• Vēsturnieks Gatis Krūmiņš: Latviešiem reizēm ir izkropļota izpratne par to, kas ir etnogrāfisks un vēsturisks

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    25. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Jo tuvāk galamērķim, jo lielākas šaubas par navigācijas norādēm – te nevar būt māja! Krietnu brīdi gāzelēdamies pa mitro zemes ceļu, žurnāla "Lauku Māja" busiņš iebrauc taisni Jaunurču sētā, kurā dzīvo Gatis Krūmiņš.

    Mājas dosjē

    • Jaunurči Lēdurgas pagastā.
    • Saimnieks – Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš. Viens no dalībniekiem televīzijas dokumentālajā raidījumā Tas notika šeit, kur trīs vēsturnieki devās ekspedīcijā uz Latvijā mazāk zināmām vietām, lai pārbaudītu vēstures noslēpumus.
    • Māja celta 1928. gadā, Gatis tajā saimniekot sācis pirms 25 gadiem.
    • Iedzīvotāju skaits mājā ir mainīgs. Kovida laikā tajā dzīvoja arī Gata meita Flēra, bet abi dēli Jaunurčos ciemojas pa brīvdienām. 

    «Šīs ir manas dzimtas mājas. Tās atņēma komunisti, saimniekus – mana vecātēva māsas ģimeni – tepat mežā 1949. gadā nošāva, un manai dzimtai ar šo pusi saikne izzuda,» Gatis atklāj mājas skaudro vēsturi. 

    Māja bijusi ļoti sliktā stāvoklī – Gatis atminas, ka caur jumtu varējis zvaigznes redzēt. «Par vecajām ēkām un mājas atjaunošanu man nebija pilnīgi nekādu zināšanu. Gāju uz Brīvdabas muzeju lūkot senlatviešu mājas. Protams, pieļāvu visādas kļūdas. Piemēram, pirti, kas ir pati pirmā manis celtā guļbūve, tagad visiem rādu – kā nevajag darīt.» Vaicāts, kur, jaunietis būdams, tolaik radis līdzekļus, Gatis saka, ka liels atspaids bijis tas, ka materiālu varējis ņemt no sava meža. Taču naudu pelnījis, spēlējot kā ielu muzikants Vācijā un Norvēģijā.

    Ēkai oriģināli bijis klasisks divslīpju jumts. Gatim šķitis, ka dzīvojamā telpa ir jāpaplašina, un, papētot dažādas pirms simt gadiem tapušu jaunsaimniecību fotogrāfijas, pēc to standarta uz katru mājas pusi izveidotas divas izbūves. Tas ļāvis bēniņu zonu pārveidot par ietilpīgu otro stāvu – te atrodas saimnieka guļamistaba, istaba dēliem, plaša vannasistaba un mansards ar mājas biroja stūrīti.

    «Tā kā esmu uzaudzis mazā dzīvoklītī, plašums man ir ļoti būtisks. Esmu izgāzis vairākas starpsienas, tā iegūstot lielākas telpas, un mājā ieviesis dažādas modernas padarīšanas. Manuprāt, mums, latviešiem, reizēm ir izkropļota izpratne par to, kas ir etnogrāfisks un vēsturisks, – visu mēģinām nofiksēt un iekonservēt. Man patīk franču attieksme – viņi nebaidās vecās lietas pielāgot jaunajai dzīvei. Es šeit dzīvoju šodien, tāpēc nebaidos mainīt vidi par labu ērtībām.»

    Visu stāstu par mājas atjaunošanu un darbu laikā gūtajām atziņām lasiet zemāk!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē