• ​​​​​​​Vecai rozei jaunas mājas!

    Roze
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    21. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Reizēm to tik tiešām nākas pārstādīt. Pieredzē dalās ANIJA PELŪDE, IEVAS Veselības galvenā redaktore, kuras gādībā aug vairāk nekā 47 rozes.

    Dzīvi nevar saplānot līdz milimetram. Tāpat arī rozes atrašanās vieta dārzā kādreiz, izrādās, ir neīstā. Par maz saules, citi augi aizēno, augumi vai krāsas nesader… Galu galā dārzs un izpratne par to, idejas mainās, taču veco rozi gan gribas paturēt. Protams, godīgi sakot, reizēm šķiet, ka vieglāk būtu nopirkt jaunu pirmā gada stādu par pieciem eiro un nemocīties ar pārstādīšanu, tomēr vecajai rozei līdzi nāk pievienotā vērtība – atmiņas un sentiments.

    Arī konkrētās šķirnes reizēm vairs nav pārdošanā. Un tad nekas cits neatliek, kā atkal ņemt rokās lāpstu.

     Esmu pārstādījusi vismaz desmit rožu. Un visas, izņemot vienu, ir ieaugušās. To nelaimīgo rozi es pārstādīju agri pavasarī, domādama, ka – jo agrāk, jo labāk, kamēr vēl nav pamodusies, attapusies! Un tā bija kļūda, ko vairs neatkārtoju. Optimālais rožu pārstādīšanas laiks ir septembris, arī oktobra sākums, kad vairs nav tik karsts, biežāk līst un vēl ir gana silts, lai roze pagūtu līdz salam ieaugties. Saknes darbojas, kamēr vien augsnes temperatūra nav noslīdējusi zem plus 5 grādiem.

    Kā to darīt?

    1. Vispirms šim pasākumam izvēlies apmākušos dienu. Iepriekšējā dienā rozi apgriez. Maza auguma tējhibrīdrozes, floribundrozes, miniatūrrozes, kuras zied uz esošā gada jaunajiem dzinumiem, apgriez 10–15 cm augstumā, bet augstajām krūmu rozēm, parka rozēm, angļu rozēm, stīgotājrozēm jāatstāj puse no auguma vai vismaz 30–50 cm gari dzinumi, jo tās nākamgad daudz krāšņāk ziedēs, ja būs palicis kaut kas no vecajiem dzinumiem.
    2. Aproc apkārt rožu krūmam tranšeju – jāatrod lielā sakne. Tā var būt ļoti dziļa. Vienmēr, izrokot rozi, mulsina tas, ka tai nav sīko saknīšu, ar kurām normāli augam vajadzētu uzņemt barības vielas. Nesatraucies – tādu vienkārši nav!
    3. Atgriez vai nocērt garo sakni. Ja ir maza auguma roze, pietiks, ja tās atstāsi 20 cm garas. Ja liela auguma – tad vajag 50 cm garas saknes. Ar to rozei pietiks, lai ieaugtos. Ja roze dzinusi sakņu atvases – mežeņus –, tad tagad ir izdevība tos nogriez kopā ar mazu saknes daļu.
    4. Uzreiz rozi pārcel uz sagatavoto jauno vietu, iestādi. Augsni pie rozes piemin ar kāju.
    5. Aplaisti un ap rozi apspraud lapotus zarus, lai pirmās dienas noēno.
    6. Pārstādīt var piecus, desmit un pat vairāk gadus vecus rožu krūmus. Man tā vienu pat izdevies izglābt no drošas nāves. Ieraudzīju to, ieaugušu zālēs pie nodegušas mājas, un pārnesu uz savu dārzu. Roze par to ir pateicīga un zied burvīgi. Kas par šķirni, protams, nezinu.

    Kā sagatavot stādāmbedri?

    • Izroc to 80–100 cm dziļu.
    • Apakšā 10–20 cm biezumā ieber drenāžas kārtu (akmentiņus, keramzītu, sadrupinātus ķieģeļus) un vēl kādu pusspaini vai spaini satrūdējušu kūtsmēslu.
    • Viduskārtā 50–60 cm ber auglīgu augsni (sajauc visu kopā – velēnu zemi, kompostu, dārza augsni, kūdru).
    • Virsējā kārtā, kur potes vieta, citi iesaka bērt neauglīgo zemi, kas izrakta no bedres apakšas. Es tā nekad nedaru, pieberu visu ar auglīgo augsni.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē