• Ziemassvētku zvaigzne. 7 padomi, kā izvēlēties labāko

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    21. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Puansetija jeb krāšņā eiforbija, ko dēvējam par Ziemassvētku zvaigzni, aktuāla kļūst katru gadu adventes laikā un goda vietu istabā turpina ieņemt līdz Jaungadam. Tātad, pērkot to veikalā, svarīgi izvēlēties tādu eksemplāru, kas savu krāšņumu nezaudēs vairākas nedēļas.

    Septiņi padomi, kā izvēlēties un kā aprūpēt puansetiju

    1. Ideāli, ja izdodas atrast Latvijā audzētu puansetiju, jo tās ir izturīgākas. Tiesa, dārzniecību, kas audzētu puansetijas paši, pie mums nav daudz, tomēr tādas ir – piemēram, Sedumi Jēkabpilī. Arī lielveikalos un dārza preču veikalu telpaugu nodaļās pārdošanā mēdz būt Latvijā audzētas Ziemassvētku zvaigznes. Augot pie mums no pašiem pirmsākumiem, tās ir vairāk pieradušas pie mūsu klimata un līdz ar to ir dzīvotspējīgākas – izturēs ne tikai līdz svētkiem, bet arī vēl ilgu laiku pēc tiem.
    2. Daudzi maldīgi domā, ka puansetijas zieds ir visa sarkano lapu rozete, bet tā gluži nav. Sarkanās lapas sauc par pielapēm, un tās domātas, lai piesaistītu kukaiņus, kas varētu apputeksnēt mazos ziediņus, kuri atrodas pašā sarkano lapu rozetes viducī. Tad, lūk, tieši šis sīko ziediņu čumuriņš pirms pirkšanas kārtīgi jāaplūko. Ja redzams, ka ziediņi ir pārziedējuši, dažreiz pat sakaltuši, tāda auga mūžs nebūs ilgs, un tas ātri sāks nīkuļot. Jo gluži vienkārši ziedēšanas posms ir noslēdzies un puķe drīz vien gatavosies ziemas mieram, sāks birt lapas. Tādu puķupodu labāk atstāj veikalā. Un meklē citu puansetiju, kuras sīkie ziediņi vēl ir pumpuros vai uzziedējuši tikai daži.
    3. Nesot puķupodu mājās, sargā to no aukstuma, jo puansetijai – kā jau dienvidniecei – aukstums ļoti nepatīk. Tāpēc, ja negribi, lai nākamajā dienā augam nobirtu lapas, nesot mājās, to kārtīgi iepako – vispirms ietin papīrā un tad liec maisiņā. Arī aukstā mašīnā Ziemassvētku zvaigzni nevajadzētu atstāt uz ilgu laiku.

      ŅEM VĒRĀ! Aukstums puansetijai ir ne tikai mīnus 15, bet arī plus 5 grādi!
    4. Mājās atnestu puansetiju kādu laiku vēl paturi iepakojumā, jo puķei nepatīk krasas temperatūras svārstības.
    5. Puansetiju zariņi ir trausli, tāpēc tā jāizpako un jāpārvieto ļoti uzmanīgi.
    6. Viena no lielākajām kļūdām, kāpēc puansetija aiziet bojā, ir pārlaistīšana. Augsnes virskārtai podiņā jābūt mazliet mitrai, bet poda paliktnī nedrīkst krāties liekais ūdens. Liels mitrums īpaši kaitē maziem audziņiem, kādus pārdod nelielos plastmasas podiņos, lieliem augiem ar ļoti blīvi saaugušām saknēm tas nav tik bīstams.
    7. Ja telpā ir sauss gaiss, puansetijas lapas ik pa laikam var nedaudz apsmidzināt ar ūdeni. Svarīgi! Aprasināt drīkst tikai zaļās lapas, nevis sarkanās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē