• Vai tu jau paveici visus februāra dārzkopja darbus?

    Aktuāli
    Māris Narvils
    25. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Veicamos darbus iesaka Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    Februāris ir beidzamais ziemas mēnesis, kad vēl bija sagaidāms nopietns sals un sniegs. Taču aiz logiem turpinās dārzkopības sezona. Mēneša beigās atkarībā no temperatūras var ķerties pie ziemas (apsildāmās) siltumnīcas apsaimniekošanas.

    Joprojām aktuāla ir aprīkojuma un darbarīku revīzija, nelieli remonti. Ir labs brīdis pārskatīt interneta veikalu piedāvājumu, lai, iespējams, par izdevīgākām cenām papildinātu darbarīku arsenālu. Tie, kas tiešām ir labi, nebūs lēti.

    Labāk izvēlēties specifiskus modeļus, jo universālie nekad nav tik ērti lietošanā un ir mazāk funkcionāli. Tāpat iesaku darbarīkus ar maināmiem kātiem, jo sevišķi, ja tiem var variēt garumu. Darbarīku asināšanu labāk uzticēt profesionāļiem.

    Iegādātos substrātus, kurus paredzēts izmantot pirmos, jau trīs dienas pirms lietošanas ienes vēsās telpās, lai atkūst. Pārāk liela – vairāk nekā 10 grādu – temperatūras starpība arī nav vēlama. Substrātu maisus var atvērt vēdināšanai, lai sajaucas ar apkārtējo gaisu. Bet vēl labāk, ja kādā lielākā plastmasa traukā (es izmantoju 90 l celtniecības vannu) substrātu pārjauc.

    Ik pēc desmit dienām turpini likt konteineros sīpolus. Ja vēlies, lai sīpolloki būtu vienlaikus novācami, nogriez sīpoliem kakliņus.

    Ik pa desmit dienām izsēj sēklas mikrozaļumiem. Noteikti pamaini sortimentu! Ir novērots, ka saulespuķēm, no kurām sanāk lieliskas pirmās lapiņas, sējai var izmantot pat izlobītās sēkliņas – dīgst. Visiem krustziežu un kāpostu dzimtas dārzeņiem lapiņām būs pikantāka garša, pateicoties savienojumiem, kas satur sēru.

    Domājot par konteineriem, es rosinātu vismaz vēl vienu reizi izmantot to, kas pie mums jau nonācis! Var, protams, visu pasūtīt un izmantot speciālos kasešu konteinerus ar noteiktu ligzdu skaitu, taču šim mērķim vienlīdz piemēroti ir dažādie plastmasas trauki, kuros tiek tirgoti piena produkti, jogurti, pusfabrikāti.

    Galvenais – jāparūpējas par drenāžas iespējām. Caurumiņus var viegli izveidot ar sakarsētu adatu. Seklākos pusfabrikātu traukus vēlams likt apakšā.

    Tikpat veiksmīgi var izmantot olu traukus – 6, 10, 12, 30 olām. Tie derēs gan dažādu dārzeņu steidzināšanai, gan sējai.

    Apkurināmā siltumnīcā mēneša beigās izsēj dēstiem tādas kultūras kā puravus, sakņu, kātu un lapu selerijas, baklažānus, paprikas, tomātus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē