• Sīpolpuķu podi pavasarim jeb modīgā dārza «lazanja»

    Sīpolpuķes
    Līga Beināre
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Rudenī ir īstais laiks veidot sīpolpuķu kompozīcijas podos, lai jau agri pavasarī baudītu krāšņu ziedēšanu uz balkona, terases vai citur dārzā.
    Nākamais: Stādīšana soli pa solim

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Ieva Use-Cimmermane, ainavu un dārzu veidotāja.

    Kad stādīt?

    Var teikt, ka sīpolpuķes gandrīz nav iespējams iestādīt par vēlu. To dara, sākot no septembra līdz pat novembra beigām – atkarībā no laikapstākļiem –, raugoties, lai zeme vēl nav pilnībā sasalusi. Sīpoliņiem sals netraucē, tas briešanas procesā ir vajadzīgs un pat vēlams, tāpēc nozīme ir vien tam, lai lāpstu iespējams iedurt zemē un rokas nestingst no aukstuma.

    Kas vajadzīgs?

    • Dārza augsne (var izmantot arī saimniecības un būvniecības preču veikalos pieejamos tās maisījumus, bet ne kūdru), arī keramzīta olīši vai grants apakšējam drenāžas slānim.
    • Sīpolpuķu grozi (ideāli, ja tie sagādāti jau vasarā, jo rudenī piedāvājums ir krietni trūcīgāks). Tie atrodami saimniecības un dārza preču veikalos. Jāraugās, lai grozam ir siets ne tikai sānos, bet arī apakšā, jo tad sīpoliņiem būs, kur augt un briest un lieki nekrāsies mitrums. Var izmantot arī grozus, kas paredzēti ūdens augiem, tomēr tiem caurumiņi ir mazāki un ir risks, ka liekais ūdens netiks laukā, bet sīpolu saknītēm būs mazāk vietas spraukties cauri.
    • Puķu sīpoli. Podiem vislabāk derēs krokusi, muskares, scillas, narcises, tulpes, hiacintes. Būtu labi, ka sīpoliņi jau būtu sagādāti iepriekš, jo tagad, karstākajā stādīšanas laikā, izvēle un piedāvājums, visticamāk, nebūs visai plašs.

    Raksta turpinājumā lasi, kā pareizi stādīt un kas būs jāizdara pavasarī!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē