• Vai sēt kūdras tabletēs? Atbild agronome Jūlija Vilcāne

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    12. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai ir vērts sēkliņas sēt kūdras tabletēs? Kādi ir to plusi un mīnusi? Atbild Jūlija Vilcāne, Agrimatico Latvia agronome, Facebook bloga Dārzniece autore.

    Sapresētas neitralizētas kūdras tabletes nav nekāds jaunums, taču pēdējā laikā tās kļuvušas aizvien populārākas. Tiek piedāvāts arī gatavs komplekts, kurā ietilpst paliktnis, kūdras tabletes un caurspīdīgs vāciņš.

    Kūdras tablešu lielākā priekšrocība ir tā, ka, iesējot tajās sēkliņas, tad, kad augi ir paaugušies un jāpārstāda lielākā podiņā, pārstādīšanas procesā netiek traumēta sakņu sistēma.

    Īpaši svarīgi tas ir gurķiem, kabačiem, ķirbjiem un to radiniekiem, kas mēdz jutīgi reaģēt uz sakņu traucēšanu.

    Taču kūdras tabletēm ir arī trūkums! Pirmkārt, tabletes ar sēkliņām vairāk jāpieskata, jo tās izžūst ātrāk nekā kūdras substrāts, ja apakšā trauciņā vai paliktnītī ik pa laikam netiek ieliets ūdens. Ja kūdras tabletes izžūst, augi uz to diezgan ātri reaģē, un reanimēt tos kūdras tabletē ir grūtāk nekā kastītē vai podiņā, kur lielāka platība.

    Otrkārt, augšanas sākumā augiem nevajag daudz barības vielu, taču tad, kad tos nepieciešams pabarot, vieglāk to būs izdarīt, ja dēsti augs kastītē. To gan nevar uzskatīt par lielu trūkumu, jo augi kūdras tabletē līdz pārstādīšanai podiņā nepavada ilgu laiku.

    Kūdras tabletēs mēdz sēt arī lobēlijas, alises, petūnijas, pelargonijas un citas puķes, kuras diezgan ilgi dīgst. Tām ir ļoti sīkas sēkliņas un arī sīki pirmie dīgstiņi, tāpēc šīs puķes parasti sēj pa čupiņām vai arī vienā sējamajā granulā iepakotas vairākas sēklas… Dīgstiņus netraumējot vieglāk izcelt no kūdras tabletes nevis no kastītes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē