• Vai pazīsti šo pākšaugu? Veselīgā dārzeņu soja jeb edamame

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šai sojai nav nekā kopīga ar sliktu slavu ieguvušo ģenētiski modificēto soju. Tas ir veselīgs un garšīgs pākšaugs, piemērots audzēšanai mūsu apstākļos, un jau pagājušā gadsimta vidū selekcionētas vairākas Latvijas sojas šķirnes. Satur ļoti daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu (īpaši C), dzelzi un kalciju. Pupiņām ir saldena (ar mazu rūgtumiņu), patīkami riekstaina garša.

    Edamame atur ļoti daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu (īpaši C), dzelzi un kalciju. Pupiņām ir saldena (ar mazu rūgtumiņu), patīkami riekstaina garša.

    • Kas augam patīk? Vajadzīga viegla, dziļi iekopta augsne un gaiša vieta. Lai iegūtu dāsnāku ražu, pirms sēšanas sojas pupiņas ieteicams apstrādāt ar kādu gumiņbaktēriju preparātu vai arī pirms sējas augsni bagātināt ar slāpekli. Dīgšanas laikā pupiņām vajag pietiekami daudz mitruma. Jo siltāka vasara, jo labāka raža gaidāma.
    • Kas augam nepatīk? Zema, tumša un mitra vieta. Sojas pupiņu bīstamākais ienaidnieks dīgšanas laikā ir putni, kas sējumu var no zemes izlasīt. Tāpēc vēlams dobes noklāt, piemēram, ar agrotīklu. Kad stādi jau labi paaugušies – tiem ir vairākas īstās lapas –, segumu var noņemt, jo putni augam vairs nekaitēs.
    • Kur dabūt sēklas? Nopērkamas dārzkopības preču veikalos. Ieteicams izvēlēties agrīnākās šķirnes: ‘Soya Komachi’, ‘Midori Giant’, ‘Hirofumi’.
    • Kā ieaudzēt? Pirms sējas labi sastrādātu un uzirdinātu augsni viegli noblietē, lai sēklas iesētu vienmērīgā dziļumā. Ieteicamais attālums starp rindēm ir 45–50 cm, bet attālums starp sēklām ir 7–10 cm. Sējas dziļums ir atkarīgs no augsnes smaguma – vieglā augsnē sēklas liek 5–6 cm dziļumā, bet smagākā augsnē 4–5 cm dziļi. Pupiņas apber ar augsni un viegli pieblietē. Var arī iepriekš izaudzēt dēstus podiņos.
    • Kad novākt un ēst? Novāc tad, kad pupiņas vēl nav īsti gatavas un pākstis vēl zaļas – līdzīgi kā cūku pupas. Tradicionālais pagatavošanas veids – 3–7 minūtes blanšē sālsūdenī. Sojas pupiņas var lietot kā uzkodu, piedevu vai salātu un zupu sastāvdaļu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē