• Vai var pārstādīt par 2022. gada augu kronēto saulpureni?

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    15. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lasītāja Sarmīte Krūmiņa raksta: “Izlasīju žurnālā “Mans Dārzs”, ka Latvijas Botāniķu biedrība meklē saulpureņu atrašanās vietas Latvijā. Zinu, ka Ventspils novada Užavas pagastā šo skaisto savvaļas puķu ir diezgan daudz, bet zemnieku saimniecības īpašnieks pagājušajā gadā izzāģēja visus krūmus un šogad gatavojas šo zemes gabalu uzart. Varbūt var saulpurenes laikus izrakt un pārnest citā vietā, lai tās saglabātu?”

    Atbild Botāniķu biedrības valdes locekle Maija Medne.

    Par 2022. gada augu kronētā Eiropas saulpurene Latvijā nav aizsargājama suga. Nav noteikts, ka tās nedrīkst izrakt un pārvietot. Taču, tā kā šī suga sastopama nevienmērīgi, pētīsim vai tā uzskatāma par apdraudētu.

    Jā, lai glābtu saulpurenes no zemes uzaršanas, tās var pārstādīt, mēģinot nodrošināt līdzīgus augšanas apstākļus kā vietā, kur tās aug dabiski. Saulpurenei patīk mitra vai mēreni mitra, saulaina vai daļēji saulaina vieta. Visticamāk, saulpurene neaugs ļoti atšķirīgā augsnē, sausā un smilšainā vietā.

    Saulpurenes vēlams pārstādīt agri pavasarī ar iespējami lielāku sakņu kamolu un dabiskās augsnes kārtu. Man pašai ir izdevies saulpureni pārstādīt puķu dobē, kur apstākļi būtiski neatšķiras no netālās pļavas. Ja zemes gabals, kur augs saulpurenes, tiks uzarts, mēģināt vajag jebkurā gadījumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē