca, ka ir svarīgi ievērot katras vietas kārtības noteikumus. Muzejos ne vienmēr visu var aiztikt ar rokām.
    7. Nevienā kultūras pasākumā nav pieklājīgi ēst un dzert vietās, kas tam nav īpaši pielāgotas. Teātrī izrādes laikā nevajadzētu grauzt cepumus, bet muzejā paralēli objektu apskatīšanai – našķoties ar saldējumu vai konfektēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē