• VIDEO: Kā apgriezt rozes pavasarī? Rāda rožu kolekcionāre Romija Andersone

    Dārzs
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    15. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Romija Andersone
    Rozes griež, kad zied forsītijas vai bērziem ir mazītiņas lapiņas kā peļu austiņas!

    Raksts no Māja un Dārzs arhīva

    Apgriezt rožu krūmus rožu kolekcionāre un Facebook grupas «Tikai rozes» izveidotāja Romija Andersone savā dārzā Durbē sāka 20.aprīlī.

    «Nekas netika segts un, neskatoties uz biezo sniega segu, visām rozēm nosaluši dzinumi, kas tagad būs jānogriež līdz zemei. Izdzīvojušas ir visas, tāpēc zemā apgriešana palīdzēs vecajiem krūmiem atjaunoties. Tā kā Liepājas pusē ir diezgan stiprs vējš, tad pieļauju, ka filmētajos video brīžiem būs sliktāka dzirdamība,» atklāj Romija Andersone un dalās ar trim noderīgiem video.

     
     
     

    Rundāles pils muzeja Parka nodaļas galvenā speciāliste, rožu dārzniece Dainuvīte Brūvere žurnālam «Ievas Dārzs» savulaik norādīja: "Kad iestājies pastāvīgs, noturīgi silts laiks, rozēm var apgriezt bojātos dzinumus. Sākumā nogriež visu, kas ir melns, bojāts, sapelējis. Pēc tam vajadzēs griezt vēlreiz, kad būs redzams, kas cietis vairāk, ko labāk nesaudzēt. Griež aptuveni centimetru zem pēdējā melnā plankuma, lai būtu droši, ka viss bojātais dzinums noņemts.

    Ja rudenī krūmi nav griezti un retināti, to dara pavasarī.

    Lai liels, vecs rožu krūms atjaunotos, augtu spēcīgs un skaists, katru gadu izgriež dažus (3–5) vecos dzinumus. Izgriešanai izvēlas vecākos, resnākos dzinumus, tādus, kas iepriekšējā gadā slimojuši vai aug pārāk tuvu viens otram, vai krustojas. Izgriežot vecos, slimos, mehāniski bojātos dzinumus, tiek veicināta krūma atjaunošanās, jo pie pamatnes rozei atrodas snaudošie pumpuri, kas sāk augt un veidot jaunus zarus.

    Ļoti svarīgi izgriezt vecākos zarus arī parka rozēm. Ilgāku laiku augot, to apakšējā daļa kļūst kaila un neglīta. Katru gadu izgriežot pa trim līdz pieciem zariem, no snaudošiem pumpuriem izaug jauni zari, kas atkal skaisti lapos. Nevajag ļaut parka rozēm augt augstu. Labāk zarus saīsināt un krūmus atsēdināt, tad veidojas kompakti, zemāki, skaisti rožu krūmi ar lapām līdz pat zemei.

    Savukārt vīteņrozēm jācenšas saglabāt katru dzinumu, jo mūsdienu vīteņrozēm zaru parasti nav daudz un katrs bagātīgi zied. Izgriež tikai slimos un mehāniski bojātos dzinumus. Turpretī senajām vīteņrozēm, kādas audzē Rundālē, zarojums ir ļoti biezs, un vecākie dzinumi jāizgriež.

    Par tējhibrīdrozēm un floribundrozēm gan nav ko raizēties. Ja dzinumi apsaluši vai bojāti, tās var droši griezt kaut līdz zemei. Tās vienalga ziedēs bagātīgi."

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē