Idejas vecākiem, lai ziemā sarīkotu neaizmirstamu pikniku mežā

Uz pikniku var doties ar ziemā! Galvenais ir silti saģērbties, ņemt līdzi labu garastāvokli, gardas uzkodas, neaizmirstot arī par meža zvēriem un putniem, un kopā izbaudīt ziemas priekus! Starp citu, gana jautra nodarbe ir arī visiem kopīgi atrast jauku piknika vietiņu!
Ballītes
Zane Jansone
23. janvāris

Drukāt

Saglabāt

Zane Jansone

Ledus dekori

Kamēr vecāki iekārto piknika galdiņu un salej buljonu, tikmēr bērni var izkarināt ledus dekorus tuvējos koku zaros. Ledus dekoru pagatavošanai nepieciešamas virtuļu formiņas un dažādas krāsainas ēdamlietas – popkorna graudi, laima, apelsīna miziņas, saldētas upenes vai mellenes, sārtās godži ogas, apelsīna šķēlītes.

Kārums putniņiem


Meža zvēri būs priecīgi par zemos krūmu zaros iekārtiem dārzeņiem, savukārt putniem var pagatavot glītas graudu mājiņas. Vajadzēs 0,5 kg graudu maisījuma putniem, 100 g kausētu cūku tauku, cepumu formiņas. Graudus sajauc ar taukiem. Formiņas liek uz paplātes, piepilda ar graudiem, piespiež, aukliņas cauruma vietā iesprauž, piemēram, salmiņu vai zīmuli un liek aukstumā sastingt.

Sildošs vistas buljons ar medus grauzdiņiem

Buljonam vajadzēs:

  • 300–400 g vistu kaulu (vai ragū)
  • pastinaku
  • burkānu
  • 1/2 saldā kartupeļa
  • nelielu sīpolu
  • ķiploka daiviņu
  • 1/2 purava
  • lauru lapu
  • 1–2 tējkarotes jūras sāls
  • 1/3 tējkarotes veselu melno piparu
  • 3 ēdamkarotes vīnogu kauliņu eļļas
  • 2 l ūdens

Medus grauzdiņiem:

  • tumšo čabatas maizi
  • 100 g sviesta
  • 2–3 ēdamkarotes medus

Pagatavošana
Vistu kaulus liek cepamtraukā, pārslaka eļļu un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram pusstundu. Tikmēr nomizo pastinaku, burkānu, saldo kartupeli, visus dārzeņus sagriež palielos gabalos. Ķiploka daiviņu ar naža plakano daļu saspiež. Tad dārzeņus liek katlā, kur vārīsiet buljonu, un eļļā apcep. Pievieno ceptos vistu kaulus, laura lapu un garšvielas, pielej verdošu ūdeni un vāra uz mazas liesmas apmēram stundu, putas un taukus nokāšot. Kad buljons gatavs, to izkāš caur smalku sietu un lej termosā.
Pagatavo medus grauzdiņus. Čabatu sagriež šķēles, nogriež garozu un sagriež kubiņos. Sviestu kopā ar medu izkausē, tad apviļā grauzdiņus un ber uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru. Cep 180 grādos apmēram 6–8 minūtes. Grauzdiņus īsi pirms maltītes pārkaisa buljonam.


Saldas un trauslas kanēļmaizītes

Mīklai (apmēram 30 nelielām maizītēm) vajadzēs:

  • 100 g kausēta sviesta
  • 1/2 glāzi brūnā cukura
  • šķipsniņu jūras sāls
  • 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
  • 300 ml silta piena
  • 2 ēdamkarotes (40 g) svaigā rauga
  • 5 glāzes (500 g) miltu

Pildījumam:

  • 2/3 paciņas (140 g) sviesta istabas temperatūrā
  • 1/2 glāze (50 g) cukura
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • 1 ola pārziešanai

Pagatavošana
Sviestu sakuļ ar jūras sāli un vaniļu. Siltajam pienam pievieno raugu un maisa, līdz raugs izšķīdis. Pievieno sviestu. Miltus ber lielā bļodā, pievieno piena un sviesta masu. Samīca mīklu, līdz tā gluda un elastīga. Mīklas bļodu pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā uz  stundu, līdz mīkla dubultojusies izmērā.
Tikmēr sagatavo pildījumu, sakuļot visas pildījumam nepieciešamās sastāvdaļas.
Mīklu sadala divās daļās un katru daļu plāni izrullē (apmēram 30 x 40 cm lielu). Vienmērīgi pārziež pildījumu, mīklu pārloka uz pusēm, viegli piespiež. Ar asu nazi sagriež mīklas strēmeles apmēram 1 cm platumā. Tad ņem katru strēmeli un sagriež kā spirāli, kuru, cieši sagriežot aplī, izveido vēlamas formas smalkmaizītes. Liek uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru un atstāj vēl uz 20–30 minūtēm. Pārziež ar olu un cep cepeškrāsnī 200 grādos 10–12 minūtes.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs