• Žilbinošā veigela

    Veigela
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    14. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Tās uznāciens ir tiešām spožs. Acis žilbinošs. Iesaka ZAIGA GRAUDIŅA, stādaudzētavas Sakstagals saimniece.

    ZAIGA GRAUDIŅA:

    • Pirms 13 gadiem izveidoja savu stādaudzētavu Sakstagals, kas atrodas vistālāk Latvijas austrumos.
    • Pirms tam 35 gadus strādāja mežsaimniecība.
    • Dārzkopju sabiedrībā pazīstama kā retumu medniece un svešzemju augu pieradinātāja.

    Veigelas ir vairāku sugu. Pavasarī pārsteidzošākā ir agrā veigela (Weigela praecox), kas uzzied maijā. Savvaļā aug Austrumāzijas un Dienvidaustrumāzijas zemēs, tāpat kā pārējo sugu veigelas. Agrā veigela ir ļoti izturīga, man jau sen tā kolekcijā ir. Cilvēka auguma krūms un ļoti bagātīgi zied ar maigi rozā ziediem. Ir arī agrās veigelas šķirnes – ‘Aija’ ar gaiši rozā ziediem un ‘Anita’ ar baltiem ziediem.

    Izcilas ir krāšņās veigelas (Weigela florida). Tās uzzied vasaras sākumā, un, ja ir normāli laikapstākļi, krāšņajām veigelām ļoti bieži patīk uzziedēt arī otrreiz – vasaras beigās. Kad bija bargās ziemas, un mana stādaudzētava atrodas Rēzeknes pusē, klajā kalnā, ziemā mīnuss 35 grādi, sniega nav, pūš auksti vēji – tādos apstākļos krāšņās veigelas var mazliet apsalt.

    Tāpēc Austrumlatvijā vai Vidzemes aukstākajās daļās vēlams krāšņajam veigelām zarus rudenī mazliet pieliekt un apsegt ar egļu zariem, lai vējš tām gluži nepūš virsū, un viss ir kārtībā. Bet pārējā Latvijā krāšņās veigelas aug bez problēmām.

    No izvēles var apjukt!

    Šķirņu krāšņajām veigelām patiešām ir daudz. Ar zaļām lapām un baltiem ziediem. Ir zaļas lapas ar baltu maliņu, un ar gaiši rozā ziediņiem. Ir aveņkrāsas ziedi un tumši sarkanas lapas. Ir arī ar dzeltenām lapām un sarkaniem ziediem. Taču daļa izplatīto šķirņu nav pieskaitāmas pamatsugai. Tās ir dažādu sugu dažādu pakāpju hibrīdi, kas radīti Viduseiropā.

    Hibrīdo šķirņu ziemcietība ir zemāka, taču Latvijas stādaudzētavas piedāvā visai daudz hibrīdo veigelu šķirņu, kas Latvijā tiek audzētas jau gadus divdesmit un ir mūsu klimatiskos apstākļus veiksmīgi izturējušas.

    Ja man pašai vajadzētu vienu vai trīs veigelas izvēlēties dāvanai?… Ja vienu, tad tā noteikti būtu parastā agrā veigela, ar kuru jebkurā bargā ziemā nebūs nekādu problēmu. Vēl es izvēlētos krāšņo veigelu ar sarkaniem ziediem ‘Bristol Ruby’ – izziedēs arī divreiz vasarā. Un vēl joka pēc var paņemt vai nu ‘Suzanne’ vai Midendorfa veigelu. Zuzannai ir gaiši rozā ziedi, lapas ar baltu maliņu, augsts krūms ar nokareniem zariem. Midendorfa vegeilai jūlijā ir dzelteni ziedi, arī interesanti. Ne koši dzelteni, bet dzeltenīgi, lapojums zaļš. Vienīgi Latgalē un Vidzemē reizēm mēdz apsalt.

    Par vietu un kopšanu

    Veigela ir īpaši pretimnākoša dārzniekiem iesācējiem, jo neizvirza augstas prasības.

    Galvenais ir nodrošināt saulainu vietu. Jo saulaināka, jo krāšņāk ziedēs!

    Ja gribi savam veigelas krūmam izpatikt, protams, tas ar pateicību pieņems vietu, kur ir auglīga, irdena, labi drenēta, neitrāla dārza zeme. Mālainā augsnē iestādīts veigelu krūmiņš dažus gadus sēž uz vietas un neaug, jo vienkārši māls ir ļoti blīvs un saknītēm grūti tajā ieurbties. Bet – paiet daži gadi, un, kad saknītes spītīgi mālā tomēr ieurbjas un sāk piegādāt augam vairāk barības un mitruma, tas aug un zied tikpat krāšņi, tikai sākums ir bijis grūtāks. Vari, protams, mālā izrakt platāku bedri un augsni ielabot. Vienīgi tad jāatceras svarīga nianse: ja tas māla slānis ir ļoti biezs un ja uznāk ļoti lietaina vasara vai rudens, tad mālā izraktajā un ar irdeno zemi piepildītajā bedrē sakrājas vairāk ūdens, un augs tajā kā vannā var noslīkt. Tāpēc ne vienmēr lielu bedri ir droši veidot. Labāk lai veigelas krūmiņš sākumā mālā pamokās, bet tad tomēr būs garantija, ka tas nenoslīks.

    Es savus augus ļoti maz papildus baroju, man kolekcija ir liela un teritorija liela – reizi trijos gados kompleksos minerālmēslus uzberu. Bet, ja tev ir laiks un vari apčubināt katru krūmiņu, tad, protams, veigela priecājas par papildu barības vielām. Tai var dot visu ko! Var aplikt apkārt satrūdējušus govju mēslus, kas ir prīmā manta. Var likt kompostu. Var pabērt kompleksos minerālmēslus – es parasti izmantoju YaraMila Complex 12:11:18 ar mikroelementiem: no hlora brīvs kālijs, fosfors augiem īpaši viegli uzņemamā formā kombinācijā ar ātri pieejamo nitrātu formas slāpekli. Var aplikt ap krūmu pļauto zāli. Der nezāļu vai nātru virca, ja ir luste ar to darboties un nebaida specifiskā smaka.

    Par apgriešanu un stirnām

    Es savas veigelas pat bargās ziemās nesedzu. Pavasarī, kad krūmi sāk plaukt, tad arī skatos – kuri zari dzīvi, kuri apsaluši. Tos ar asām dārza šķērēm saīsinu līdz veselajai vietai.

    Bojātos, nokaltušos, vārgos zarus nogriežu līdz augsnes virskārtai, bet pēc tam no apakšas smuki nāk jauni, spēcīgi dzinumi, un krūms saaug tikpat smuks un kupls, kā bija, un atkal zied.

    Krūma apkopšana veicina ziedēšanu, jo veigelām ziedi raisās gan uz kārtējā, gan uz iepriekšējā gada dzinumiem. Bet citādi es savas veigelas nekad negriežu.

    Par stirnām, to man daudzi vaicā… Tā kā manai stādaudzētavai tagad apkārt uzlikts žogs, vairs nepateikšu, kā ir šobrīd. Bet iepriekš, kad žoga vēl nebija, veigelas stirnas neēda. Ko tās bija iecienījušas? Gobas, plūmju jaunos stādiņus, rododendru ziedpumpurus, kārklveidīgos un jaunās ābelītes apgrauza, vilkābelēm jaunos dzinumus izcili noēda.

    Ja gribi vairāk

    Veigelas vairo vasarā ar zāļveidīgajiem spraudeņiem. Nekas sarežģīts! Kad jaunais dzinums paaudzies un nav vēl pārkoksnējies, bet nav arī vairs sulīgi zaļš, tad veido divpumpuru spraudeņus, saprauž kastītēs ar substrātu un liek siltumnīcā ēnā, lai turas mitrums. Kamēr no spraudeņa izveidojas kārtīgs stāds, divi trīs gadi paiet.

     Ja nav laika ar spraudeņiem ņemties, tad var darīt citādi. Pieliec veigelas zaru, uzliec kādu smagumu virsū, uzber augsni, un pēc gada vai diviem zars būs apsakņojies, to sadali stādos un audzē jaunu veigelas krūmu. Tāpat kā dara ar forsītijām, upenēm un jāņogām.

     Atsevišķi!!!

    3 idejas, kur iederas:

    1. Brīvi augošā, ziedošā dzīvžogā – veigelas labi harmonē ar ceriņiem, filadelfiem, spirejām, deicijām.
    2. Zema auguma veigelas sader ar skujkokiem, kā arī akmeņdārzos.
    3. Veido veigelu grupas. Izvēloties dažādas šķirnes, ziedēšana var ilgt no maija gandrīz visu vasaru. Vienīgais trūkums – veigelas nesmaržo.

    Palīgs šķirņu izvēlē:

    Augstās:

    • Krāšņā veigela ‘Brigela’. Ļoti krāšņs krūms ar dzeltenraibām lapām, izaug līdz 2 m augsts, zied koši sarkaniem ziediem no jūnija līdz jūlijam, rudenī lapas krāsojas oranžos un bordo toņos.
    • Hibrīdā veigela ‘Newport Red’. Ziedi karmīnsarkani līdzi violeti sarkani. Krāšņums izpaužas jūnijā, jūlijā, bagātīgi zied. Krūma augstums ap 2 m. Interesanti, ka ziemā ir zaļi dzinumi.
    • Krāšņā veigela ‘Olympiade’ (sinonīms ‘Briant Rubidor’). Ziedi tumši rubīnsarkani, lapas zaļganas ar dzeltenu apmali, izskatās kā dzeltenas. Vainags noapaļots, augums 1,5–2 m.
    • Krāšņā veigela ‘Alexandra’. Krūms sasniedz 1,5 m augstumu, zied no jūnija līdz jūlijam, ziedi spilgti sarkanīgi rozā, lapas skaistā tumši purpursarkanā krāsā. Jau populāra šķirne.
      • Hibrīdā veigela ‘Red Prince’. Spilgti sarkani ziedi, zied jūnijā, jūlijā un labvēlīgos apstākļos arī augustā un septembrī. Krūms izaug 1,5 m augsts, ar pārkareniem dzinumiem. Iecienīta.
        • Hibrīdā veigela ‘Bristol Snowflake’. Zied ap Jāņiem ar baltiem ziediem, augums 1,5 m.
        • Krāšņā veigela ‘Milk and Honey’. Ziedi balti ar dzeltenu, lapas zaļas ar dzeltenu vidu, augums 1,5 m.
        • Krāšņā veigela ‘Variegata’. Ziedi rozā, zied jūnijā, jūlijā, lapas dzeltenraibas, augums 1,5 m.
        • Krāšņā veigela ‘Eva Rathke’. Spilgti karmīnsarkani ziedi, zied no jūnija līdz rudenim. Krūms izplests, augums 1,5 m.
        • Krāšņā veigela ‘Wings of Fire’. Ziedi rozā, smaržīgi (!), lapas lielas, spīdīgas, augums 1,5 m.
          • Agrā veigela ‘Anita’. Balti ziedi, zied maijā. Vainags olveida, stāvs zarojums, augums 1,5 m.
          • Midendorfa veigela. Ziedi bāli dzelteni, zied jūlijā. Vainags noapaļots, augums 1,5 m.

          Vidējās un zemās:

          • Krāšņā veigela ‘Kolmagira’ (sinonīms ‘Magical Rainbow’). Dzinumi sarkanīgi, ziedi gaiši rozā, lapas ar dzeltenīgi rozā malu. Vainags kompakts, augums 1,2 m.
            • Krāšņā veigela ‘Foliis Purpureis’. Ziedi tumši rozā, lapas brūngansarkanas. Vainags noapaļots, blīvs, augums 1–1,2 m.
              • Krāšņā veigela ‘Purpurea Nana’. Augstums 0,8 m, lapas sākumā brunsarkanas, pēc tam kļūst sarkanzaļas. Ziedi piesātināti tumši rozā.
              • Hibrīdā veigela ‘Nana Variegata’. 0,5–0,8 m augsts krūms, vainags ieapaļš, lapas ar dzeltenu apmali. Ziedi rozā, sīkāki nekā pamatsugai.
                • Krāšņā veigela ‘Verweig 3’ (sinonīms ‘Minor Black). Ziedi aveņsarkani, lapas tumši sarkanas, gandrīz melnas, spīdīgas. Pundurforma, augums 0,6 m.

                Šeit ir lielāka veigelu izvēle:

                • Zaļenieku kokaudzētava
                • Stādaudzētava Sakstagals
                • Kokaudzētava Baltezers
                • Kokaudzētava Meža rasas
                • Latvijas valsts meži kokaudzētavas
                • Kokaudzētava Robežnieki
                • Stādaudzētava Lēpes
                • Stādaudzētava Ķikši

                 

                 

                 

                Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē