• VIDEO: Kas ir rožu jēlie dzinumi un kāpēc pirms ziemas tie jāizgriež? Paskaidro rožu kolekcionāre Romija Andersone

    Aktuāli
    Romija Andersone
    2. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Romija Andersone
    Kā atlapot un sagatavot rozes ziemai – iesaka Romija Andersone, kaislīga rožu kolekcionāre un Facebook grupas Tikai rozes izveidotāja.

    Savā rožu dārzā Liepājā 30.oktobrī es sāku atlapot rozes. Uzreiz gan vēlos piebilst, ka tā daru es, bet tas nenozīmē, ka visiem jāseko manam piemēram.

    Dažām rozēm īsinu garumus. Īsināt vajadzētu tās rozes, kuras vēlamies piesegt, ieziemot. Jāīsina arī bojātie dzinumi līdz veselajai vietai, jāizgriež vājie, slimie.

    Nogriežu arī garās pīckas jeb bazālos, jēlos, nenobriedušos dzinumus, jo, tos izgriežot, rozei būs vieglāk un drošāk pārziemot. Nogriežu arī jēlās galotnes. Izgriežu arī pumpurus, kuriem nav cerību tuvākajā laikā izplaukt.

    Jēlie dzinumi jāizgriež, citādi tiek apdraudēta rozes pārziemošana.

    Man bieži uzdod jautājumu – kas ir jēls dzinums, kā tos atšķirt? Tie ir jaunie, sulīgie, sarkanīgie, mīkstie, lokanie dzinumi, saukti arī par žirovikiem, kas jānogriež pilnībā visā garumā, jo līdz ziemai nepaspēs ne izaugt, ne nobriest.

    Savukārt vīteņrozēm pēc iespējas jācenšas saglabāt garumu. Parasti tās siltina, ieziemo zem pārseguma, tad var cerēt, ka jēlie dzinumi pārziemo, taču man tas nekad nav izdevies.

    Tajā pašā laikā manās dobēs vēl ir rozes, kas turpina ziedēt, taču tādu gan nav daudz. Un, ņemot vērā meteorologu solīto laika apstākļu pasliktināšanos, es nemēģinu vairs dārzā atstāt mazus pumpurus, jo negribu mocīt savas rozes, liekot tām novembrī izspiest vēl pa ziedam. Gribu, lai rozes taupa spēkus, atpūšas, uzņem enerģiju jaunam pavasarim.

    Jo rozei nav jāzied decembrī tikai tāpēc, ka es tā gribu un ka man ir vēlme ziemā palielīties ar rozes ziedu dārzā.

    Tik liela egoiste es neesmu. Taču es ne reizi vien esmu teikusi, ka katrs savā dārzā ir dievs un pavēlnieks, tāpēc katrs domā un rīkojas pēc saviem ieskatiem.

    Varbūt kādam noderēs manis uzfilmētie video. Pieļauju, ka ar rožu garumu apgriešanu un atlapošanu var nesteigties un nogaidīt tie, kam rožu nav daudz un kuri paspētu to izdarīt īsi pirms sala. Es daru to pakāpeniski, jo pāris dienās savu lielo rožu dārzu atlapot nevarētu.

     
     
     
     
     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē