• Pirms mācību gada sākuma pārrunājiet ar bērniem drošības jautājumus!

    Bērna drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Gatavojoties jaunajam mācību gadam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar skolēniem jautājumus, kas saistīti ar drošību – kas jādara, lai nepieļautu ugunsnelaimi un, kā rīkoties gadījumā, ja nelaime ir notikusi un nepieciešama palīdzība. Aicinām arī studentus un pasniedzējus atcerēties par ugunsdrošību, lai saspringto studiju laiku neaptumšotu ugunsnelaimes!

    Diemžēl statistika rāda, ka ugunsgrēkos iet bojā un cieš bērni. Nezināšana un neapdomīga rīcība bieži noved pie traģiskiem gadījumiem, no kuriem varēja arī izvairīties, laikus rūpējoties par drošību. 

    Pērn ugunsgrēkos tika izglābti 57 bērni, cieta – 17, bet gāja bojā trīs bērni. Arī šogad ugunsgrēkā ir gājis bojā viens bērns.

    Kā rīkoties, ja notikusi nelaime, un kādos gadījumos jāzvana uz 112?

    Nereti brīžos, kad notikusi nelaime, ne tikai bērni, bet arī pieaugušie apjūk un nezina, kā pareizi rīkoties un kur ir zvanīt, lai saņemtu palīdzību. Pieaugušajiem ir jāpārrunā ar bērniem rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime – jāpārrunā tas, kuros gadījumos ir jāzvana uz tālruni 112 un kāda informācija jāsniedz piezvanot, kā arī jāpārrunā iespējamā rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime, bet nav pieejams telefons – tad ir jāmeklē tuvākais pieaugušais un jāizstāsta par notikušo.

    Ir svarīgi, lai bērniem tiktu izstāstīts un viņi apzinātos, ka par katru nelaimi ir nekavējoties jāziņo, jo tad vēl ir iespējams glābt gan cilvēkus, gan īpašumus. Bērnam ir jāizskaidro, ka viņam par nelaimes izraisīšanu nedraudēs sods, citādāk kritiskā brīdī bērns domās nevis par to, kā izglābties pašam, bet gan par to, kā izvairīties no gaidāmā soda.

    Kā droši lietot plītis un elektroierīces, paliekot mājās bez pieaugušo klātbūtnes?

    Skolas laikā, iespējams, būs arī dienas, kas jāpavada mājās bez pieaugušo klātbūtnes. Atstājot vienatnē bērnus, aicinām vecākus parūpēties, lai bērniem pašiem nav jāgatavo vai jāsilda ēdiens uz plīts, jo, nepareizi darbojoties ar plīti vai aizmirstot ēdienu uz tās un aizskrienot ar draugiem spēlēties, var izcelties ugunsgrēks.

    Ne vienmēr bērnu izraisīto ugunsgrēku iemesls ir pārgalvība, jo ugunsgrēki nereti izceļas, jo bērni nezina vai neprot veikt saimnieciskos darbus.

    Pirms uzticēt bērniem patstāvīgi darboties ar plīti vai kādu citu sadzīves tehniku, VUGD ierosina vecākiem kopā ar bērniem to izmēģināt, piemēram, gatavot ēdienu, un tikai pēc tam ļaut bērnam rīkoties virtuvē patstāvīgi.

    Aicinām stāstīt un atgādināt bērniem, kā pareizi uzlādēt elektroierīces, piemēram, tālruņus un datorus, ievērojot ražotāju noteiktās instrukcijas un nepieļaujot ierīču pārkaršanu.

    Kāpēc jāiegaumē atrašanās vietu adreses un jāinformē pieaugušais par to, kur plāno doties un cik ilgi?

    Mācību gads būs piepildīts gan ar nodarbībām skolā un interešu izglītības pulciņos, gan pasākumiem draugu lokā, tādēļ vecākiem būtu jāiemāca bērnus regulāri pavēstīt, kurp viņi nolēmuši doties un ar ko kopā, un cik ilgu laiku būs prom. Aiciniet bērnus iegaumēt biežāk apmeklēto vietu adreses, lai nepieciešamības gadījumā varētu nosaukt savu atrašanās vietu.

    Ikvienam vecākam būtu jābūt spējīgam atbildēt uz jautājumu, kur pašlaik atrodas un, ar ko nodarbojas viņa nepilngadīgais bērns.

    Tas ir nepieciešams tādēļ, lai gadījumos, ja ar bērnu ir noticis kāds nelaimes gadījums, vecāki varētu palīdzēt un informēt par bērna atrašanās vietu.

    Aicinām vecākus un pedagogus izmantot VUGD mājaslapas sadaļā Drošības padomi pieejamos ieteikumus, lai stāstītu bērniem par ugunsdrošību un pareizu rīcību ārkārtas gadījumos: www.vugd.gov.lv/lat/drosibas_padomi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē