• Virtuve zilās Provansas noskaņās

    Māja un Dārzs
    Anita Pīra
    4. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Šī virtuve, tāpat kā visa māja Tīnūžu pļavu un meža ielokā, uzbūvēta un iekārtota pašu saimnieku – dizaineru INESES ELIZABETES un INGUS BRIMERBERGU rokām. Viņi šeit visu paveikuši paši, tostarp izveidojuši arī virtuvi vieglās Provansas noskaņās.

    Lai gan saimnieki darba dēļ ilgu laiku dzīvoja Rīgā, abi nevarēja iztikt bez dabas klātbūtnes savā dzīvē, tāpēc pirms vairākiem gadiem nolēma pārcelties uz Rīgai netāliem laukiem. Viņiem paveicās, jo tika atrasts zemes gabals netālajos Tīnūžos, uz kura jau bija pamati un gatavs amerikāņu tipveida projekts, ko jaunie saimnieki pārveidoja pēc savām vajadzībām.

    Visi darbi pašu rokām. Māju uzbūvēja pamazām, gandrīz tikai divatā, jo vienīgie palīgi saimniekiem bija elektriķis un santehniķis, kas pieslēdza apkuri.

    Inese stāsta, ka abiem ar Ingu ir ideāls sadarbības tandēms – viņam darba dzīves laikā uzkrājusies pietiekami liela pieredze dažādu darbu veikšanā, savukārt viņa ir diplomēta tekstilmāksliniece un mākslas zinātniece, turklāt, darinot tekstilijas un veidojot interjerus klientiem, izveidojusi savu rokrakstu.

    Abiem pieder interjera dizaina uzņēmums Esetti Design, kurā tiek izgatavotas arī mēbeles, tāpēc izveidot savu virtuvi nebija nekādu problēmu. Tiesa gan, tā veidojās lēni, toties pamatīgi – kādu laiku te bijuši tikai skapīši un atvilktnes bez fasādēm, bet nu tapušas arī tās.

    Kurpnieki ar kurpēm. Inese stāsta, ka pašiem kā dizaineriem savai mājai interjeru radīt nav tik viegli, kā varētu šķist, tomēr savā ikdienas darbā abi pieraduši palīdzēt cilvēkiem ne tikai izvēlēties materiālus, bet arī ietaupīt, atrodot vispiemērotāko un katram maciņam atbilstošāko.

    Ieraugot kādu lietu, viņi vienmēr izdomā, kā to varētu pārveidot un uzlabot. Abi pārliecināti, ka dažreiz pat ļoti lētai lietai var pievienot vērtību, turklāt viņiem patīk no nekā izveidot kaut ko interesantu. Inese uzskata, ka priekšrocība, darot un būvējot pašu rokām, ir tā, ka par to ne tikai visu zina, bet katrā centimetrā ir ieguldīta mīlestība. Ja ir kļūdas, tās ir pašu kļūdas, un uz tām tad skatās nevis kā uz defektu, bet apaudzē ar stāstu.

    No mazākas – lielāku. Abi saimnieki ir lieli gatavotāji, tāpēc virtuves plānojumam un plašumam bija svarīga nozīme. Virtuve atrodas pašā mājas centrā, un tai atvēlēti 30 kvadrātmetri telpas, tajā ir vairākas zonas, ieskaitot plašu ēdamzonu ar lielu ēdamgaldu logu ieskautā erkerā, no kura ir arī izeja uz terasi, jo saimniekiem vasarā patīk ieturēt maltītes svaigā gaisā. Sākotnējā projektā gan virtuve bija paredzēta mazāka, taču saimnieki izvēlējās lielāku telpu, upurējot citas mazākas. Viņi smejas, ja paši nebūvētu, tā arī paliktu ar mazu virtuvi.

    Darba zona izkārtota gar vienu telpas malu un ir piecus metrus gara, te integrēts gan ledusskapis un cepeškrāsns, gan plīts un izlietne, lai viss būtu pa rokai. Savukārt telpas centrā novietots liels salas veida galds, kas kalpo gan kā gatavošanas papildvirsma, gan servējamais un bāra galds, jo vienā tā pusē novietoti augstie krēsli. Šī ir arī populāra ciemiņu uzturēšanās vieta viesību laikā.

    Izvēle ne vienmēr ir viegla. To, kā virtuve izskatīsies, saimnieki domājuši procesā. Abiem patīk franču mājokļi, tāpēc te izdevies viegls Provansas stils – to iemieso gan īpašais mēbeļu dizains, gan flīžu grīda un telpas apdare. Inese atceras, ka, lai gan paši zina visas iespējas, izdomāt piemērotāko apdari nebija viegli.

    Virtuves fasādes izgatavotas no MDF, kas ir ļoti piemērots materiāls dažādu veidu apstrādei.

    Skapīšu un atvilktņu durtiņas Inese pati krāsojusi vecinātā stilistikā, proti, padziļinātās vietas vispirms nokrāsotas melnā krāsā, un tad pāri laists gaiši zilais tonis, atstājot dažas vietas caurspīdīgas. Skapīšu durtiņas rotātas ar īpašiem dekoriem, kā arī piemeklēti stilistiski atbilstoši rokturi.

    Mēbelei augšā izveidots cokols no PVC materiāla, kas nokrāsots kopējā tonalitātē. Virtuves priekšauts veidots no flīzēm dēļu dizainā. Zem skapīšiem ir ar pulti regulējams LED apgaismojums, kas saimniekiem īpaši patīk, jo vakarā rada gaisīgu sajūtu. Iespējams, šāds apgaismojums taps arī apkārt salas galdam.

    Estētiskie pagaidu varianti. Saimnieki šajā mājā izdzīvojuši dažādas iekārtojuma stadijas, piemēram, krāsu toņus uz sienām, lai nebūtu neglīti, ātri nokrāso, bet pēc tam pārveido, kā vajag. Tā arī ir laba metode, lai pārbaudītu to, kas patīk un kas ne. Tāpat bijis arī ar virtuves mēbeli, kura kādu laiku tikusi lietota bez fasādēm, jo tās bija rūpīgi jāpārdomā. Turklāt, darot pakāpeniski, var labāk sadalīt finansiālo slogu.

    «Man virtuvē svarīgs plašums, dienasgaisma, liels ģimenes ēdamgalds un ērta darba vide,» uzskata Inese. «Un, tā kā tas viss mums harmoniski iekļāvās telpā un pārējo izplānojām paši, tad laikam varu teikt – esmu ieguvusi savu ideālo virtuvi, kurā viss ļoti apmierina un pagaidām neko nevēlos mainīt.»

    Idejas, ko nošpikot:

    • Saimnieki uzskata, ka ģimenes sajūtai nepieciešams kārtīgs pusdienu galds, tāpēc loga nišā novietots pamatīgs koka galds.
    • Abu aizraušanās ir gatavošana, un virtuves centrā novietots apjomīgs salas galds, kur var izvērsties, gatavojot ēdienu. Turklāt virtuves pusē tajā integrētas lielas atvilktnes, bet otrā pusē novietoti paaugstināti krēsli.
    • Saimniekiem patīk ar apgaismojumu radīt dažādu noskaņu telpā, tāpēc izmantoti vairāki apgaismojuma scenāriji, lai gaisma ir mainīga.
    • Mēbeles jāplāno saimniekotājiem piemērotā augstumā, piemēram, te tās veidotas paaugstinātas un ar platāku – 70 cm – darba virsmu, jo abiem saimniekiem piemērotāks ir 97 cm augstums nevis standarta 95 cm.
    • Atvilktnes jāveido dziļas un daudz – tas ir daudz ērtāks lietu novietošanas veids nekā skapīši. Lielās atvilktnēs ietilpst ne tikai trauki un katli, bet arī virtuves tehnika.
    • Cepeškrāsni vislabāk iebūvēt roku augstumā, lai nav jāpieliecas, darbojoties pie tās.

    Ko gribētu citādi?

    «Mani virtuvē apmierina pilnīgi viss, vienīgi vēlētos vēl izveidot zaļo (dzīvo) garšvielu audzēšanas plauktiņu,» stāsta Inese. «Lai arī ziemā ir savas zaļās garšvieliņas, jo tās ļoti patīk un daudz lietojam uzturā, bet – veikalā pirktie podiņi diemžēl ilgi nedzīvo…»

    Virtuve, tāpat kā māja kopumā, ir pilna dažādu mākslas darbu, ko darinājusi gan pati saimniece, gan viņas draugi mākslinieki.

    Pie logiem ir arī vairāku veidu aizkari – gan koka, gan divu veidu romiešu žalūzijas – pret sauli, aptumšošanai un noskaņai. Krēsli pie galda pārkrāsoti un pārvilkti ar piemērotu audumu, bet tiek domāts arī par dīvāniņu pie lielā galda. Loga sienas apdarinātas ar koka paneļiem.

    Arī nosūcējs, kas agrāk bija metālisks, tika pārkrāsots un apgreidots atbilstoši kopējai stilistikai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē