• Vai rudenī var stādīt un apgriezt hortenzijas?

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kad ir īstais brīdis griezt hortenzijas – rudenī vai pavasarī? Vai šobrīd hortenzijas var pārstādīt? Mulčēt vai nemulčēt? Hortenziju dārzā jautājumu netrūkst, tāpēc piedāvājam īsu instrukciju, kā rudenī aprūpēt hortenzijas un kuras šķirnes īpaši sargāt no sala.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Ilmārs Zirnis, dārznieks savā skaistajā hortenziju dārzā.

    Ja hortenzija jau iestādīta, sausā rudenī jāturpina to laistīt līdz pat salam. Augsnei jābūt mitrai sakņu dziļumā, kas hortenzijām ir vismaz ap 50 centimetriem.

    Ja radusies vēlme hortenziju ar lielu sakņu kamolu pārcelt citā vietā, vari to pārstādīt arī tagad. Galvenais, lai augs līdz salam paspēj iesakņoties, taču viss atkarīgs no laika apstākļiem. Esmu hortenzijas stādījis arī decembrī, jo ātrāk nesanāca.

    Tomēr vislabāk hortenzijas stādīt septembrī vai aprīļa sākumā!

    Kuras šķirnes sargāt no sala?

    • Skarainās (Hydrangea paniculata) un kokveida (H. arborescens) hortenzijas ir labas ziemotājas, taču aslapu (H. aspera), robainās (H. quercifolia) un liellapu (H. macrophylla) hortenzijas jāsargā no sala, it īpaši no pavasara salnām.
    • Ikvienai hortenzijai, arī skarainajai un kokveida, patiks priežu mizu mulčas sedziņa, kas sildīs un nodrošinās labāku mitruma režīmu. Es izmantoju rupjas frakcijas mulču, kas lēnāk sadalās, taču var bērt arī smalko, kas ir lētāka. Var uzbērt kūdru. Mēs izmantojam Kaigu purva kūdru, kurā iemaisām ozola lapas. Var izmantot arī kompostu. Jāņem vērā, ka katrā dārzā ir nedaudz atšķirīgs klimats, un tajā var būt arī siltākas un vēsākas vietas. Piemēram, manā dārzā robainās hortenzijas ziemo bez segšanas, taču citviet tās vajadzētu ieziemot.  
    • Kad liellapu hortenzijām nobirušas lapas un gaisa temperatūra noslīdējusi līdz 0 grādu atzīmei, tās ar podu nesu uz pagrabu ziemot. Augs nav jāapgriež, jo liellapu hortenzijas dzinumu galos ir ziedpumpuri. Trīsgadīgu stādu vēl var aiznest uz pagrabu, bet desmitgadīgu? Būs grūti pārvietot. Tāpēc šīs grupas hortenzijas tikpat kā neaudzēju. Ziemošanas vietā nepieciešama pastāvīga temperatūra, ne vairāk par plus 5 grādiem, lai liellapu hortenzija nesāktu mosties. Augu var novietot arī vēsā verandā, taču – ja tā atrodas dienvidu pusē un pa dienu uzsilst, liellapu hortenzija ziemā sākt plaukt, kas nav labi. Cits variants – liellapu hortenziju atstāt augam ārā, bet tad jāsasedz un jāuzmanās, lai pavasara salnas nenokož pumpurus. Viena liellapu hortenzija man ziemo ārā pat bez piesegšanas – augs lieliski aklimatizējies. Protams, ne katrai šķirnei ir tik labas adaptēšanās spējas. Tāpēc, lai nebūtu lieku kreņķu un rūpju, audzēju tikai jaunās paaudzes liellapu hortenzijas, kuras ziemo ārā, apbērtas ar kūdru.
    • Hortenziju piesegšanai mēdz izmantot agrotīklu. Taču es to neuzskatu par labu risinājumu, jo agrotīkls nenodrošina vienmērīgu temperatūru. Turklāt ilgstošos plus grādos agrotīkls var veicināt auga mošanos pirms laika.

    Ja nosalst, tad apgriežu, un augs atkal dzen jaunus dzinumus un zied uz tiem.

    Vai apgriezt?

    Vienotas teorijas nav. Es rudenī apgriežu kokveida hortenzijas, dažkārt arī tad, kad jau ir sals, bet citreiz to daru tikai pavasarī, un tās zied tikpat skaisti. Griežu diezgan zemu, atstāju tikai kādus 15–20 cm.

    Noteikti ziedkopas jānogriež jauniem divgadīgiem, trīsgadīgiem stādiem, jo sniegs var salauzt krūmu un, kamēr tas ataugs, kādu laiku nebūs glīts. Vienīgi nevajag steigties un to darīt pirms lapu nobiršanas – lai nestimulētu sānu dzinumu veidošanos. Ja tie nosals, nākamajā gadā hortenzijai būs traucēta veģetācija un arī ziedēšana.

    Skarainās un liellapu hortenzijas, kas zied uz jaunajiem dzinumiem, apgriežu pavasarī.

    Ņem vērā!

    Augi novērtēs 5–10 cm biezu mizu mulčas kārtiņu, taču – nepārcenties! Pārāk augstu apbērta hortenzija nejutīsies labi, tai var sākt pūt stumbrs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē