• Vai skurstenis pirms apkures sezonas iztīrīts?

    Māja un Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto: Shutterstock.com
    6 jautājumi un atbildes par dūmvadu tīrīšanu.

    1. Kāpēc jātīra dūmvads?

    – Ja dūmvads netiek laikus iztīrīts, ilgstoši atrodoties augstas temperatūras iedarbībā, var notikt sodrēju jeb kvēpu pašaizdegšanās, un tas ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc bēniņos un jumtos izceļas ugunsgrēki. 

    2. Cik bieži tas jātīra?

    – Ķieģeļu dūmvadus pārbauda un tīra vismaz reizi gadā, bet ķieģeļu dūmvadus ar oderējumu un metāla dūmvadus vismaz reizi divos gados, savukārt ventilācijas kanālus – vismaz reizi trijos gados. Katram privātmājas saimniekam vajadzētu būt īpašam dokumentam – Apkures un ventilācijas ierīču tīrīšanas reģistrācijas žurnālam.

    Tajā tiek atzīmēts, kad dūmenis ir tīrīts, un noteikts nākamais dūmvada tīrīšanas laiks. Ja mājās šāda žurnāla nav, visticamāk, dūmvads vispār nav tīrīts vai arī tas darīts bez garantijas un kvalitātes. Ugunsdrošības noteikumos sacīts, ka dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehnisko stāvokli reizi trijos gados pārbauda sertificēts skursteņslaucītājs un par to sastāda aktu. 

    Vēl noteikumi paredz, ka apkures iekārtas un ierīces jāpārbauda divas reizes gadā, ja eksplua­tācijas noteikumos nav noteikts citādi, un, ja nepieciešams, jāattīra no sodrējiem.

    Sodrēji no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem noteikti jāiztīra pirms apkures sezonas sākuma. Noteikumos paredzēta arī atsevišķa kārtība, kā tīrāmi tādi dūmvadi, kam pievienotas gāzes iekārtas, un gāzes iekārtu uzstā­dīšanas telpu ventilācijas kanāli.

    3. Vai savai privātmājai dūmvadu var iztīrīt saimnieks pats?

    – Ugunsdrošības noteikumos teikts, ka dūmvadus un ventilācijas kanālus tīra atbilstoši apmācīts skursteņ­slaucītājs, taču, protams, ir saimnieki, kas savos privātīpašumos dūmeņus tīra paši. Tātad paši arī uzņemas atbildību. Vai dūmenis tiek iztīrīts kvalitatīvi – kas to lai zina. Nereti atnāk skursteņslauķis un secina: saimnieks ir tikai domājis, ka tīra, patiesībā dūmenis nav tīrīts gadiem, un labi, ka vēl nav notikusi ugunsnelaime.

    4. Kā izvēlēties skursteņslauķi?

    – Galvenais – izmantot tikai profesionāļu pakalpojumus un neuzticēt sava īpašuma ugunsdrošību kaktu meistariem, kas mēdz klīst gar privātmājām un piedāvāt savus pakalpojumus, iemetot pastkastītēs vizītkartes vai izvietojot sludinājumus. Izvēloties dūmvadu tīrītāju, vispirms ieteicams noskaidrot, vai šim cilvēkam ir skursteņslauķa sertifikāts.

    5. Vai sertifikātu var iegūt, pabeidzot kādu speciālu skursteņslauķu skolu?

    – Tādu skolu Latvijā nav. Tam, kurš vēlas kļūt par skursteņslauķi, jāpiesakās pie kāda skursteņslauķa amata meistara praksē. Trīs gadus kopīgi strādājot, amatieris var nokārtot skursteņslauķa zeļļa eksāmenu. Zellis drīkst sniegt savus pakalpojumus, bet nav tiesīgs apmācīt citus topošos skursteņslauķus vai dibināt uzņēmumu šajā nozarē. Par skursteņslauķa amata meistaru iespējams kļūt vien tad, kad zeļļa praksē pagājuši astoņi gadi.

    6. Kā atrast labu skursteņslauķi?

    – Visu skursteņslauķu meistaru un zeļļu saraksts atrodams Latvijas skursteņslaucītāju amata brālības mājaslapā skurstenslaukiem.lv. Pašlaik tur atrodama informācija par 31 skursteņslauķa amata meistaru un 34 zeļļiem. Pie katra skursteņslauķa vārda atrodamas arī ziņas, kurā novadā vai pilsētā viņš strādā, kā arī informācija, kā viņu sastapt.

    Zini!

    Visātrāk dūmenis aizsērē, ja kurināšanai izmanto mitru vai pat slapju malku. Tā tvaiko, uz dūmeņa sienām veidojas kondensāts, un tajā saķeras sodrēji.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē