• Vai oktobrī visu izdarīji savā puķu dārzā?

    Dārzs
    Antra Balode
    12. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pirms sala iestāšanās vēl jāpaspēj paveikt vairākus dārza darbus. Ko un kā pareizi darīt, iesaka Antra Balode, Dr. agr., puķkope un selekcionāre.

    * Oktobrī pabeidz rakt gladiolu bumbuļsīpolus.

    * Mēneša sākumā sāka rakt dāliju gumus. Parasti tās izrok pēc rudens salnām, kad laksti kļūst melni. Ja nav nosalušas, tad jārok ziedošas. Vispirms izroc visu ceru, attīri gumus no augsnes, nogriez saknes. Nogriez stublājus, atstājot ap 10–15 cm garu kātiņu. Gumus ieliec kastē, novieto vēsā telpā, lai tie apžūst vienu divas nedēļas. Tad viegli pārber sausas zāģu skaidas, kūdru vai smiltis, glabā sausā telpā 5–7 grādu temperatūrā.

    * Izroc kannu sakneņus, nogriez stublājus, atstājot 10–15 cm kātiņu, un uzglabā 12–16 grādos nobriešanai. Kad virszemes daļas apžuvušas, sakneņus ieliec kūdrā un līdz pavasarim turi vēsā vietā 7–10 grādu temperatūrā. Ievēro, ka kannas apsalst pat pie nulles grādiem, tāpēc gumus izroc laikus pirms rudens salnām.

    * Izroc arī pārējās sīpolpuķes, kuras nepārziemo: acidantēras, agapantus, eikomes, frēzijas, galtonijas, kamolbegonijas, montbrēcijas, sternbergijas, tigrīdijas. Uzglabā sausā, vēsā (ap 6–10 grādi) telpā.

    * Līdz oktobra vidum vēl var iestādīt tulpju sīpolus. Vislabāk, kad augsnes temperatūra apmēram 10 cm dziļumā ir pazeminājusies līdz 9 grādiem. Ievēro, ka nav vēlams tulpes stādīt pārāk agri, kad augsne vēl nav atdzisusi, jo tad tās veido dzinumus un sliktāk sakņojas.

    * Oktobra beigās stādi Holandes īrisus, citādi tiem ziemā izaugs lapas.

    * Poda puķes pakāpeniski sagatavo miera periodam – samazini laistīšanu un pārtrauc mēslošanu. Eņģeļtaurēm, fuksijām, pelargonijām, argirantēmām apgriez dzinumus tā, lai paliktu apmēram 1/3 no auga augstuma. Pēc tam tās pārvieto uz verandu vai citu vēsu ziemošanas telpu 7–12 grādu temperatūrā. Eņģeļtaures var pārziemot pavisam vājā apgaismojumā, bet pelargonijas, fuksijas, agapantus vajag novietot vēsā telpā gaismā.

    * Ziemcietēm – hostām, peonijām, ehinācijām, helēnijām, rudbekijām, ligulārijām, flokšiem u. c. – nogriez lakstus, atstājot 10–15 cm augstumā no zemes. Ziemciešu dobes nedrīkst piesegt ar nogrieztiem stublājiem, jo tie sekmē kaitēkļu un slimību izplatīšanos.

    * Ņem vērā, ka rudenī lakstus negriež dekoratīvām zālēm, arābēm, heihērām, kapmirtēm, obrētām, sniegrozēm, aslapu flokšiem, pahisandrai un citām ziemcietēm ar ziemojošiem dzinumiem.

    * Laikus sagatavo piesedzamo materiālu, ko izmantosi kailsala laikā puķu segšanai: nobirušās lapas, kūdru, egļu zarus.

    * Sagatavo rozes ziemošanai. Vispirms nogriez ziedus, saīsini dzinumu galus un atlapo. Atlapotos rožu krūmus konusveidā apber ar sausu augsni vai kūdru. Vīteņrožu garos dzinumus pieliec pie zemes un nostiprina ar āķiem, akmeņiem un citiem materiāliem. Ievēro, ka rožu dzinumi jāpieliec pie augsnes pirms sala, citādi tos grūti pieliekt un var nolauzt.

    * Vēl var stādīt lilijas. Ja iestājas sals, tad sīpolus labāk uzglabāt polietilēna maisos vai kastēs, pārsegtus ar kūdru vai sūnām, 0–7 grādu temperatūrā. Pavasarī pēc augsnes atkušanas tos izstāda dārzā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē