• Vasaras izskaņā pabaro augus un kokus ar kāliju!

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    20. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rudenī augus un kokus mēslo ar mērķi panākt, lai tajā esošās barības vielas apturētu auga veģetatīvo augšanu un sagatavotu to ziemai. Kā vislabāko mēslojumu Jāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne iesaka kāliju.

    Kālija mēslojums ir īpaši būtisks, ja bijusi bagātīga raža, ja koks vai krūms strauji audzis, ir krietni pieaugumi vai arī ja augi ir novājināti, slimojuši, cietuši no kaitēkļiem. Novārdzināts augs nav gatavs ziemai, toties kālijs to spēcina, palīdz nobriest, koksnēties zariem.

    Kālija mēslojumi ir dažādi

    Pamatā ir trīs veidi

    1. Kālija hlorīds. Vairāk kālija, turklāt satur arī hloru. Augiem hlors lielos daudzumos nav vajadzīgs – tā pārbagātība izraisa toksikozi, kas izpaužas kā lapu apdegumi, audu atmiršana, jo hlors piedalās vairākos bioķīmiskos procesos, kas ietekmē augu fotosintēzi un ūdens apgādi. Taču, lietojot šo mēslojumu rudenī, hlors no augsnes ātri izskalojas. Tāpēc tas tagad noder kāpostu, ogulāju, augļu koku, skujeņu, dekoratīvo krūmu mēslošanai.
    2. Kālija sulfāts. Mazāks kālija saturs. Vairāk piemērots augiem, kam ir maza sakņu sistēma, piemēram, sīpolpuķēm. Reizēm kālija sulfātu izmanto, lai augiem nobriedinātu jaunos dzinumus, ja vasarā tie pārāk strauji auguši. Kālija sulfāts der arī augiem, kas nepanes hloru, un tāda ir lielākā daļa dārzeņu, puķu un augļu koku. Tiesa, kālija sulfāts ir krietni dārgāks par kālija hlorīdu.
    3. Kālija magnēzijs. Satur vēl mazāk kālija, toties ir arī magnijs. Īpaši ieteicams vieglās augsnēs, kur parasti trūkst šā elementa. Ja skujkoku gali dzeltē, tas nozīmē, ka nepieciešams magnijs vai kālija magnēzijs – tie nodrošinās ziemošanu.

    Labs kālija un arī mikroelementu avots ir lapu koku pelni.

    Der arī kompleksais

    Speciālajos kompleksajos rudens mēslojumos kālijs, fosfors un citas barības vielas ir attiecīgi sabalansētas lietošanai tieši vasaras beigās un rudenī. Tie piemēroti gan ziemcietēm, gan zālienam, gan kokiem un krūmiem. Lielākiem ziemciešu ceriem vēlams apkārt apkaisīt aptuveni sauju rudens mēslojuma, ar šo daudzumu pietiks 3–4 mazākiem augiem. Zālienu barot (briedināt) vēlams līdz septembra vidum.

    Universālāks ir tāds kompleksais mēslojums, kas satur vairāk ķīmisko elementu un ir granulēts, jo lēnāk šķīst. Tomēr rēķinies, ka kompleksais mēslojums ir dārgāks un bieži vien ar to tiek iedotas arī liekas, pat nevajadzīgas vielas. Piemēram, rudenī vairs nav nepieciešams tik daudz fosfora, jo tas veicina ziedēšanu.

    4 likumi

    1. Mēslot drīkst tikai labi iesakņojušos augus.
    2. Ja dārzā ir smaga, mālaina augsne, mēslot drīkst vēl septembra beigās un pat oktobra sākumā, taču smilšainās augsnēs, kurās kālijs tik labi neiesaistās, ar rudens mēslošanu neaizraujies – pēdējais laiks tai varētu būt augusts un septembra pats, pats sākums.
    3. Kālija mēslojums labāk iedarbosies, ja mēslosi mitrā laikā, pēc lietus vai laistīšanas un kamēr gaisa temperatūra ir virs 10 grādiem.
    4. Nepārspīlē! Skaties uz iepakojuma norādītās devas!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē