• Ārste un mamma: Biezpiena sieriņš vienā ēdienreizē bērnam ir daudz par daudz

    Saldumi bērna uzturā
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sieriņš ir balts un melns, tas eksistē divās pasaulēs vienlaicīgi – tas ir ar vienu kāju veselīgajā un ar otru neveselīgajā zonā, Facebook.lv blogā @veseliemberniem.lv raksta ārste un mamma Elīna Ivanova.

    Kāpec vispār cilvēki ir traki pēc sieriņiem?

    Jo tas ir biezpiena sieriņš. Biezpiens ir apriori veselīgs. Tātad sieriņš arī ir veselīgs. To sauc par “health halo”.

    Bet tas ir arī riktīga cukurbumba. Ceturtā daļa vidējā tirgus sieriņa ir cukurs. Vēl ceturtā daļa ir tauki. Puse no apēstā sieriņa ir saldi piesātinātie tauki. Sviests arī ir tauki. Nosveram 12g sviesta, piejaucam 12 g cukura un lūdzu – tā ir puse no gardā sieriņa. Labu apetīti.

    Sieriņš ir torte.

    Būšu atklāta — daudzas mammas, kuras ar vieglu sirdi ēdina bērnu ikdienā ar saldo biezpiena sieriņu, visticamāk pašas streso un sauc par lielo grēku tortes gabalu vai apēsto eklēru. Un, ja es viņām jautātu, vai ir ok katru dienu bērnam dot ēst tortes gabaliņu, tad esmu droša, ka atbilde būs nē. Bet sieriņu var, jo tas taču tikai biezpiena sieriņs. Bet nē – sieriņš jau sen ir torte.

    Te gan jāpiebilst, ka lielāka vainas daļa ir liekama uz reklāmas un mārketinga pleciem, kuri spēj jums to sieriņu pārdot, apelējot pie bērnības atmiņām un sabiedrības vājajām zināšanām par uzturu un veselību.

    Man nepatīk sieriņš, jo tas sniedz miksētu ziņu – «esmu veselīgs, jo esmu no biezpiena, bet patiesībā esmu riktīgi traka cukura bomba un esmu deserts.»

    Tas ir tikai mans viedoklis. Mūsu mājā sieriņu nav.

    Ja runājam objektīvi, tad cukurs = cukurs, un saldumi = saldumi. Īstenībā jau vienalga, kādā veidā dodat bērnam saldumus – sieriņš vai snikers. Bet viena problēma ar sieriņu ir gan – tā kā tur ir biezpiens, tad mazāk ierobežo apēstā apjomu, jo zemapziņā ir taču pat veselīgi. Ar snikeru viss skaidrs — tas ir saldums, deserts, un daudz nedrīkst.

    Sieriņš ir fasēts vienā porcijā, kura domāta pieaugušam cilvēkam. Cik daudzi sadala to divās vai trīs porcijās? Nezinu nevienu. Bērnam dod visu sieriņu reizē un tas ir daudz par daudz. Tas vispār aktuāli daudziem fasētajiem desertiem – to apjomi ir pārāk lieli mazam bērnam un tos būtu jādala. Apēst veselu sieriņu – nav ok. Apēst trešdaļu sieriņa – ir ok, ja tas ir deserts.

    Bērnam līdz diviem gadiem vispār iesaka nedot pievienoto cukuru. Divos gados – max 13g, 3 gados – max 15 g. Vienā zināma zīmola 45g sieriņā ir 24,5% cukura – tā ir visas dienas norma divgadniekam. Bet ēd šos sieriņus pat zīdaiņi zem gada!

    Traki, bet zinu gadījumus, kad sieriņš bija pirmais piebarojums. Dažreiz to pamanās pieskaitīt pie dienas proteīnu avotiem vai piena produktu porcijas. Dažreiz tā ir pilna ēdienreize mazam bērniņam.

    Iesaku jums padomāt par sieriņa īsto vietu uzturā — tas ir deserts. Tāpat kā torte vai snikers. Sieriņi sen vairs nav kā mūsu bērnībā. Cukura daudzums ir neadekvāts. Viena porcija ir mazam bērnam par lielu. Uzturvērtības praktiski nav, tikai garša. Dot vai nedot bērnam ikdienā — jūsu lēmums. Ja dodat, tad bērnam piemērotu daudzumu — ⅓, pusīti, ne veselu. Ja bērnam ir problēmas ar pārējo uzturu, tad atsakieties no tādiem produktiem pavisam.

    Kādas ir Tavas attiecības ar sieriņu?

    Pārpublicēts no: 
    https://www.instagram.com/veseliemberniem.lv/

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē