• Bērnam astma. Vai piemērots uzturs var uzlabot veselību?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    26. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Bronhiālās astmas gadījumā nav vienas konkrētas diētas, tomēr jaunākie zinātniskie pētījumi apliecina, ka uzturam ir ļoti liela nozīme. Gundega Rudzīte-Aņiščenko gan atzīst, ka ar uzturu nevar panākt izveseļošanos, bet, līdzīgi klasiskajai un punktu masāžai, tas var būt kā papildu ārstēšanās veids.

    5 uztura pamatprincipi

    Izvēloties atbilstošu uzturu, pastāv pieci faktori, kas tiek vērtēti katram bērnam individuāli un kas var atvieglot viņa sajūtas.

    • Uzturam jāsamazina iekaisums elpceļos, tāpēc bērnam piedāvā produktus, kas to samazina un līdz ar to uzlabo arī elpceļu vielmaiņu bronhos vai plaušās. Pirmkārt, ierobežo sāls patēriņu. Otrkārt, vairāk izvēlas produktus, kas satur kalciju, arīdzan piena produktus. Treškārt, izvēlas produktus, kas nesatur vai ļoti maz satur skābeņskābi, – astmas slimnieciņam nav ieteicams ēst skābenes, spinātus, kakao, jo tie izvada kalciju. Ceturtkārt, samazina vienkāršo ogļhidrātu patēriņu.

    Pēc iespējas mazāk lieto kviešu miltu izstrādājumus, kā bulciņas, cepumi, manna, makaroni, arī saldumus un citus našķus, kas satur daudz cukura.

    Nelieto margarīnu un sliktas kvalitātes eļļu, lai mazais neuzņemtu nevajadzīgas transtaukskābes. Astmas gadījumā ļoti svarīga ir taukskābju omega 3, omega 6 un omega 9 attiecība: omega 3 un omega 9 nepieciešamas vairāk, bet omega 6 – mazāk. Omega 3 ir linsēklās, rapšos, zivīs, riekstos, omega 9 – arī olīveļļā, bet omega 6 – saulespuķu eļļā, ko bērnam dot nevajadzētu. Bērna uzturā jābūt C vitamīnam, ko viņš apēd ar augļiem un dārzeņiem, E vitamīnam, kas ir augu eļļās un ko var pievienot salātiem, selēnam – auzās, griķos, jūras produktos, cinkam – pākšaugos, ķirbju sēklās, karotīnam, ko satur burkāni.

    • Uzturam jāsamazina bronhu spazmas, kas ir viena no iekaisuma pazīmēm. Tas nozīmē, ka uzturam jābūt bagātam ar magniju un fosforu, kā arī produktiem, kas satur kalciju. Tie ietekmē zarnu gļotādu, un tas nozīmē – jo spēcīgāks zarnu trakts, jo mazākas alerģiskās izpausmes. Kalciju satur piens un piena produkti, kas ir viens no visvairāk izplatītajiem alerģijas izraisītājiem. Tad pienu var aizstāt ar liesu sieru, biezpienu, bezpiedevu jogurtu. Ja bērnam ir jutība pret visiem piena produktiem, lieto tumši zaļos lapu salātus – biešu lapas, pētersīļus, salātus, brūnos rīsus, zirņus, pupas. Fosforu satur gaļa, zivis, olas – arī pēdējie divi produkti mēdz būt alerģiski, tāpēc jāskatās katram individuāli. Ja ir alerģija, bērnam piedāvā pākšaugus, auzas, miežus.

    Ar magniju īpaši bagāti ir neapstrādāti graudi, mandeles, tumši zaļie dārzeņi.

    • Uzturam jāstiprina imunitāte – ja kuņģis un zarnas jūtas labi, arī imunitāte strādā labi. Nav nepieciešams bērnam dot C vitamīnu burciņās, jāpiedāvā šķiedrvielas – dārzeņi, augļi, pilngraudu putras; ja nav alerģijas – arī pektīnus, ko satur, piemēram, āboli. Zarnu traktam patīk arī skābpiena produkti – kefīrs, paniņas, bifido dzērieni. No uztura vajadzētu izslēgt kūkas, bulciņas, cepumus, jo zarnu traktā dzīvo labās un sliktās baktērijas: labajām nepieciešamas šķiedrvielas (dārzeņi, augļi), sliktajām – cukuri. Kad bērns uzņem cukurus, imunitāte pavājinās; kad dārzeņus – tā kļūst spēcīgāka.
    • Alergēnus nesaturošs jeb hipoalerģisks uzturs un krusteniskās reakcijas – ja nav zināms alerģiskais produkts (vai alerģiskie produkti), kas arī izraisa astmas lēkmes, bērnam piedāvā hipoalerģisku uzturu. Sākumā nedod olas, zivis, riekstus. Tomēr pētījumi pierāda, ka šāds uzturs nemaz nav tik ieteicams, tāpēc jāmēģina atrast konkrēto alergēnu, bet pārējie produkti jāpiedāvā pa drusciņai. Nedrīkst aizmirst, ka alerģijām var būt krusteniskās reakcijas, piemēram, ja bērnam ir alerģija pret selerijām, tā var būt arī no burkāniem.
    • Astmas saasinājumu var izraisīt ne tikai ēdiens, bet arī tā smarža. Piemēram, mamma virtuvē cep gaļu un bērnam sākas lēkme. Šajā gadījumā nav vainīga gaļa, bet tās gatavošanas procesā radusies smarža, kas kairina elpceļus. Gaļu no bērna uztura neizslēdz, bet, piemēram, negatavo to mājās vai gatavo, kad bērna nav līdzās. Bērnam nedod asas garšvielas, sinepes, marinādes, sālījumus, žāvējumus, jo tie kairina elpceļus.

    Sevišķi spēcīgs elpceļu kairinātājs ir gaļas vai zivju buljons.

    Ja ir astma, nereti organismā pastiprināti uzkrājas šķidrums, tāpēc reizēm astmas slimnieciņiem neiesaka dzert ūdeni. Gundega Rudzīte-Aņiščenko uzskata: ja vien neveidojas tūskainums, puslitrs vai litrs ūdens atkarībā no bērna vecuma dienā tomēr nekaitēs. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē