• Apģērbs bērnudārzniekam. Praktisks ceļvedis

    Mans Mazais
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    14. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja plānots uzsākt bērnudārza gaitas, ir vērts jau laikus gan veidot dienas režīmu, gan pārskatīt un papildināt bērna garderobi, lai viņam bērnudārzā būtu ērti un, galvenais, lai mazais varētu kļūt patstāvīgs! Konsultē Viktorija Strautniece, Montesori bērnudārza Bambino vadītāja.

    Pirmkārt, apģērbam jābūt ērtam un tādam, ko bērns pats var uzvilkt un novilkt. Tātad, iegādājoties drēbes, uzmanība jāpievērš materiālam – viens no labākajiem ir trikotāža, kas ir staipīga, līdz ar to mazajam ērtāk uzvelkama. Otrkārt, vēlams, lai būtu iespējami mazāk dažādu sarežģītu aizdaru – sīkas podziņas, sasienamas lentītes utt. Tas apgrūtinās ģērbšanās procesu.

    Kleitas. Izvēloties iecienīto meiteņu apģērbu, jāskatās, lai kleita būtu vienkārša un ne pārāk gara. Labs ikdienas variants ir pār galvu ērti uzvelkamas sarafāna tipa kleitas ar pietiekami lielu vai staipīgu kakla izgriezumu.

    Krekliņi, svīteri. Bērnu apģērbu veikalos ir plaša izvēle – mīksti kokvilnas trikotāžas džemperīši gan zēniem, gan meitenēm dažādās krāsās ar un bez uzdrukām. Uzmanīgi jāizvēlas tā sauktās bītlenes ar augsto apkakli – labāk, lai bērns pats pamēģina uzvilkt un novilkt, tā varēs novērtēt, vai apkaklīte nav par ciešu.

    Bikses. Vislabākās ir ar gumiju, lai bērns pats var ērti uzvilkt un novilkt. Pogas un rāvējslēdzēji tikai apgrūtina ģērbšanās procesu, īpaši, ja tie ir grūti aiztaisāmi. Jāskatās arī, no kāda materiāla bikses šūtas – labāk izvēlēties vieglas, mīkstas un brīvas, lai mazais var droši tupties, rāpties utt. Šauras, stingras džinsa bikses nebūs piemērotākās ikdienai bērnudārzā! Svarīga nianse ir pogas uz dibena kabatām – labāk, ka tādu nav, lai sēžot nespiež dupsi.

    Zeķbikšu vietā – legingi un zeķītes

    Nereti zeķbikses ir visai nepraktisks apģērba gabals, jo mēdz būt pārlieku ciešas un mazajām rociņām grūti uzvelkamas. Ikdienā praktiskāks apģērbs ir legingi un īsās zeķītes, nevis zeķbikses. Legingi maziem bērniem ir krietni vieglāk dabūjami kājās, arī zeķīšu uzvilkšana grūtības nesagādā. Turklāt tas ir praktiski – piemēram, ja zeķītes samirkst, darbojoties pie izlietnes vai staigājot pa lauku, jānomaina tikai tās! Legingi nopērkami gan zēniem, gan meitenēm.

    Diendusai

    Ērti uzvelkama pidžama un pēc vajadzības arī autiņbiksītes. Par autiņbiksīšu vilkšanu diendusā jāvienojas ar audzinātājām – ja mazais jau prasās uz podiņa dienas laikā, iespējams, labāk ir arī pusdienlaiku gulēt bez autiņbiksītēm. Bet šajā gadījumā varbūt jādod bērnam līdzi vienreizlietojamie paladziņi.

    Maiņas apģērbs

    Parasti pietiek, ja bērnam skapītī stāv vēl 2–3 maiņas apģērbu komplekti – ja nu gadās pieslapināt bikses, ja kaut kas uzlīst uz krekla vai kleitas. Savukārt, ja mazais vēl tikai apgūst podiņmācību, jārēķinās, ka papildu apģērbu kārtu, īpaši apakšbikses un zeķbikses, vajadzēs vēl vairāk. Arī krekliņi jāsarūpē vairāki, ja bērnudārzā ir pieņemts, ka pat vismazākie bērni ēd paši un bez lacītēm – sākumā, iespējams, ies ķēpīgi un pārģērbties vajadzēs pēc katras ēdienreizes.

    Nevajag domāt tik daudz par to, vai bērns skaisti izskatīsies, bet gan – vai viņam būs ērti pašam apģērbties.

    Dodoties ārā

    Āra apģērbam atslēgas vārdi ir: ērti, silti (bet ne par karstu!), viegli, droši. Izvēloties āra drēbes, jāzina, ka mazie dosies laukā visādos laika apstākļos, ka būs arī dubļi un lietus. Tāpat jārēķinās, ka bērns gribēs kāpt, līst, apsēsties un nebūt nemeklēs tīrāko vietu. Uzmanība jāpievērš arī tam, lai apģērbs būtu viegli mazgājams, tādēļ tādas ekstras kā balta kažokāda jakas piedurknēm labāk atstāt iešanai uz teātri, nevis bērnudārzam!

    Cepure. Svarīgi ir, lai cepure būtu bērnam galvā, nevis slīdētu uz acīm vai nost no ausīm. Turklāt zem zoda sasienamās neder mazajiem, kuri vēl neprot siet. Tāpēc mazākajiem bērniem vislabākās ir tā dēvētās tuneļcepures, kas ir reizē cepure un šalle. Tās var nopirkt gan plānākas, gan biezākas.

    Šalle. Viennozīmīgi – labākās bērnudārzam ir tuneļšalles, kas izgatavotas no staipīgas trikotāžas, mazajam pašam ērti uzliekamas kaklā un arī drošas. Ja bērnam apsien garu šalli virs apģērba, tās gali var kaut kur aizķerties un apdraudēt drošību!

    Lietus bikses. Svarīga lieta lietainām dienām. Bieži šīs bikses ir tādas, kuras var uzvilkt virs zeķbiksēm un pat virs parastajām biksēm – vienkārši, lai bērns var droši dzīvoties, nesaslapinot dibenu un nesasmērējot citas drēbes.

    Jaka un kombinezons. Būtiski, lai bērns pats var aiztaisīt jaku, lai tā nelaiž cauri vējus, taču arī nesviedrē. Labāk izvēlēties ar kokvilnas oderi, ja vien sintētiskā nav no kāda īpaša, moderna materiāla. Svarīga nianse ir jakas apkaklīte – vislabāk, ja tā ir paaugstināta, bet rāvējslēdzēja gals paslēpts mīkstā auduma ielocē, lai bērns ar rāvējslēdzēju nesatraumētu kakla ādu. Tāpat jāskatās, vai kapuce ir noņemama, – ja tā ir bieza un smaga, labāk noteikti būs, ja varēs nopogāt nost. Jaku un bikses vai kopējo kombinezonu? Tā ir gaumes lieta, taču pirmajā gadījumā būs labāk, ja bikses būs ar lencēm, lai bērna mugura ir siltumā. Kombinezona valkātājiem savukārt īpaši nozīmīgi ir pirms pastaigas aiziet uz tualeti, toties laukā tie var kaut vārtīties pa zemi!

    Cimdi. Arī sarežģīts gadījums, īpaši pašiem mazākajiem. Pirkstaiņus mazie vēl neprot uzvilkt, savukārt ziemas dūraiņi nereti ir biezi un silti, taču mazais ar tiem gandrīz neko nevar pasākt – ne ko paņemt, ne nolikt. Laba izvēle būs ūdensizturīgi cimdi ar pagarinātu aproces daļu (nopērkami gan pavasara/rudens cimdi ar flīsa oderi, gan siltais ziemas variants). Tomēr cimdi ir apģērbs, ko labāk iegādāties kopā ar bērnu.

    Apavi

    Iekštelpās. Vislabākie apavi staigāšanai pa grupiņu ir tādi, kas bērnam labi der, nekur nespiež un necilājas. Būtiski, lai zole būtu no neslīdīga materiāla un ūdensnecaurlaidīga, ja nu gadās, piemēram, pārāk slapji nomazgāt rokas. Dažkārt slēgtās sandalēs var svīst kājiņas, tāpēc labāk, ja tās būs elpojošas un izgatavotas no dabiskās ādas vai cita piemērota materiāla.

    Laukā. Gumijas zābakus ir vērts iegādāties divus pārus, lai vieni stāvētu mājās, bet otrs pāris – bērnudārzā. Uz citiem āra apaviem attiecas tas pats, kas uz iekštelpām, lai ir ērti, nespiež, nav par lielu. Ļoti būtiski, lai nelaiž cauri mitrumu, tāpēc pērkot vērts piemaksāt par to, ka apavos iestrādāta ūdensnecaurlaidīga membrāna. Apavus labāk doties pirkt kopā ar bērnu, jo tikai tad varēs redzēt, vai viņam ir viegli pašam tos uzvilkt un novilkt. Labāk, ja zābaki ir vienkārši iemaucami vai arī aizdare ir ar klipšiem, nevis auklām (tomēr tik un tā jāskatās, jo ne visus klipšus bērns pats var ērti aiztaisīt).

    Šādus apģērbus labāk atstāt mājās

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē