• Dzemdību speciālistu ieteikumi grūtniecēm par Covid-19

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija ir izstrādājusi ieteikumus grūtniecēm par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, kas topošajām māmiņām būtu jāievēro šajā laikā.

    Pašreiz plašu un pārliecinošu datu un pētījumu par Covid-19 ietekmi uz grūtniecību nav, taču esošie novērojumi liecina, ka slimība grūtniecēm nenorit smagāk kā pārējiem pieaugušajiem. Vienlaikus jāņem vērā imūnās sistēmas īpatnības grūtniecības laikā, kas kopumā grūtnieci padara uzņēmīgāku pret dažādām infekcijām un to komplikācijām, tādēļ iespēju robežās no iespējamā riska inficēties ir jāizvairās.

    Tāpat arī patreiz nav datu, ka Covid-19 caur placentu un asinsriti varētu inficētu augli grūtniecības laikā vai dzemdībās un izraisīt sarežģījumus bērnam.

    Galvenais Covid-19 inficēšanās ceļš ir gaisa pilienu veidā, kad slimā pacienta deguna un mutes sekrēts nonāk veselā cilvēka gļotādās. Inficēšanās var notikt gan tieša kontakta laikā ar slimā cilvēka siekalām, deguna sekrētu (šādi mamma pēc dzemdībām var nodot infekciju bērnam), gan arī caur dažādiem priekšmetiem un virsmām, kas bijušas kontaktā ar Covid-19 slimnieku. Tieši tādēļ profilaksē ir tik liela loma izvairīties no sabiedrības kontaktiem t.s. sociālā distancēšanās, un ievērot higiēnas pasākumus – mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni, ja tas nav iespējams – tīrīt rokas roku dezinficējošu šķīdumu.

    Vislielākā iespēja inficēties ar Covid-19 ir no cilvēka, kurš saslimis, taču arī pirms slimības izpausmēm (klepus, temperatūras, iesnas, šķaudīšana, elpošanas grūtības, nogurums u.c. gripai līdzīgie simptomi ), cilvēks var būt bīstams apkārtējiem, izdalīt vīrusu un inficēt citus, arī grūtnieci. Turklāt infekcija var noritēt viegli, kad cilvēka pašsajūta nav būtiski traucēta, taču viņš izdala vīrusu un inficē citus. Tieši tādēļ ir īpaši būtiski ievērot sociālo distancēšanos un higiēnas pasākumus.

    Latvijā noteikti ārkārtas situācijas pasākumi saistībā ar Covid-19 infekciju paredz pēc iespējas ierobežot sociālos klātienes kontaktus, tādēļ pie ārsta uz kārtējām vizītēm jāiet vienai, bez partnera, bērniem vai citiem ģimenes locekļiem.

    Šī paša iemesla dēļ – ierobežot savstarpējos kontaktus un vīrusa pārnesi – lielākajās dzemdību iestādēs arī ģimenes dzemdības ir ierobežotas un nenotiek un, lai kādi bijuši plāni, dzemdībās atbalsta persona piedalīties visdrīzāk nevarēs.

    Ja esi vesela grūtniece, nav ierobežojumu veikt savus darba pienākumus. Ārsts darba nespējas lapu saistībā ar Covid-19 pandēmiju var izsniegt vienīgi likumā noteiktajā kārtībā, vai arī, ja radušies kādi veselības un/vai grūtniecības sarežģījumi.

    Ko darīt, lai sevi pasargātu:

    Mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, ja tas nav pieejams, lieto speciālu antibakteriālu šķīdumu:

    • Pirms ēšanas;
    • Pēc tualetes apmeklējuma;
    • Pēc nošķaudīšanās, klepus, pēc saskares ar deguna sekrētu;
    • Atgriežoties mājās no publiskās vietām, pēc saskares ar virsmām publiskās vietās;
    • Pēc kontakta ar citiem cilvēkiem;
    • Izvairies no kontakta ar cilvēkiem, kas slimo ar t.s. saaukstēšanos – klepu, iesnām;
    • Neaizskar seju, acis, muti un degunu ar rokām;
    • Neapmeklē publiskus pasākumus, kuros pulcējas daudz cilvēku;
    • Uz veikalu dodies vien nepieciešamības gadījumā, izvēlies laiku veikala apmeklējumam, kad tur mazāk cilvēku – līdzīgi arī citas publiskās vietas;

    • Dod priekšroku fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā, nevis telpās;
    • Vēdini telpas;
    • Veselīgi ēd vitamīniem bagātu un sabalansētu uzturu, lieto pietiekoši daudz šķidruma un labi izgulies!

    Ja esi atgriezusies no ārvalstīm, ja ir bijis kontakts ar Covid-19 slimnieku:

    • Jāevēro 14 dienu karantīna, nedodoties ārpus mājas un neapmeklējot ārstu prakses, veselības centrus, veikalus, aptiekas u.c.
    • Uz slimnīcu uzņemšanas nodaļu nedodies pati, lai pārliecinātos, vai ar bērniņu viss kārtībā. Neatliekamās situācijās jāzvana 113!
    • Uz grūtnieci attiecas visi tie paši piesardzības pasākumi, kas uz citiem pieaugušajiem (Pienākumi personām, kas atgriežas no SPKC norādītajām slimības COVID-19 skartajām valstīm ; Ceļotājiem, kuri atgriežas no skartajām teritorijām);
    • Ja karantīnas laikā ieplānota kārtējā vizīte pie ārsta, vecmātes vai ultrasonogrāfijas speciālista, jāsazinās ar praksi un jāinformē par situāciju, vienojies par vizītes pārcelšanu. Vairumā gadījumu pāris nedēļas atliktas vizītes, analīzes vai ultrasonogrāfija nenodarīs būtisku kaitējumu nedz grūtniecei, nedz gaidāmajam bērnam. Taču pēc iespējas mazāks kontaktu skaits citam ar citu ir ļoti būtisks, lai ierobežotu infekcijas izplatību.
    • Ja vien iespējams, jāsazinās ar savu ārstu un jāpārrunā esošā situāciju. Tas palīdzēs izveidot individuālu grūtniecības aprūpes plānu un ļaus grūtniecei justies mierīgākai.

    Ja kāds tuvinieks vai kontaktpersona ir atgriezušies no ārvalstīm un ir saslimšanas riska grupā, taču Covid-19 nav apstiprināta:

    • Piesardzības nolūkā ierobežo ciešu fizisku kontaktu, ievēro higiēnu, vēdini telpas;
    • Novēro savu veselības stāvokli, rūpīgi apsver vajadzību apmeklēt sabiedriskas vietas, arī veselības aprūpes iestādes, centies ierobežot to apmeklējumus;
    • Vislielākā iespēja inficēties ar Covid-19 ir no cilvēka, kurš saslimis, taču arī pirms slimības izpausmēm (klepus, paaugstināta temperatūra, iesnas, šķaudīšana, elpošanas grūtības, nogurums), cilvēks var būt bīstams apkārtējiem, izdalīt vīrusu un inficēt citus – arī grūtnieci. Turklāt infekcija var noritēt viegli, kad cilvēka pašsajūta nav būtiski izmainīta, taču viņš izdala vīrusu un inficē citus. Tieši tādēļ ir īpaši būtiski ievērot sociālo distancēšanos un higiēnas pasākumus!

    Ja esi grūtniece un tev ir apstiprināta Civid-19 infekcija:

    • Ārstēšanās atkarīga no slimības smaguma un tā tiek veikta Latvijas Infektoloģijas centrā ārstu – infektologu vadībā, vai arī to var veikt ģimenes ārsts saskaņā ar infektologa rekomendēto.
    • Ja šajā laikā sākušās dzemdības, tad tās notiek tuvākajā dzemdību iestādē, kurā tiek nodrošināti īpaši apstākļi un piesardzības pasākumi saistībā ar Covid-19 infekciju. Rīgas Dzemdību namā var dzemdēt, ja infekcijas norise ir viegla. Smagas norises gadījumos, drošības apsvērumu dēļ, dzemdībām ir jānotiek multidisciplinārā universitātes slimnīcā.
    • Ja ārstējies mājās un uz dzemdību aprūpes iestādi dodies pati, noteikti jāinformē iestādi, lai personālam ir iespēja sagatavot speciālus drošības apstākļus grūtnieces, bērniņa un citu pacientu un personāla drošības interesēs.
    • Covid-19 infekcija pārsvarā gadījumu neietekmē dzemdību norisi. To, vai grūtniece var dzemdēt pati, vai nepieciešams ķeizargrieziens, izlems dzemdību aprūpes speciālisti stacionārā.
    • Lai ierobežotu savstarpējos kontaktus un vīrusa pārnesi, lielākajās dzemdību iestādēs ģimenes dzemdības ir ierobežotas un, lai kādi bijuši plāni, dzemdībās atbalsta persona piedalīties nedrīkstēs.
    • Lai gan pašreiz nav pierādīta Covid-19 pārnese ar mātes pienu jaundzimušajam, lielākais risks inficēt jaundzimušo pēc dzemdībām ir tieša kontakta ceļā, ja māte ir slima. Ar grūtnieci tiks pārrunāta iespēja un nepieciešamība, ieguvumi un riski bērniņa ievietošanai atsevišķi, kā arī krūts barošanai.
    • Pēc dzemdībām, atkarībā no māmiņas un jaundzimušā vispārējā stāvokļa, iespējams ārstēšana būs nepieciešama Latvijas Infektoloģijas centrā vai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē