• Iemesls lepoties — Latvijā izdotā grāmata Kiosks atzīta par vienu no 100 labākajām pasaulē

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Izdevniecības Liels un mazs izdotā grāmata Kiosks, kuras autore un ilustratore ir Anete Melece, atzīta par vienu no 100 labākajām pagājušā gada laikā izdotajām bilžu grāmatām visā pasaulē. 

    Ilustratores un animācijas filmu režisores Anetes Meleces bilžu grāmatu Kiosks, par kuru pērn autore saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu — augstāko apbalvojumu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā Latvijā un, kas jau piesaistījusi daudzu ārvalstu izdevēju uzmanību, kā arī tulkota un izdota vairāk kā 10 valodās visā pasaulē, nupat saņēmusi vēl vienu augstu novērtējumu — interneta platformā dPICTUS, ko aktīvi izmanto starptautisko bilžu grāmatu izdevēju un aģentu kopiena, Kiosks atzīta par vienu no 100 labākajām pagājušā gada laikā izdotajām bilžu grāmatām visā pasaulē.

    «Gada laikā mēs aicinām viesus kuratorus — starptautiskus bilžu grāmatu un ilustrāciju speciālistus — patstāvīgi izcelt savas iecienītākās bilžu grāmatas, kas parādītas dPICTUS platformā. 100 izcilo bilžu grāmatu vitrīnā ir nosaukumi, kurus ir izcēluši visvairāk viesu kuratori. Tā kā šī gada Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus ir atcelts, nevaram iekārtot labāko grāmatu vitrīnu kā citus gadus, bet ceram, ka jums patiks aplūkot 100 izcilos grāmatu vākus vismaz virtuāli,» minēts interneta platformā. 

    Ar visām 100 grāmatām vari iepazīties te: dpic.co/100OP

    Svarīgi pieminēt, ka jau pēc 56. Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus pērn, kur izdevniecība Liels un mazs bija atkārtoti nominēta prestižajai balvai Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā, Meleces grāmata piesaistīja ārvalstu izdevēju uzmanību, un tās tulkojumi jau izdoti vai tiek tulkoti izdošanai angļu vācu, franču, itāļu, zviedru, igauņu, ķīniešu (divos izdevumos gan Ķīnā, gan Taivānā), korejiešu, čehu, spāņu, katalāņu, horvātu un slovēņu valodās. Interesi izrādījuši arī somu un lietuviešu izdevēji. Bet 2021. gadā plānots Kiosku uzvest kā operu Vācijā!

    Par grāmatu Kiosks

    Savu ideju – stāstu par kāda Rīgas kioska pārdevēju Olgu, kas ir tik resna, ka iesprūdusi kioskā un netiek no tā ārā, Anete Melece vispirms īstenoja, 2013. gadā izveidojot 7 minūšu garo animācijas īsfilmu Kiosks, kas guva starptautisku atzinību dažādos festivālos. Filmas un bilžu grāmatas varone Olga dienas vada, apkalpojot un uzklausot pircējus, šķirstot žurnālus un ilgojoties ceļot. Viņas sapnis ir nonākt siltajās zemēs un pie jūras baudīt skatu uz saulrietu. Kādu dienu nejaušu notikumu ķēde izvēršas tā, ka Olga ar visu kiosku iekrīt pilsētas kanālā, kas viņu aizpeldina tālu pasaulē — līdz pat kārotajai pludmalei ar palmām un sauli. Sižets, kas mudina domāt par cilvēka “iesprūšanu” savā dzīvē un nespēju īstenot sapņus, ir vienlaikus komisks un skumjš. Arī Olgas raksturā labi sajūtams tas, ka viņa nav tikai smieklīga resnule un neuzņēmīga sapņotāja, kas ar žurnālu bildēm aizvieto realitāti, bet arī savas apkārtnes mazais centrs, svarīga un vajadzīga citiem cilvēkiem. 

    It showed a lady fitted out with a fur hat and fur boa who sat upright, raising a heavy fur muff that covered the whole of her lower arm towards the viewer. Gregor then turned to look out the window at the dull weather.
    It showed a lady fitted out with a fur hat and fur boa who sat upright, raising a heavy fur muff that covered the whole of her lower arm towards the viewer. Gregor then turned to look out the window at the dull weather.

    Anete Melece ir starptautiskus panākumus guvusi animācijas filmu autore un māksliniece, kas dzīvo Latvijā un Šveicē. Jau iepriekš viņa sadarbojusies ar izdevniecību Liels un mazs un ilustrējusi Mairas Dobeles, Jura Kronberga un Ingas Gailes grāmatas. Autore ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un maģistra grādu animācijā Lucernas Lietišķās zinātnes un mākslas universitātē.

    Filmā un grāmatas ilustrācijās izmantotajam kioskam ir reāls prototips Rīgas pilsētvidē — tukšais preses kiosks Aspazijas bulvāra un Kr.Barona ielas stūrī.

    Iegādāties grāmatu iespējams šeit.

    Noskatīties animācijas filmu, pēc kuras motīviem tiek veidota grāmata, un, kas izpelnījusies plašu atzinību visā pasaulē, iespējams noskatīties šeit:  https://vimeo.com/258238541

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē