• Padomi, kas noder pieaugušu bērnu attiecībās ar vecākiem

    Attiecības
    Inga Volkova
    25. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Līdz šim attiecībās pieaugušie bija viņi – mamma un tētis. Taču gadi iet, viņi kļūst aizvien vecāki, un lomas mainās. Ne vienmēr tas notiek gludi. Lūk, daži ieteikumi, kas varētu palīdzēt!

     

    1. Nestrīdēties par uzskatiem un necensties vecākus par kaut ko pārliecināt

    Viņu uzskatus veidojuši gadu desmiti. Iespējams, tie ir novecojuši un neatbilst laikmetam, taču mainīt tos spēj tikai viņi paši. Un varbūt šie uzskati ir spieķis, pie kura turoties viņiem ir vieglāk dzīvot. Respektē to. Vecākus nevar un nevajag pāraudzināt. Viņi jāpieņem – protams, neļaujot pārkāpt arī savu robežu sarkanās līnijas.

    1. Pārņemt situācijas vadību savās rokās

    Vecākiem bērni ir bērni arī tad, kad tiem jau sirmojoši deniņi. Un viņi palaikam arī mēdz attiecīgi izturēties, prasot par kaut ko paskaidrojumus, liekot taisnoties… Kur tik ilgi biji? Vai esi ēdis? Kāpēc nemaini šo darbu pret labāku? Kāpēc tavam vīram ir tik dārgs hobijs? Labākais risinājums – šādā situācijā pārņemt vadību savās rokās, nevis taisnojoties vai lavierējot, bet pastāvot uz tiesībām domāt, runāt un rīkoties tā, kā uzskati par pareizu.

    1. Nedāvināt lietas, dāvināt laiku

    Protams, vecāku jaunībā nebija ne tik labu pannu, ne elektrisko tējkannu, bet trauku mazgājamo mašīnu nebija nemaz. Arī tos savu reizi var uzdāvināt, tomēr ne jau pēc labākām mantām viņi ilgojas. Labākais, ko var uzdāvināt sirmojošiem vecākiem, ir kopā pavadīts laiks. Kopīgs ceļojums vai vienkārši atmiņu vakars ar albumu šķirstīšanu un jautriem stāstiem.

    1. Iedomāties sevi viņu vietā

    Dažkārt problēmsituācijas var atrisināt diezgan vienkārši – iedomājoties sevi vecāku vietā. Vai es gribētu, lai pret mani izturas tā? Vai labāk tomēr tā? Vai tas mani iepriecinātu vai sarūgtināt un varbūt pat pazemotu? Empātija noder vienmēr, bet attiecībās ar sirmgalvjiem jo īpaši.

    1. Nevainot sevi

    Neviens nav vainojams pie tā, ka cilvēki noveco, kļūt nevarīgāki, varbūt nīgrāki. Pie tā vainojams tikai laiks. Bet tāda nu ir lietu kārtība.

    1. Negaidīt no sarunām tikai baudījumu

    Sarunas ar vecākiem cilvēkiem mēdz būt brīnišķīgas – ja dzīves pieredze apvienojusies ar veselīgu humoru un pašironiju, tas ir baudījums prātam un dvēselei. Taču ne visas sarunas ir tādas – dažkārt tās ir dzīves rūgtuma, pamācību un žēlošanās pilnas. Taču, ja tuvam cilvēkam tā ir nepieciešama, jāpieņem arī tāda.

    1. Ne vienmēr patiesība ir svarīgākā

    Cilvēku atmiņa ar gadiem mēdz izspēlēt jokus. Ja mamma vai tētis apgalvo, ka ir noticis tieši tā un ne citādi, bet tas noteikti neatbilst patiesībai – vai vienmēr vērts meklēt pierādījumus un strīdēties, lai viņus pārliecinātu par kļūdu? Ja vien, protams, šādām kļūdainām atmiņu epizodēm nav juridisku vai citu tālejošu seku.

    1. Izrādīt patiesu interesi

    Daļa cilvēku ar gadiem sāk justies nevienam nevajadzīgi un neinteresanti. Tādēļ ar patiesu uzmanību un interesi der vecākiem laiku pa laikam atgādināt, ka tā nav taisnība. Ka viņi joprojām ir personības un sarunas ar viņiem nav tikai pieklājības žests.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē