• Atpazīsti pusaudžu vidū populārākās narkotikas!

    Padomi
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    22. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir pieci narkotiku veidi, ko pusaudži lieto visbiežāk, norāda narkoloģe, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības Dienesta vadītāja Dr. Astrīda Stirna.

    Amfetamīns

    Kā izskatās? Nespodri balts pulveris, visbiežāk mazos papīra sainīšos vai maisiņos. Lieto – apēdot (dzerot), šņaucot, injicējot, smēķējot.

    Kādēļ lieto? Lai būtu eiforija. Cilvēks jūtas ļoti pašpārliecināts, rodas sajūta, ka palielinās fiziskās un intelektuālās spējas. Vienlaikus lietotāji viegli kļūst uzbudināti un agresīvi. Ātri veidojas spēcīga atkarība. Lai atkal izjustu amfetamīna radīto reibumu, vajadzēs arvien lielāku devu.

    Kādēļ kaitīgs? Paātrina sirdsdarbību, var parādīties sirds ritma traucējumi, paaugstinās asinsspiediens, parādās sāpes krūtīs. Iespējami krampji, pastiprināta urinēšana, caureja, vemšana, paranoja, uztveres un apziņas traucējumi. Var rasties redzes, ožas un taustes halucinācijas. Agresivitāte, aizdomīgums, paniskas bailes. Psihisko traucējumu laikā lietotājam saglabājas atmiņa, tādēļ piedzīvotās šausmas un bailes spilgti iespējams atcerēties vēl ilgu laiku.

    KĀ ATPAZĪT, KA LIETO?

    Bāla seja, apetītes trūkums, nenogurdināmība, bezmiegs, pārmērīgs acu spīdums, paplašinātas acu zīlītes,kas nereaģē uz gaismu. Trīcošas rokas.

    Kaņepes

    No kaņepju lapām iegūst – marihuānu jeb zālīti (žāvētas un sasmalcinātas kaņepju augu lapas un ziedi), hašišu jeb heku (žāvēti un sapresēti kaņepju stiebru sveķainie izdalījumi).

    Kā izskatās? Marihuāna ir līdzīga zaļgani brūnai tabakai. Hašišs parasti ir mazu brūnu piciņu formā, var būt arī tumši zaļā krāsā.

    Kā lieto? Smēķējot.

    Kādēļ lieto? Lai rastu eiforiju. Visas apkārtējās krāsas kļūst spilgtākas un skaņas – patīkamākas. Arī pats lietotājs kļūst mierīgs un draudzīgs, gribas daudz smieties un runāties. Marihuānas aktīvās vielas THC (tetrahidrokanabinols) iespaidā iedarbība ir atkarīga no smēķētāja garastāvokļa, rūpēm un pat kompānijas, kurā šo vielu lieto.

    Kādēļ kaitīgs? Veidojas atkarība. Var būt baiļu un panikas lēkmes, sākties halucinācijas, trauksme, apjukums. Delīrija lēkmes, īpaši, ja marihuānu vai hašišu lieto, būdams neizgulējies vai alkohola reibumā. Vai pat psihoze, kad zūd analītiskā spriestspēja un var izdomāt: nolēkt no jumta ir daudz prātīgāk, nekā sēdēt uz tā malas… Četrreiz biežāk rodas depresija nekā tiem, kas nesmēķē marihuānu vai hašišu. Amotivācijas sindroms: ja ilgstoši lietota marihuāna, cilvēks kļūst vienaldzīgs, apātisks, vairs nespēj ilgstoši koncentrēties. Pavājināta atmiņa – neatceras, kas pirms mirkļa noticis. Slikta reakcija.

    KĀ ATPAZĪT, KA LIETOJIS?

    Smejas bez jebkāda iemesla, daudz un nesakarīgi runā. Paplašinātas acu zīlītes, apsārtuši acu baltumi, acu zīlīšu kapilāri ir labi redzami. Pastiprināti grib dzert (jo mutē sausums). Palielināta apetīte. Koordinācijas un uzmanības koncentrēšanas traucējumi. Paātrināts sirds ritms, bet ķermeņa temperatūra pazemināta. Dažkārt arī liels nogurums.

    Ekstazī

    Amfetamīnam radniecīga sintētiskā narkotika ar spēcīgu stimulējošu un halucinogēnu iedarbību.

    Kā izskatās? Nelielas krāsainas tabletes, bieži vien ar dažādiem simboliņiem.

    Kā lieto? Apēdot.

    Kādēļ lieto? Sākotnēji ir diskomforts, bet tad seko spēcīga apmierinājuma sajūta, eiforija un enerģijas pieplūdums. Palielinās pašpārliecinātība, saasinās uztvere, tiek piedzīvots emocionāls pacēlums. Attīstoties atkarībai, nepieciešama arvien lielāka deva, tāpēc nereti sāk lietot spēcīgākas narkotikas.

    Kādēļ kaitīgs? Paātrina sirdsdarbību un paaugstina asinsspiedienu. Rada dehidrāciju – organisms izžūst. Ir nelabums, sausums mutē, slāpes. Var sākties muskuļu spazmas, trīce, galvassāpes, pastiprināta svīšana. Tiek izjaukta organisma dabiskā termoregulācijas sistēma – ķermeņa temperatūra fiziskas slodzes laikā var neadekvāti palielināties (pat līdz 40 grādiem). Var izraisīt sirds pārslodzi (bieži vien ekstazī lietotāji no fiziskas pārslodzes vienkārši saļimst uz deju grīdas).

    KĀ ATPAZĪT, KA LIETO?

    Paplašinātas acu zīlītes, hiperaktivitāte, slāpes.

    Spaiss

    Augu maisījums ar sintētiskajiem kanabinoīdiem – vielām, kas līdzīgas marihuānā esošajai aktīvajai vielai tetrahidrokanabinolam.

    Kā izskatās? Kā kaltēti augi.

    Kā lieto? Smēķējot.

    Kādēļ lieto? Lai apreibinātos, justos jautri ballītē. Bieži pirmo reizi pamēģina kompānijas pēc.

    Kādēļ kaitīgs? Paātrināta sirdsdarbība, sausa mute, pēkšņa svīšana, nevēlamas halucinācijas, panikas lēkmes, sirds ritma traucējumi, apziņas zuduma stāvokļi līdz nesamaņai vai pat komai. Iedarbības sekas var saglabāties vairākas dienas, piemēram, galvassāpes, līdzsvara, arī uztveres traucējumi. Spaisā esošās psihoaktīvās vielas – kanabinoīdi – bojā nervu šūnas galvas smadzenēs un atstāj graujošu ietekmi uz cilvēka personību. Īpaši uz jauniešiem, jo viņu galvas smadzenes vēl tikai aug. Sintētiskie kanabinoīdi ļoti ātri padara atkarīgu. Tie postoši iedarbojas arī uz citām organisma sistēmām, piemēram, uz nierēm.

    KĀ ATPAZĪT, KA LIETO?

    Raksturīga smarža drēbēm, apsārtušas acis, liela apetīte, palēnināti refleksi un grūtības koncentrēties.

    Kokaīns

    Ražo no kokas krūma lapām.

    Kā izskatās? Smalks, balts, kristālisks pulveris. Viena no dārgākajām narkotikām.

    Kā lieto? Šņaucot, taču arī smēķējot un injicējot.

    Kādēļ lieto? Eiforijai un enerģijas uzplūdumam. Sajūta, ka ir milzīgi daudz spēka. Sākumā pastiprinās seksuālā tieksme, taču tā pāraug pilnīgā libido apsīkumā un seksuālās intereses zudumā.

    Kādēļ ir kaitīgs? Pēc devas radītā reibuma un eiforijas beigām lietotājs ieslīgt depresijā, kļūst nemierīgs un nospiests. Var iestāties kokaīna delīrijs, kad ir taustes halucinācijas (sajūta, ka zem ādas rāpo vaboles), redzes un dzirdes halucinācijas, var sākties dezorientācija un domāšanas traucējumi, agresīva uzvedība. Izraisa asinsvadu spazmas. Deguna gļotādas bojājumi, hroniski deguna blakusdobuma iekaisumi.

    KĀ ATPAZĪT, KA LIETO?

    Paplašinātas acu zīlītes. Paaugstināta temperatūra, pulss un asinsspiediens. Paaugstināta modrība, hiperaktivitāte. Nenogurdināmība, bezmiegs, runas plūdi. Asins tecēšana pa degunu.

    KUR MEKLĒT PALĪDZĪBU?

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē