• Zaru smalcinātājs. Vai tev to vajag?

    Māja un Dārzs
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    5. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: treehugger.com
    Pagalmā sakrājušies koku un krūmu zari – ko iesākt? Ne visur atļauts tos nokurināt, tāpēc ir vērts apdomāt alternatīvu – iegādāties smalcinātāju, kas zariem dāvās otro dzīvi.
    Nākamais: Pirkt vai nomāt?

    Konsultē Normunds Bēniņš, Makita tirdzniecības pārstāvis.

    Ja lielos īpašumos uz zaru kaudzi var pievērt acis, tad nelielās platībās un mazdārziņos tā kļūst par aktuālu problēmu, jo šādai nekārtībai gluži vienkārši nav vietas, turklāt kaudzēs var iemitināties grauzēji. Loģisks ir jautājums – varbūt laiks sagādāt zaru smalcinātāju? Tā noteikti ir apspriešanas vērta doma, ja īpašumā ir daudz koku un krūmu. Pēc tam, kad būsi pabeidzis zaru apgriešanu un ābeļdārza tīrīšanas darbus, zaru smalcinātājs palīdzēs uzturēt teritorijā kārtību. Turklāt ierīce ļaus būtiski ietaupīt laiku un atvieglos darbu, pārstrādājot ne vien zarus, bet arī dažādus organiskos atkritumus, jo smalcināt var arī lapas, saknes un nezāles.

    Ilgtspējas pieeja

    Ieguvums numur viens, izvēloties smalcināšanu ar iekārtu, – sakapātā masa būs krietni vien plašāk pielietojama nekā vienkārši sazāģēta zaru čupa. Tiesa, tiem, kam dārzā koku un zaru diametrs ir liels un to apjoms ievērojams, labāk izvēlēties šķeldotāju. Ņemot vērā nestabilo situāciju gāzes apkures jomā, daļa privātmāju īpašnieku pāriet uz šķeldas apkures katliem, un šāds palīgs dos iespēju kaut daļēji būt autonomiem.

    Pastāv uzskats, ka ar smalcinātāju zaru kaudzi var pārvērst mulčā, tomēr jārēķinās, ka sasmalcinātā masa var izrādīties pārāk rupja dobēm un ne vienmēr zari tiks sadalīti sīkos gabaliņos. Dažkārt pircēji vēršas ar sūdzībām pie pārdevēja, uzskatot, ka smalcinātājs ir brāķis, jo nav saražojis pietiekami sīku materiālu rožu dobei, tomēr jāatceras, ka primārais šīs iekārtas mērķis ir sasmalcināt un saspiest zarus tā, lai tie aizņemtu maz vietas un kompostā ātri sadalītos. Galu galā – elektriskajā versijā šī iekārta nerada CO2 izmešus un atbrīvošanās no zariem būs drošāka, nekā kurinot ugunskuru. To īpaši novērtēs tie, kam līdz šim gadījies vējainā laikā ar liesmu palīdzību mēģināt atbrīvoties no zaru čupas, nemitīgi to pieskatot…

    Raksta turpinājumā lasiet, kā izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko zaru smalcinātāju!

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē