• Baby shower ballīte latviešu gaumē

    Mans Mazais
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    11. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lauma Kalniņa
    Lauma Kalniņa
    Amerikā populārās gaidāmā bērniņa raudzību ballītes jeb Baby shower pamazām ienāk arī Latvijā – vajadzīga tikai ideja, uzņēmība un labas draudzenes. Pieredzē dalījās Aija Bandere, kura bija savā otrā mazuļa gaidībās.

    Svinības amerikāņu stilā

    Tradicionāli mazuļa raudzību ballīti Amerikā organizē pēdējā grūtniecības trimestrī, jo tad topošā māmiņa vēl ir pietiekami aktīva un gatava ballēties. Sākotnēji šī pasākuma ideja bija iepazīstināt topošo māmiņu ar viņas pienākumiem, taču tagad tā bieži vien ir vienkārši jautra kopā sanākšana un paballēšanās. Pasākumu parasti gatavo topošās māmiņas draudzene, bet viesi ierodas paši ar saviem groziņiem. Kas pasākumā piedalās – atkarīgs no katras idejas un vēlmēm, reizēm tās ir tikai sievietes, reizēm pasākumā piedalās arī vīri un bērni.

    Ballītes galvenais notikums ir tematiskās spēles, kas saistītas ar grūtniecību. Amerikāņi, piemēram, mēdz dzert no zīdaiņu pudelītes, ēst zīdaiņiem domāto pārtiku, vilkt autiņus un laisties citās atraktīvās rotaļās. Viens no pasākuma galvenajiem mērķiem ir sarūpēt mazulim un māmiņai dāvanas. Parasti topošā māmiņa saņem arī īpašu, no autiņbiksītēm veidotu torti.

    Ja nu pēdējais lielais puncis?

    Uz savu ballīti žurnālu MANS MAZAIS uzaicināja Aija Bandere. Kad Aijai ritēja 38. grūtniecības nedēļa, viņa pati sarīkoja gaidāmā bērniņa raudzību ballīti. Aija atzīst – kad gaidījusi dēliņu, viņai šāda ballīte pat prātā nav bijusi, tolaik šķitis muļķīgi svinēt to, kas vēl nav noticis. Taču, gaidot meitiņu, Aijai piezagusies doma – ja nu šī ir pēdējā grūtniecība un pēdējais lielais puncis? Tātad tas ir jānosvin! «Pati par sevi biju šokā, ka man vispār kas tāds ienāca prātā, bet, ja reiz izdomāts, tātad jārealizē. Tā kā meitiņa ir ļoti gaidīts un plānots mazulis, ballīte šķita īsti vietā. Manuprāt, vispār būt sievietei un spēt iznēsāt bērniņu ir kas ļoti, ļoti īpašs,» uzskata Aija.

    Bez vīriem un bērniem

    Ballītes scenāriju, kas lielā mērā bija ļaušanās brīvai improvizācijai, Aija izdomāja pati, par pamatu ņemot dažas idejas no amerikāņiem, kā arī interneta vietnes pinterest.com. Arī dekorācijas vakaros, kad dēls bija devies pie miera, Aija gatavoja pati. Pasākuma rīkošanā viņai daudz palīdzēja māksliniece Ilze, ar kuru kopā Aija arī ikdienā organizē dažādus pasākumus.

    Uz ballīti Aija aicināja draudzenes, kolēģes, radinieces, savu un vīra mammu – sev svarīgus cilvēkus, kuri Aijai sniedz pozitīvas emocijas. Vīri un bērni palika mājās, jo šī bija iecerēta kā īsta meiteņu ballīte.

    «Būtībā tā ir kā vecmeitu ballīte pirms kāzām, tikai šīs ir svinības pirms mazuļa piedzimšanas. Lai gan ideja aizgūta no Amerikas, nevēlējos darīt tā, kā dara tur, tāpēc mūsu ballītē nevienai nevajadzēja vilkt autiņus un ēst bērnu putriņas. No amerikāņiem nošpikota ir tikai autiņbiksīšu torte un kūkas, kas tika pasūtītas speciāli šim pasākumam. Vēlējos, lai draudzenes no ballītes aiziet ar labām domām, lai šī ir atpūta no visiem, tāpēc pasākumā nepiedalījās bērni. Protams, arī mēs neiztikām bez sarunām par bērniem, taču tas, tāpat kā dzemdību pieredžu stāsti, nebija galvenais. Mums svarīgāk bija romantiskā un mīlīgā gaisotnē būt kopā un radoši padarboties,» stāsta Aija.

    Šokolādes darbnīca

    Lai gan strikta pasākuma scenārija Aijas ballītei nebija, tomēr par dažām aktivitātēm bija nopietni padomāts. Pēc Ilzes iniciatīvas tapa šokolādes darbnīca. Ideja vienkārša – nopērk dažādu krāsu šokolādes gabaliņus, tos liek katliņā, karsta ūdens peldē izkausē un lej formiņās. Kā stāsta Ilze, tajā ir liela maģija – lejot šokolādi var burties, piemēram, domāt labas domas, kas vēlāk piepildīsies, vai arī iedomāties, ko sagaida no sava mīļotā, un vēlāk radīto šokolādes brīnumu uzdāvināt viņam. Šokolāde arī vairo laimes sajūtu, tāpēc tās nekad nevar būt par daudz un tāpēc tā punču ballei ir tieši laikā.

    Ar ziloņu attēliem rotāts puncis

    Jau no sākuma Aijai bija skaidrs – šī nu ir tā reize, kad jāapzīmē puncis, – tāds vēders taču ir jāizrāda, nevis tikai jāiemūžina selfijos! Idejas, ko zīmēt uz vēdera, Aija meklēja pinterest.com. Kad bija atrasti apmēram desmit zīmējumi, Aija konsultējās ar vīru. Abi bija vienisprātis, ka jāglezno ziloņi! Kāpēc šāda izvēle? Jo Aijas vīramāte kolekcionē ziloņus! Aijas punci apgleznoja vizāžiste un stiliste Beāte Kudiņa. Viņa atzina, ka apgleznojusi daudzus vēderus, taču šis ir pirmais puncis, ko viņa apglezno grūtniecības laikā.

    Uz vēdera glezno ar krāsām, ar ko apglezno sejas. Krāsas ir ekoloģiskas, drošas un nekaitīgas, tās viegli nomazgājamas ar ūdeni.

    Apsveikumi un dāvanas

    Trešā aktivitāte bija kopīga kartītes gatavošana – tajā ballītes viešņas ierakstīja apsveikumu meitiņai vai visai ģimenei. Katra pēc brīvas izvēles radīja savu apsveikumu, izmantojot papīru, spalvas, pērlītes, bantītes. Apsveikumus Aija glabās un vēlāk dāvinās meitiņai par piemiņu no viņas gaidīšanas ballītes.

    Tāpat visas viešņas atnesa dāvanas, – tā kā Aija nevienai nenorādīja, kam domāta dāvana – meitiņai vai mammai, pie dāvanām tika abas. Grabuļi, rotiņas, apģērbi, pat glīta mežģīņu kleitiņa, jo Aija jau strikti nolēmusi: «Tā kā puikam ir tikai sporta tērpi, meitu gribu pucēt!»

    Viss pasākums ar aktivitātēm un mielošanos ilga aptuveni trīs stundas. Kā atzīst gan Aijas mamma Rasma, gan vīra mamma Ilona – lai gan abas iepriekš par šādu ballīti neko nebija dzirdējušas, tādu ir vērts organizēt. Pirmkārt, svētku nekad nav par daudz, otrkārt – lai taču mazais jūt, ka viņu gaida! Un Izabella to noteikti juta!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē