• Vēl vari paspēt iesēt redīsus, spinātus un dillītes!

    Zaļumi
    Mārīte Gailīte
    9. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Un septembrī gardu muti atkal varēsi ēst jauno zaļumu salātiņus! Kādas šķirnes izvēlēties – iesaka MĀRĪTE GAILĪTE, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Dilles

    Svarīgākais – izvēlēties gadalaikam piemērotas šķirnes, lai tās neietu ziedos. Visas diļļu šķirnes ir garās dienas augi, tāpēc ap Jāņiem sāk ziedēt. Ziedēšanai nav sakara ar temperatūru, bet tieši ar dienas garumu (kad tas sarūk zem 12 stundām, dilles nezied nemaz). Visgarākā diena ir ap Jāņiem, bet jau ap 10. jūliju tā kļūst īsāka un augusta beigās tuvojas 14 stundām. Tieši šādos apstākļos dilles aug kuplas un ilgi nezied.

    Jautājums, ko tieši audzētājs vēlas iegūt no dillēm – smalkas lapas salātiem vai ziedkopas dārzeņu konservēšanai? Ja vēlamies ziedkopas, jālūko pēc agrīnām šķirnēm. Ja vajadzīgi zaļumi, meklējam vēlīnās, vislabāk, tā sauktās krūma dilles. Lielākā problēma diļļu audzēšanai vasaras otrajā pusē un rudenī ir neīstā miltrasa, kuras dēļ lapas strauji bojājas, līdz kļūst melnas, nederīgas patēriņam. Viss, ko var darīt, – laikus novākt ražu, jo fungicīdu lietošana lapu dārzeņiem nav iespējama.

    Redīsi un spināti

    Redīsiem un spinātiem ir šķirnes, kas pacieš garo gaismas dienu, un tādas, kuras garās dienas apstākļos zied. Sējai augustā un pat septembrī vēl nebūs par vēlu – ir piemērotas tās pašas šķirnes, kuras der sējai agri pavasarī. Ņemot vērā, ka vasaras beigās karstuma dēļ augus vairāk apdraud slimības, jāmeklē šķirnes ar labāku slimību izturību. Gan spinātiem, gan redīsiem ir svarīgi, lai šķirne būtu izturīga pret neīsto miltrasu. Spinātiem to izraisa sēne Peronospora effusa, savukārt redīsiem – Peronospora parasitica. Abu infekciju dēļ uz lapām veidojas dzelteni plankumi, tās izskatās, it kā būtu applaucētas ar karstu ūdeni. Redīsiem tas vēl nebūtu tik traki, jo ēdāmā daļa ir sakne (tiesa, slimības dēļ raža ir zemāka, bet kaut kas izaug), taču šādas spinātu lapas apetīti neraisa.

    Tātad jāmeklē izturīgas šķirnes, kādas biežāk tiek piedāvātas komerciāliem audzētājiem samērā lielos sēklu iepakojumos. Amatieru sīkpakās parasti ir tādas šķirnes, kuru sēklu audzēšana ir lētāka. Turklāt piedāvājums vasaras vidū ir ievērojami zemāks nekā agri pavasarī, tieši tāpēc sēklu iegāde jāplāno un jāveic laikus.

    Audzējot spinātus un redīsus vasaras otrajā pusē, jāatceras, ka šiem augiem nepieciešams daudz mitruma. Tieši mitruma trūkuma dēļ spināti mēdz izziedēt tūlīt pēc sadīgšanas neatkarīgi no dienas garuma. Savukārt redīsiem vasarā lielus postījumus nodara kāpostu mušas (Delia radici) kāpuri. Vienīgā iespējamā cīņa ar tiem ir pietiekama laistīšana, jo nupat izšķīlušies kāpuri nosmok gaisa trūkuma dēļ, pirms nonāk līdz redīsa saknei.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē